Vizesiz Avrupa'da kriz sinyali

Düzenleyen:
Vizesiz Avrupa'da kriz sinyali

GÜNDEM Haberleri

Türk vatandaşlarının Temmuz ayından itibaren Schengen bölgesi ülkelerini vize almadan ziyaret etmelerini mümkün kılacak vize muafiyeti sürecinde "terör tanımı" nedeniyle çıkan ihtilaf, Türkiye ile AB arasında bir krize dönüşme potansiyeli kazanmaya başladı.

AB'den terör tanımı konusunda gerekli yasal düzenlemenin yapılması konusunda mesaj verilirken, Türkiye’den de  terör örgütleriyle mücadelenin sürdüğü  bir dönemde bu şarta uyulmayacağı yönünde önemli açıklamalar yapıldı.

VİZE SERBESTİSİ YOL HARİTASI

AB Komisyonu’nun Vize Serbestisi Yol Haritası uyarınca hazırlanan üçüncü vize ilerleme raporu 4 Mayıs’ta açıklandı. Bu kararla ilgili olarak Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Haber, dün bir bilgilendirme toplantısı yaptı. Haber’in, sözleri önemli. Çünkü Haber, AB’nin Ankara'daki büyükelçisi konumunda.

AB delegasyonu Başkanı, vize muafiyeti konusundaki şartları; pasaportların AB üyesi ülkelerin standardına getirilmesi, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve Terörle Mücadele Kanununun AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi, Europol ile operasyonel işbirliği anlaşması ve AB ülkeleri ile adli işbirliği yapılması konularında da yasal sürecin tamamlanması olarak sıraladı.

Haber, "Terör tanımının AB standartları ile uyumlu olarak gözden geçirilerek revize edilmesi gerekiyor. Bu konuda konuşmak zorundayız. Bu konuda açıklamalarımız olacak. Rapor, tamamen açık ve net. Bu konuda bir çözüm bulmalıyız" dedi.

BOZKIR’IN AB TEMASLARI

AB Bakanı Volkan Bozkır, salı günü Strazburg'a giderek, AP Başkanı Martin Schulz, Avrupa Halk Partisi Grubu Başkanı Manfred Weber, Sosyalist ve Demokrat Grubu Başkanı Gianni Pittella, Türkiye'nin Dostları Grubu ve kararda etkili olabilecek parlamenterlerle görüşecek.

Bozkır, bu temaslarının ardından da  Brüksel'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte "Quartet" toplantısına katılacak.  AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve genişlemeden sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn ile görüşecek. Vize muafiyeti parlamento ve konsey aşamasından geçtikten sonra yürürlüğe gireceği için bu temaslar önem taşıyor. Ancak bu süreç çerçevesinde "terör tanımı" şartının sorun olma potansiyeli taşıması dikkat çekti.

SİYASİ İLTİCA TALEBİ ENDİŞELERİ VAR

Volkan Bozkır, daha önce şu açıklamada bulunmuştu:

"AB’nin 2002’de yayınladığı çerçeve karara Türkiye’deki terörle mücadele tanımının uydurulması konusu var. Terör ve terörist tanımının daha da daraltılması isteniyor. Terörle mücadele kanununda değişiklik yaptık. Kamu güvenliğini tehdit bakımından yakın ve açık tehlike kavramını kanuna koyduk. Avrupa standartlarında ortak bir ifade. Bunun gibi Avrupa tabirlerinde olup da Türkiye’de olmayan bazı kelime değişikliği düşüncesi var. Biz de diyoruz ki; bugünkü ortamda Türkiye’de bununla ilgili bir şey yapmak uygun değil. Her gün şehitlerimiz var, bu kadar mücadele yaparken biz bunu gündeme getirirsek tam tersine, ileri boyutlarda reaksiyonla karşılanır. Şart olarak koymuyorlar. “Olsa iyi olur” diyorlar. Buradaki amaçları terörle mücadele değil, geri kabuller başladığında veya vize kalktığında Türkiye’den gidecek olanların Avrupa’daki terör tanımlarının geniş kapsamından yararlanıp siyasi iltica talebinde bulunabilir endişesinde ısrar ediyorlar."

ERDOĞAN SON NOKTAYI KOYDU

Bu konuda son noktayı ise bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu sözleriyle ortaya koydu:

"Şu anda Avrupa Birliği vize için terörle mücadele yasasını değiştireceksiniz diyor. Siz Avrupa Parlamentosu yanında çadır kuran teröristlere müsaade ediyorsunuz. Bu zihniyetini neden değiştirmiyorsunuz? Teröristlere çadır kurduracaksın, bunu demokrasi adına yaptığını söyleyeceksin, bize de vize için terör yasasını değiştirin diyeceksin. Biz yolumuza gidiyoruz sen yoluna git kiminle anlaşabiliyorsan anlas."

KAYNAK: MİLLİYET

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...