Davutoğlu'ndan Bakü'de önemli açıklamalar

Düzenleyen:
Davutoğlu'ndan Bakü'de önemli açıklamalar

GÜNDEM Haberleri

Başbakan Davutoğlu, Bakü'de Azerbaycan Diplomasi Akademisine hitap etti. Davutoğlu, Putin'e seslenerek "Kimse Türkiye'yi suçlayamaz, özür bekleyemez. Sınırımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan Diplomasi Akademisinde konuştu. Davutoğlu'nun konuşmasından bazı satır başları ise şöyle;

Türkiye Azerbaycan ilişkilerine bakılmadan Asya kıtası anlaşılamaz. Türkiye'nin dış siyaseti asla tek boyutlu olamaz.Ne sadece Avrupa'ya ne sadece Asya'ya yüzünü dönebilir. Türkiye'nin dünyanın her yerindeki meselelerle ilgisi çok boyutludur.

Biz Avrupa Birliği statejimizi yürütürken aynı anda Afrika ile olan ilişkilerimizi geliştirmeye devam ediyoruz.

Nerede bir mazlum varsa nerede insani bir mesele varsa Türkiye oradadır. Biz buna insani, vicdani diplomasi diyoruz. Biz Suryeli sivillere hiç bir zarar vermedik. Suriyeli mazlumlar kaçtıklarında bize sığındığında onlara Müslüman mısın Hristiyan mısın diye sormadık. Suriye krizinin bedelini insani olarak Türkiye sırtlamıştır. Kardeşlerimize ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz

Azerbaycan'da Türkiye gibi istikrarını yükseltiyor. Türkiye yükselirken Azerbaycan'da yükseliyor. Biz iki ülke karşı karşıya olursak bile hep birlikteyiz, birlikte planlarız birlikte uygularız. Azerbaycan ile Hazar'ı Anadolu'ya Bakü-Tiflis boru hattı ile bağlandı.

Doğu'yu Batı'ya Asya'yı Avrupa'ya bağlayan hatlar kuruyoruz. Aliyev Çin'e yapacağı ziyarette bu konuyu görüşecek. Yeni bir ipek yolu yapılacak. Türkiye ve Azerbaycan hep barışa istikrara adım attı.

Ermenistan'da katılsın

"Can Azerbaycan'ın işgal altındaki toprakları işgalden kurtuluncaya kadar Türkiye Cumhuriyeti devletinin her zaman can Azerbaycan'ın yanında olacağını bir kez daha vurgulamak isterim. Ermenistan'a da buradan bir çağrıda bulunmak isterim, size ait olmayan toprakları barış içinde ait olana devredecek bir barış süreci başlatmanız halinde Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında oluşan bu barış ve vizyon ittifakına sizler de katılabilirsiniz. Bizler kimseye hasmane bir tutum içinde değiliz ama Azerbaycan'ın her karış toprağı azizdir ve bu topraklar mutlaka işgalden kurtarılmalıdır."

Türkiye Suriye sınırı Türkiye Rusya sınırı değildir

Türkiye hiç bir zaman gerilim ve çatışmalardan yana olmadı. Soğuk savaştan uzak durarak barış içerisinde bir politika içerisinde oldu. Türkiye bir Avrupa ülkesidir. Türkiye bir Asya ülkesidir. Asya'da olan tüm gelişmeler için gerekli çabayı gösterecektir. Türkiye bir Karadeniz ülkesidir. Barış ve uzlaşıya katkıda bulunandır. Türkiye'nin iç politikası barış huzur ve istikrardır.

Rusya konusunda da Rusya ile ilişkilere çok önem verdik. Yüksek düzeyli işbirliği konseyi kurduk. Vizeleri kaldırdık. Rusya ile birçok alana açıldık. Antalya'da Rus dostlarımızı ağırladık. Rus dostlarımızla ve Rus halkı ile hiç bir sorunumuz olmadı ve olmayacaktır. Türkiye ve Rusya Avrupa ve Asya tarihini belirlemiş iki büyük ülkedir. Türk halkı saygı duyduğu halklardan saygı bekler. İftira kampanyasını kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye Suriye sınırı Türkiye Rusya sınırı değildir. Türkiye Suriye sınırıdır.

Sınırımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz

"Çağrım, Rusya'daki liderlere, Sayın Putin'e ve bütün Rus liderliğine, gelin meselemizi konuşarak, yüz yüze ele alalım. Ama 15 gün önce zikretmediğiniz, gündemde olmayan iddialarla, 'Türkiye DEAŞ'a destek oluyor' gibi iddialarla soğuk savaş dönemini andıran kampanyaları birbirimize karşı kullanmayalım. Eğer böyle bir iddia var idiyse neden 15 gün önce gündeme getirmediniz."Rus uçaklarına başka ülkesinin sınırlarında operasyon yapmış değiliz. Kimse Türkiye'yi suçlayamaz, özür bekleyemez. Sınırımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz.

"Türkiye Rusya'yı sırtından hançerledi" argümanını kullanmak doğru değildir. O zaman "hava sahasını ihlal eden uçak bizi göğsümüzden hançerlendik" deme hakkımız olur.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...