Denge ve reform kabinesi

Düzenleyen:
Denge ve reform kabinesi

GÜNDEM Haberleri

64. Hükümet, Ahmet Davutoğlu tarafından kuruldu. 27 isimden oluşan kabinede ilk defa 5 Başbakan Yardımcısı görev aldı.

 Yücel Kayaoğlu - İsmail Sonsuz
Ankara’da dün baş döndüren bir trafik yaşandı. Tüm Türkiye, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı görüşmeye kilitlendiği dakikalarda Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının düşürülmesi gündemin sıralamasını değiştirdi. Davutoğlu, bu gelişme nedeniyle kabine listesi için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne duyurulan saatten 50 dakika geç gitti. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmeden sonra Cumhurbaşkanlığından 64’üncü hükümetin onaylandığı açıklaması geldi. Yeni Bakanlar Kurulu listesini ise Davutoğlu, Çankaya Köşkü’nde düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Açıklanan liste AK Parti kulislerinde, “Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında senkron tuttu. Dengeli ve birbirleriyle uyumlu çalışacak isimler kabineye girdi, eski-yeni dengesi gözetildi” şeklinde yorumlandı.  
‘ABİLER’ ABİ KALDI
 Listenin sürprizlerinden biri; Cemil Çiçek, Ali Babacan, Mehdi Eker, Recep Akdağ, Taner Yıldız, Hayati Yazıcı, Nihat Zeybekçi, Nurettin Canikli ve Ömer Çelik gibi isimlerin yeni kabinede yer almaması oldu. Kabineye girmeleri garanti görünen Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yerlerini korurken; eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bu kez Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına kaydırıldı. 
 AK PARTİLİLER BİLE ŞAŞIRDI
 Gümrük ve Ticaret Bakanlığına getirilen Malatya milletvekili Bülent Tüfen­kçi, Çevre Şehircilik Bakanı olan Fatma Güldemet Sarı ve Kayseri milletvekili Mustafa Elitaş’ın ekonomi bakanı olarak kabineye girmesi AK Parti kulislerinde ‘Sürpriz’ olarak değerlendirildi. Bugüne kadar kimlerin bakan olacağı konusunda yapılan yorumlarda bu üç kişinin ismi hiç geçmemişti.
 GRUPTAN TRANSFER
 AK Parti’nin grup başkanvekilliğini yürüten Kahramanmaraş milletvekili Mahir Ünal, Kültür ve Turizm Bakanı oldu. Ünal’ın, bundan önceki kabine değişikliklerinde bakan olarak adı geçmiş ancak her seferinde liste dışı kalmıştı. AK Parti Seçim İşleri Başkanlığını yürütün Bekir Bozdağ’ın da yeniden Adalet Bakanlığına getirilmesi, kulislerde ‘beklenen bir gelişme’ şeklinde yorumlandı. Parti yönetiminden kabineye giren bu isimlerin yerlerine yenileri getirilecek.
ÜÇ HASSASİYET
 Kabine oluşturulurken üç ana hassasiyet öne çıktı. ‘Ekonomi’, ‘dış politika ve güvenlik’, ‘reformlar’ alanlarında üç mini kabine oluştu. Dış politika ile terörle mücadele alanında; Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Tuğrul Türkeş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz görev alacak. Reformlar konusunda, Başbakan Yardımcıları Lütfi Elvan ve Mehmet Şimşek’in yanı sıra konuyla ilgili bakanlar iş başı yapacak. Yükseköğretim gündeme geldiğinde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yargı öne çıktığında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ çalışmalara dahil olacak. 
2002 RUHU KORUNDU
 Kongredeki seçimlerden parti yönetimine kadar yansıtılan ve seçimlerde de altı çizilen 2002 ruhu, 64’üncü Hükümet’te de korundu. Bekir Bozdağ’dan Mevlüt Çavuşoğlu’na, Faruk Çelik’ten Mustafa Elitaş’a, Binali Yıldırım’dan Mehmet Müezzinoğlu’na kadar AK Parti’nin kurucuları arasında yer alan isimler kabinede yer buldu. 

YENİ BAKANLARA İLK TALİMAT:  Ayrım gözetmeden hİzmet edİn

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan kabinenin onayını aldıktan sonra Çankaya Köşkü’nde basın toplantısı düzenleyen Başbakan Davutoğlu, “Verdiğimiz her sözü yerine getireceğiz” dedi. Tecrübeli bakanlarla yenilerin harmanlanmasına özen gösterdiklerinin altını çizen Davutoğlu, “Bu hükümetin birinci misyonu milletimizi temsil etmektir, ikinci misyonu milletimize hizmet etmektir, üçüncü misyonu ülkeyi gelecek nesillere taşımaktır. Bütün bakanlarımızdan talep edeceğim en temel husus; vatandaşlarımız arasında hiçbir ayrım gözetmeden herkese hizmet etmektir” şeklinde konuştu.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...