HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Ezan sesi 80 desibeli aşmayacak

Düzenleyen: /
Ezan sesi 80 desibeli aşmayacak
Ezan Sesi, Haber

GÜNDEM Haberleri

Ezanın usulüne uygun ve güzel bir seda ile okunmasını isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, gerek okuma gerek cihazlar konusunda yeni standartlar belirledi.

Damla Peker ANKARA
Diyanet İşleri Başkanlığı, ezan ve sala hizmetleri başta olmak üzere cami odaklı din hizmetlerinde karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek ve din hizmetlerinde verimliliği arttırmak için Ankara’da ve İstanbul’da “Ezan ve Cami Odaklı Din Hizmetleri Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayda, ezanda ses ve mikrofon kullanım tekniklerinden, ezan süresine; ezan ve sala hizmetlerinde karşılaşılan problemlere ve çözüm tavsiyelerine kadar pek çok konuda sunumlar yapıldı. Toplantılar sonucunda teklif, öneri ve alınan kararlar şu şekilde:
¥ Birbirine çok yakın camilerin ezan seslerinin karışması ezanı dinlenemez hâle getiriyor. Bunun için mahalle düzeyinde lokal merkezler oluşturacak.
¥ Din görevlilerince standart ezan formları ile ilgili örnek okuyuşların yer aldığı materyal veya video çalışması yapılacak.
¥ Din görevlilerinin istifadesine yönelik ezan portalı oluşturulacak.
¥ Bazı camilerde kasetten yayın yapan cihazlar kullanılıyor. Bu kullanımın yaygınlaşmadan gerekli tedbirler alınacak.
¥ 85 desibelin (dB) üzerindeki ses şiddetinin insan sağlığı açısından tehlikeli olduğu göz önünde bulundurularak camilerde ses cihazı kullanımına makul bir dB sınırı getirilecek. Cami içi ve dışında kullanılan ses cihazlarının dB ölçümleri yaptırılarak ezanların 80 dB’i aşmamasına özen gösterilecek.
¥ Yeni yapılacak camilerde profesyonel ses teknisyenlerinden teknik destek alınacak. Taşrada ses sistemlerinin meselelerinin çözümünde teknik personel istihdamı sağlanacak.
¥ Müezzin kayyım atamalarında öncelikle görevlinin ezanı usulüne uygun okuyup okuyamadığına dikkat edilecek.

Din görevlilerine özel ses eğitimi

Dinî öğrenim gören öğrencilerden din görevlisi olmayı hedefleyenlerin tespit edilmesi, bunların özel olarak ses eğitiminden geçirilmesi ve personel alımlarında değerlendirilmeleri sağlanacak. Diyafram kullanımı ile ilgili din görevlilerine eğitim verilecek. Kıraat, kendi usul ve edebi dairesinde icra edilecek, bir şova dönüştürülmeyecek.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...