Uçağın vurulması net mesaj

Düzenleyen:
Uçağın  vurulması  net mesaj

GÜNDEM Haberleri

SETA analistleri: “Türkiye, angajman kuralları çerçevesinde uçak düşürmesiyle Rusya, İran ve Esad’a bölgede aktör olduğunu hatırlatmıştır.”

SİNEM ERCİYAS ANKARA

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Suriye’deki Bayırbucak Savaşı’yla ve sınır ihlalinde ısrar eden Rus savaş uçağının düşürülmesiyle oluşan durumla ilgili çarpıcı değerlendirmeler yaptı. SETA’dan Can Acun ve Bilgehan Öztürk, şu tespitleri yaptılar: “Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden SU-24’ün bölgede uygulanan angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesi askeri açından önemli bir gelişmedir. Türkiye’nin bölgedeki Türkmen ve diğer muhalif unsurlara verdiği desteği ve kararlılığını gösterirken aynı zamanda Türkiye’ye âdeta meydan okuyan Rusya, İran ve Esed rejimine de önemli bir mesaj olmuştur. Uçağın düşürülmesi, Türkiye’nin Suriye meselesinde oyun dışına çıkartılamayacak kadar önemli bir aktör olduğunu yeniden teyit etmiştir. Rus uçağının düşürülmesi muhalifler açısından da bir moral unsur olurken, aynı zamanda bölgede bombardıman yapan Rusya’ya ve Esed’e bağlı diğer uçakların hareket kabiliyetini sınırlandıracak bir etki yapacaktır. Rejim, Rusya’nın desteğiyle Bayırbucak bölgesini de ele geçirebilirse Cisre’ş-Şuğur ve İdlib iki yönden de kuşatma altına alınabilecek ve buraya yönelik saldırı başlatılabilecektir. Bu bölgenin düşmesiyle Türkmenler Türkiye’ye göçe zorlanacak. Bayırbucak, büyük bir stratejinin unsuru olarak hedef olmuştur.”
O BÖLGE DÜŞMEMELİ
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanı Oytun Orhan da, bölgenin Kürtler için de kritik olduğunu ve bütün aktörler açısından burayı kontrol etmenin öneminin Akdeniz’e çıkışı sağlamasından kaynaklandığını belirtti. Orhan, “Rus hava saldırıları ile bölgede kalan siviller Türkiye’ye geçmek durumunda kalacak ve Yayladağı’nda yaşayanların da evlerine dönme imkânları ortadan kalkacaktır. Bayırbucak’ın düşmesi ve Türkmen nüfusun bölgeden bir daha geri dönemeyecek şekilde çıkarılması, Suriye’de Türkmen coğrafyasının ortadan kalkması riskini barındırmaktadır. Bayırbucak, Türkmenler açısından elde kalan son topraktır. Burada sağlanacak başarı Türkmenler adına yeni bir motivasyon sağlayabilir ve Türkmenler arası birlik ve milliyetçilik duygusunun güçlenmesine vesile olabilir” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...