Düşürülen İHA Orlan 10 mu?

Düşürülen İHA Orlan 10 mu?

GÜNDEM Haberleri

TSK'nın düşürdüğü ve 'milliyeti belirsiz' olarak açıkladığı insansız hava aracının kime ait olduğu henüz netlik kazanmazken flaş bir iddia geldi.

İHA'nın Rus yapımı Orlan 10 olduğu öne sürülürken, düşürüldüğü sırada Suriye tarafından mı, yoksa Rusya tarafından mı kontrol edildiği henüz bilinmemekte. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıkladığı, bugün Suriye sınırında Türkiye hava sahası içerisinde düşürülen mini İnsansız Hava Aracı'nın Rus yapımı Orlan-10 olduğu iddia ediliyor. 
Rus yapımı Orlan-10, ilk defa 2014 yılında, Ukrayna'da düşürüldükten sonra gündeme gelmişti.
Habertürk'ün haberine göre Rusya'nın 2013'te İsrail ile birlikte geliştirmeye çalıştığı İHA projelerinin ilkinden olan Orlan-10 mini İHA, 2 motorlu, 15 kg ağırlığında, 3-4 kg kamera taşıyabiliyor. 
Yaklaşık 60-70 km menzili olan bu haberleşme İHA'sı elle atılıyor ve paraşütle iniyor. 
RUS YAPIMI İHA'LAR SURİYE'DE
Bu yıl yaz aylarında, Suriye'de düşürülen Rus yapımı insansız hava araçları, Rusya'nın Esad rejimine desteği olarak yorumlanmıştı. Orlan-10'ların yanı sıra, Eleron 3SV model İHA'lar da Suriye semalarında görülmeye başlamıştı.
Düşürülen İHA'larda kullanılan kamera sistemleri, savaş alanının 3 boyutlu haritasının çıkarılmasına yardımcı olduğu için, Orlan-10'lar, bilgi toplamada kritik önem taşımakta.
İLK ETAPTA 100 SİPARİŞ ALMIŞTI
Rus şirketi Special Technological Centre (STC) tarafından 2013'te üretilmeye başlanan mini İHA ilk etapta 100 adet sipariş aldığı duyurulmuştu. Bu tip İHA'larda uyarı için telsiz veya haberleşme sistemi olmadığı belirtiliyor.
RUSYA: DÜŞÜRÜLEN İNSANSIZ HAVA ARACIMIZ YOK
Düşürülen insansız hava aracının kime ait olduğu netleşmezken Rusya'dan yapılan açıklamada "Suriye'de tüm Rus uçakları görevlerini tamamlayıp güvenli bir biçimde üslerine geri döndü. İnsansız hava araçlarımız da önceden planlandığı gibi görevlerine devam ediyor"
ABD: RUSYA'NIN OLABİLİR
Olayın ardından Reuters Haber Ajansı'na konuşan ABD'li bir yetkili düşürülen İHA'nın Rusya'ya ait olabileceğinden şüphelendiklerini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...