1 yıldır Musul'dayız, günaydın Bağdat!

Düzenleyen:
1 yıldır Musul'dayız, günaydın Bağdat!

GÜNDEM Haberleri

Başbakan İbadi, “Türkiye, derhal Irak topraklarından çekilmeli” dedi. Davutoğlu cevap verdi: 1 yıldır zaten oradayız. Hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yok

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki Başika’da Peşmergeye eğim verdiği kampa takviye yaptı. 90 Mehmetçiğin yer aldığı Başika’ya Siirt 3. Komando Tugayı’ndan 150 civarında komando gönderildi. 25 tanktan oluşan zırhlı birlikte de nöbet değişimi gerçekleşti. Bu durum, “DAEŞ’e yönelik kara harekâtının ayak sesleri” şeklinde de yorumlandı. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “Türk askerî birliğinin ülke topraklarına izin almadan girmesi Irak’ın egemenliğine karşı riskli bir ihlaldir. Türkiye’den komşuluk ilişkisine saygı gösterip derhal Irak topraklarından çekilmesini talep ediyoruz” tepkisini gösterdi. Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu Başkanı Hakim el-Zamili ise, Ankara’yı tehdit etti: “İşgalci Türk askeri, Irak’ın egemenliğini hedef alıyor. Savaş uçaklarımız bu güçleri vurmak için emir bekliyor.” 

DAVUTOĞLU ZİYARET DE ETMİŞTİ
 Bu sözlere cevap, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan geldi. Daha önce eğitim kamplarını ziyaret de eden Davutoğlu, şunları söyledi: “Rutin takviye faaliyetini yanlış yorumlayanlar maksatlı bir provokasyon içindedir. Kuzey Irak’taki kamplarda DAEŞ’e karşı mücadele edecek Iraklı kardeşlerimizi eğitiyoruz. Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Mücadelemiz terörle ve terör örgütleriyledir. Komşumuz ve dostumuz Irak’ın toprak bütünlüğünü muhafaza etmek üzere her zaman yardıma hazırız. Söz konusu Başika Kampı’ndaki eğitim faaliyeti, Musul Valiliği’nin talebi ve Irak Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonuyla başlatılmıştır. Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi yakında Türkiye’ye gelecek. Ben de geniş bir heyetle Bağdat’a gideceğim.”

 PEŞMERGE MEMNUN
 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, tartışmaya şu sözlerle katıldı: “Türkiye, DAEŞ’le mücadele kapsamında 2014’ün sonlarında Soran ve Kalaçolan bölgelerinde Peşmerge güçlerini eğitmek üzere 2 askerî kamp kurdu. Ayrıca yine DAEŞ’le savaşacak Iraklı güçleri eğitmek üzere Musul yakınlarında bir askerî kamp kurdu.” Peşmergenin komutanlarından Tümgeneral Karaman Kemal Ömer, “Türk askerleri tarafından verilen eğitim sayesinde Sincar’ı DEAŞ’tan kurtardık” dedi. 
1 yıldır Musul'dayız, günaydın Bağdat!
MUSUL MESELESİNİN PERDE ARKASI
4 ayrı kampta 600 asker var
Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak’ın kuzeyindeki Zaho, Erbil, Süleymaniye ve Musul’da DAEŞ’le mücadele eden Peşmergeyi eğitiyor. 

Buket Güven ANKARA - Önceki gece gündeme bomba gibi düşen “Türk askeri Musul’a girdi” haberinin perde arkasını askerî kaynaklar aydınlattı. Türk askerinin DAEŞ’le mücadele eden Peşmergeyi eğitmek için Musul’a takviye yaptığını belirten kaynaklar, şu bilgileri verdi: “Geçmişte de PKK ile mücadele eden Peşmergeye TSK aktif destek verdi. Son bir yılı aşkın sürede Irak’ın kuzeyindeki 4 farklı bölgede bu eğitimlerin sürdürülüyor. Bugüne kadar 2 bin 500’den fazla Peşmergeye eğitim verildi; belirli seviyede malzeme, teçhizat ve bakım desteği de sağlandı. Tüm kamplarda, TSK’nın 600 civarında eğitim personeli bulunuyor. Sözkonusu kamplar, Zaho, Erbil, Süleymaniye ve Musul’da.” 

 NE EĞİTİMİ VERİLİYOR?
Özel Kuvvetler Komutanlığı’na mensup personelin peşmergeyi eğittiği alanlar ise şöyle: “Meskun mahallerde muharebe. El yapımı patlayıcı (EYP) ve EYP ile mücadele. Tanksavar, ağır makineli tüfek, havan, topçuluk, ileri gözetleyicilik. İlk yardım eğitimleri.” 
1 yıldır Musul'dayız, günaydın Bağdat!
MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?
DAEŞ, Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u 2014’ün haziran ayında ele geçirdi. Şehir, örgütün Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip. Musul kurtarılırsa DAEŞ’in lojistik ağına ağır bir darbe vurulacak.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...