FETÖ 402 kişiyi dinlemiş

Düzenleyen:
FETÖ 402 kişiyi dinlemiş

GÜNDEM Haberleri

Dinlemelerdeki hedef: Kadrolaşmaya engel olanları tasfiye etmek, örgüte finansal kaynak sağlamak, bürokrasiyi ele geçirmek.

Ebru Karatosun ANKARA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı siyasetçi, üst düzey bürokrat, asker, emniyet, medya ve iş dünyasındaki 432 kişinin 2007-2009 yılları arasında usulsüz dinlenmesiyle ilgili yürütülen soruşturmayı tamamladı. 138 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianamede, dönemin İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, Hami Güney, Coşgun Çakar, Ayhan Falakalı, Recep Güven, Sami Uslu, Muharrem Durmaz, Ali Fuat Yılmazer, Zeki Güven, Yunuz Yazar, Sadedtin Akgüç, Yurt Atayün, Lokman Kırcılı, Gürsel Aktepe, Salih Keskinkılıç, Ali Özdoğan, Tamer Özbek, Ali Arslantaş, Hüseyin Özbilgin gibi isimler “şüpheli” olarak yer aldı.
İddianamede şüphelilerin dinlemek istediği 402 isim için önceden hazırladıkları gerekçelerden uygun gördüklerini kopyalayıp mahkemeden talep ettikleri bildirildi. Yeniden dinleme kararı talep edilen isimler için aynı gerekçe ve aynı sahte ismi kullanılmaya bile tenezzül edilmediği kaydedilen iddianamede, örneğin bir kararda İBDA-C terör örgütüyle irtibatlı gösterilen kişinin, başka bir kararda bu örgütle taban tabana zıt olan Hizbullah terör örgütüyle irtibatlı gösterilebildiği ifade edildi. 
Yapılan dinlemelerdeki amacın FETÖ/PDY’nin talimatları doğrultusunda hedef kişinin bütün hayatının sıkı bir takip altına alındığı, hukuka aykırı dinlemeler esnasında suçla ilgisi bulunmayan kişilerin özel yaşantılarına dair (cinsel tercih, evlilik dışı ilişki, finansal konular vs.) seslerin de arşivlendiği, daha sonra ise şantaj malzemesi olarak kullanıldığı belirtildi. İddianamede örgütün yurtdışındaki faaliyetlerine destek sağlamak amacıyla yabancı istihbarat servislerinin ilgisini çekecek bilgilere ulaşmayı amaçladığına da dikkat çekildi. Örgütün devlete ait arazileri hibe usulüyle elde edilebilmek için ilin vali, belediye başkanı gibi üst düzey yöneticilerinin dinlenildiği iddianamede yer aldı. Örgüt menfaatleriyle çakışan yayınların engellenmesi için medya patronları, gazete yöneticileri ve yazarlarının dinlendiği vurgulandı. İddianamede, dinlemelerin üst bir akıl tarafından yönetilen, hukuk dışı bir suç organizasyonun lider, kurucu ve yöneticilerince verilen talimatlarla gerçekleştirildiği kaydedildi. Dinlemelerdeki amacının, üyelerinin devlet içerisinde kadrolaşmalarına engel olan kişileri tasfiye ettiği, örgüte finansal kaynak sağlanmasında kendisine karşı çıkacak kişiler üzerinde baskı kurduğu, devlet imkânlarının örgüt lehine kullanılmasını sağladığı kaydedildi. 

İŞTE DİNLENEN İSİMLER:

AK Parti: Erdoğan Bayraktar, Metin Külünk, Mustafa Çetin
MHP: Deniz Bölükbaşı, Atilla Kaya, Erkan Bülent Haberal, Koray Aydın, Mehmet Şandır, Mevlüt Karakaya, Cihan Paçacı, Oktay Vural, Ümit Özdağ, Tuğrul Türkeş
CHP: Aydın Ayaydın, Çetin Soysal, Mehmet Bekaroğlu, Merve Petek Gürbüz
BBP: Yalçın Topçu
TSK: Halit Edip Başer, Atilla Kezek, Ahmet Hurşit Tolon, Tamer Akbaş, Orhan Yöney, Mehmet Çavdaroğlu, Rıza Küçükoğlu, Yavuz Ertürk, Ünal Karaosmanoğlu, Veli Küçük, İdris Koralp
ANAYASA MAHKEMESİ: Ahmet Akyalçın, Ferda Paksüt, Haydar Özler, Nilgün Özgüldür, Serruh Kaleli.
DANIŞTAY: Ali Dursun Ulusoy, İlyas Arlı.
YARGITAY: Ahmet Ceylani Tuğrul, Günsal Albayrak, Gürsel Mor.
ADALET BAKANLIĞI: Cengiz Öner, Yüksel Kocaman.
EMNİYET: Sabri Uzun, Emin Arslan, Ahmet Sula, Osman Ak, Behçet Oktay, Mustafa Gülcü, Faruk Ünsal, Arif Akkale, Ahmet Oğan, İbrahim Selvi, Yüksel Babal
İŞ ADAMLARI: Cavit Çağlar, Cem Duna, Murat Yalçındağ, Salih Bezci, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ali Koç, Mustafa Rahmi Koç, Nihat Özdemir, Aziz Yıldırım Vuslat Doğan Sabancı.
GAZETECİLER: Ahmet Hakan Çoşkun, Aslı Aydıntaşbaş, Bilal Çetin, Mehmet Akif Beki, Cüneyt Özdemir, Mustafa Balbay, Ertuğrul Özkök, Sedat Ergin, Şükrü Küçükşahin, Fatih Çekirge, Uğur Dündar, Hüseyin Gülerce, Nuri Elibol, Muharrem Sarıkaya.

Elibol 2 farklı sebeple dinlenmiş

İddianamede İhlas Medya Ankara Grup Başkanı Nuri Elibol’un ise örgütlerle bir ilgisinin bulunmamasına rağmen, kendi kimliği ve telefon numarası gizlenerek, Nuri KAYA sahte ismiyle dinlendiği ifade edildi. İddianamede Elibol’un ‘uyuşturucu / uyarıcı madde kaçakçılığı içerisinde faaliyet yürüten şahsın deşifresi’ diyerek hukuka aykırı bir şekilde dinleme kararı aldıkları ve 3 ay boyunca hukuksuz dinledikleri kaydedildi. Nuri Evren adıyla ikinci defa dinledikleri belirtilen iddianamede, “Organize suç grubu lideri Battal Akbaba isimli şahıs liderliğindeki suç grupları ile ilişki ve irtibat içerisinde Nuri Evren isimli şahsın da baskı, cebir ve tehdit yoluyla çek senet tahsilatı yapacağı şeklinde eleman kaynaklı intikal eden bilgilere istinaden faaliyetlerinin önceden tespit edilerek deşifre edilmesi yönünde sahte içerikli belgeler hazırlayarak dinleme kararı alınmış ve 3 ay daha dinlemeye devam edilmiştir” denildi.

 

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...