Bağdat geriyor

Düzenleyen:
Bağdat geriyor

GÜNDEM Haberleri

Davutoğlu, “Asker takviyesi durduruldu” dedi. Irak Başbakanı, Putin gibi Türkiye’yi DAEŞ’ten petrol almakla suçladı.

Irak’la ilişkiler, Musul’daki Başika kampına takviye yapılması sonrası tekrar gerildi. Başbakan Davutoğlu, Türk askerinin Irak’tan çekilmesini isteyen Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’ye mektup göndererek, “Toprağınızda gözümüz yok. Hassasiyetleriniz giderilinceye kadar asker takviyesi durduruldu” dedi. Davutoğlu mektubunda, Irak’ın, tüm ülkelerce saygı gösterilmesi gerektiğine inandığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü konusunda en hassas ülkelerden olan Türkiye’nin bunu yıpratacak herhangi bir adım atmayacağını kaydetti. Davutoğlu şunları kaydetti, “Türkiye’nin, Irak’a DEAŞ ile mücadelesinde her türlü desteği kararlılıkla vermeye devam edecek. Bu konuda Irak hükümetiyle olan işbirliğini danışma ve eşgüdüm içerisinde derinleştirmek istiyoruz. Irak ile Türkiye’nin işbirliğinden rahatsızlık duyan ve bunun sona ermesini isteyen odakların emellerine ulaşmasına izin verilmemeli” ifadelerini kullandı. 
Ancak İbadi bu mektubun ardından sert açıklamalarını dün de sürdürdü. Irak Başbakanı, DAEŞ’in çıkardığı petrolün Türkiye üzerinden kaçırıldığı iddia ederek şunları kaydetti: “Türkiye, onayımız olmadan askerlerini Musul’a soktu. Bu olayı ‘Irak’ın egemenliğine saldırı’ olarak addediyoruz. DAEŞ, sınırda istediği şekilde hareket ediyor, Türkiye de göz yumuyor.”
Türkiye’yi işgalcilikle suçlayan Irak Meclisi Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim el Zamili de, Türkiye’nin Irak’ın egemenliğini ihlal ettiğini savunarak, buna karşı Rusya’dan yardım isteyebileceklerini söyledi. El Zamili, daha önce de Türk askeri bir an önce Irak’tan ayrılmazsa Türkiye’ye karşı askeri operasyon düzenleyeceklerini söylemişti.
Peşmerge’nin eğitimi için Musul yakınlarında bulunan Türk askeri birliğinin görev değişimi nedeniyle geçen cuma günü yapılmıştı. Başika bölgesine 150 civarında asker karayoluyla gönderilmiş, birliklerin değişimi dolayısıyla 20-25 tank da bölgeye intikal etmişti.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...