Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Musul tezgahını bozan hamle!

Düzenleyen: / Kaynak: Star
Musul tezgahını bozan hamle!

GÜNDEM Haberleri  / Star

Türkiye, DAEŞ ve PKK’yı kullanarak bölgede güç devşirmeye çalışan Moskova-Tahran-Şam-Bağdat ittifakının hesaplarını bozdu.

Türkiye’nin peşmergeye verdiği eğitim, DAEŞ ve PKK’yı kullanarak bölgede güç devşirmeye çalışan Moskova-Tahran-Şam-Bağdat ittifakının hesaplarını bozdu. Merkezi Irak yönetimi, Sincar’ın DAEŞ’ten alınmasını sağlayan eğitimden duyduğu rahatsızlığı, Musul üzerinden açık etti.
Türkiye,  Kuzey Irak'ta Trakya ve Siirt'teki üslerden 600 komando ve 25 tanktan oluşan bir tugaylık askeri birlik ve istihbarat merkezi kurdu. Peki ama TSK ve MİT neden rutin faaliyet kapsamında Başika'da Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Barzani yönetimindeki Peşmergelere askeri eğitim ve istihbarat desteği veriyor ve bölgenin güvenliğini sağlaması ne anlama geliyor? Analistlere göre Türkiye'nin bu şekilde hem ülke içindeki 'milli olmayan' muhalefete hem de dünyaya beş önemli mesaj veriyor.
ADRES RUSYA, İRAN, AVRUPA, PKK
Türkiye, ordusu ve istihbarat birimiyle Irak Bölgesel Yönetimi lideri Barzani'ye bağlı Peşmerge güçlerine terör karşıtı eğitim veriyor. Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal İnat, Suriye, ABD ve AB ülkelerinin Suriye Doğu Akdeniz'e savaş gemisi ve uçak yığına yaparken Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine yönelik mesaj vermesi dünyadaki bloklaşma, kutuplaşmanın göstergesi.  Prof. İnat, Türkiye'nin hem iç muhalefete hem de dünyaya beş mesaj verdiğine dikkat çekti: "TSK ve MİT'in oradaki varlığı, Ortadoğu'daki bloklaşmanın bir başka göstergesi. O da nedir? Türkiye, Rusya, İran, PKK ve PYD tehdidi altındaki Irak Bölgesel Yönetimi lideri Barzani'ye desteğini gösterdi. İkincisi, Türkiye başta İran ve Rusya gibi aktörlere, Kuzey Irak'taki dengeleri değiştirecek girişimlere izin vermeyeceğini söyledi. Üçüncüsü, dünyada oluşturulmaya çalışılan 'Türkiye, Kürtlere karşı algısı'nın tersine, Türkiye'nin legal Kürt yönetimleriyle işbirliği içinde olduğu ve sorununun terör yolunu seçen PKK ve onun Suriye kolu PYD ile olduğunu gösterdi. Dördüncüsü, Türkiye başta Avrupa'ya "Kürtlerle işbirliği olacaksa, bunun adresi terör örgütleri PKK-PYD değil yasal yönetim olan Barzani hükümeti olması gerektiğini işaret etti"
TÜRKİYE ORADA VAR, ÇÜNKÜ...
Beşinci mesaj, Türkiye'deki muhalefete. Paris saldırıları sonrasında Fransa ve NATO ülkeleri Doğu Akdeniz'e askeri yığınak yaptı çünkü görüldü ki Suriye ve Ortadoğu'da önlem alınmazsa, Paris'te Avrupalılar güven içinde yaşayamayacak. Aynı şekilde Türkiye'de de 'Bizim ne işimiz var Suriye, Irak'ta' denilemeyeceğini, Ankara veya İstanbul'un güvenliği için Türkiye'nin koalisyon ülkeleriyle birlikte bölgede aktif rol oynaması gerektiğini belirten Prof. Dr. İnat "Rusya ve Batı'nın yaptığı da bu. Türkiye için önemli olan, Cerablus veya diğer Suriye ve Irak şehirlerinde DAEŞ temizlenirken yerine başka terör örgütlerinin gelmemesi" diye konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Star
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...