TSK: 2144 DAEŞ hedefi vuruldu, 807 terörist öldürüldü

Düzenleyen:
TSK: 2144 DAEŞ hedefi vuruldu, 807 terörist öldürüldü

GÜNDEM Haberleri

TSK, DAEŞ'le mücadele konusunda gelinen son durumla ilgili rapor yayımladı. Bugüne dek 2144 DAEŞ hedefinin vurulduğunu, 807 DAEŞ'li teröristin öldürüldüğünü açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı, terör örgütü DAEŞ ile ilgili mücadele konusunda gelinen son durum ile ilgili bir rapor yayımladı.

Raporda şu bilgilere yer verildi:

"1. Suriye'deki şiddet sarmalı nedeniyle bugüne kadar yaklaşık 470.000 kişi hayatını kaybetmiş, 6,5 milyon Suriyeli evlerini terk ederek ülke içerisinde güvenli bölgelere, 5 milyon Suriyeli ise başta komşu ülkeler olmak üzere ülke dışına göç etmek zorunda kalmıştır. (Suriye nüfusu: 22 milyon)

2. Türkiye bugüne kadar, açık kapı politikasını sürdürmüş ve şiddetten kaçan 264.815'i kamplarda olmak üzere toplam 2.600.561 Suriyeliyi kabul etmiştir.

3. Türkiye; Suriye ve Irak'ta devam eden DAEŞ tehdidi nedeniyle, Ağustos 2014 ayında teşkil edilen ve 62 ülke tarafından destek verilen 'DAEŞ ile Mücadele Küresel Koalisyonu'na 19 Şubat 2015 tarihinden itibaren aktif destek sağlamaktadır.

4. DAEŞ'le etkin mücadele kapsamında, Türkiye;

a. Üslerini (İncirlik ve Diyarbakır) ve Türk hava sahasını Koalisyon unsurlarının kullanımına açmış,

b. İncirlik Üssü ve İskenderun Limanı'nı insani yardım ve lojistik destek maksatlı olarak Koalisyon'un kullanımına tahsis etmiş,

c. 28 Ağustos 2015 tarihinden itibaren Koalisyon hava harekatına aktif olarak katılım sağlamış ve Koalisyonun DAEŞ ile mücadelesini desteklemiş,

ç. Suriyeli ılımlı Muhaliflerin eğitilmesi ve donatılmasına katkı sağlamış,

d. Koalisyon karargahlarına personel görevlendirmiştir.

5. Koalisyon kapsamında, Türkiye'de halen dört ülkeye (ABD, Almanya, Katar ve S.Arabistan) ait hava vasıtaları ve personel görev yapmaktadır.

6. Koalisyon tarafından DAEŞ hedeflerine yönelik Suriye'de 3791, Irak'ta 8415 hava harekatı icra edilmiştir. Türkiye ise Suriye'deki DAEŞ hedeflerine bugüne kadar 19 hava harekatı icra etmiştir.

7. Suriye'deki çatışmaların artması ve DAEŞ tarafından Kilis şehir merkezine yönelik yapılan Katyuşa ve top atışları neticesinde bugüne kadar 8'i Suriyeli 20 sivil hayatını kaybetmiş, 17'si Suriyeli 66 sivil yaralanmıştır.

8. TSK tarafından angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabele kapsamında, Suriye'deki toplam 2144 DAEŞ hedefi Fırtına, ÇNRA ve tank atışları ile vurulmuş, yapılan atışlarla 807 DAEŞ mensubu etkisiz hale getirilmiş, 153 DAEŞ mensubu yaralanmıştır.

9. Kilis'e yönelik top/roket tehdidinin tespiti ve etkisiz hale getirilmesine yönelik tüm tedbirler alınmakta ve müdahale için her türlü imkan kullanılmaktadır. Bu kapsamda;

a. Suriye hududunda konuşlu ateş destek unsurları ile zırhlı/mekanize birlikler takviye edilmiş,

b. DAEŞ hedeflerinin önceden tespiti ve ateş altına alınması maksadıyla, İnsansız Hava Araçları (İHA)/İnsanlı Keşif Uçakları (İKU) ile hudut bölgesinin 7/24 saat gözetlenmesine devam edilmektedir.

10. Ayrıca Suriye sınırında konuşlu hudut birliklerimiz, terörist geçişlerinin engellenmesi maksadıyla ilave birlikler ile takviye edilmiştir. Alınan etkin tedbirler neticesinde, Suriye sınırında 2016 yılında toplam 388 DAEŞ ve 82 PYD/PKK terör örgütü mensubu yakalanmıştır.

11. DAEŞ'le mücadele kapsamında Irak'ta da Türkiye tarafından; IKYY personeline ve Musul Ulusal Muhafızlarına eğit-donat desteği sağlanmıştır.

12. Irak'lı personelin eğitimi için tesis edilen GEDU Üs Bölgesi'ndeki TSK unsurlarına yönelik DAEŞ tarafından yapılan saldırılarda bir personelimiz şehit olmuş, on personelimiz yaralanmıştır. TSK tarafından angajman kuralları çerçevesinde misliyle mukabele kapsamında yapılan Fırtına obüs ve tank atışları ile Irak kuzeyinde 365 DAEŞ mensubu etkisiz hale getirilmiş, çok sayıda DAEŞ mensubu yaralanmıştır.

13. TSK; PKK terör örgütü ile birlikte DAEŞ'le de etkin mücadele ederek, ülkemize yönelik terör tehdidinin bertaraf edilmesi hususunda uzun vadeli, sürdürülebilir her türlü güvenlik tedbirini alma azim ve kararlılığındadır."

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...