'Her şeyi devletten beklememek lazım'

Düzenleyen:
'Her şeyi devletten beklememek lazım'

GÜNDEM Haberleri

Eski yapıların kentsel dönüşümle düzeltilmeye çalışıldığını belirten uzmanlar, yine de çok sayıda binanın yetersiz olduğunu kaydetti.

Damla Peker ANKARA - Türkiye’de son zamanlarda meydana gelen depremlerin ardından yapıların dayanıklılığı tekrardan tartışılmaya başladı. Bu konuda açıklama yapan TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Şevket Demirbaş “1999 depreminden sonra çıkan yönetmeliklerle bir takım düzenlemeler oldu. Bazı eksiklikler hâlâ var. Burada yapacağımız konutlara dikkat etmemiz lazım. Zemini çok iyi tanımamız lazım. Buna göre de nitelikli bina inşa etmemiz gerekiyor. Binalar bilimsel, çağdaş bir duruma getirilmeye çalışılıyor. Eskiye nazaran bir iyileşme söz konusu. İnşaat mühendislerinin birlikte çalışmasıyla çok daha nitelikli yapılar üretiliyor. Eski binalar yeni kentsel dönüşümle düzenlenmeye çalışılıyor. Bunlar da zaman içerisinde yenilenecektir” diye konuştu.
 Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Başkanı Nazmi Şahin ise “Yaşanan 6,6 şiddetinde deprem sonucu yıkılan hiçbir binamız yok. Sadece çatlaklar, ufak tefek yerlerde hasarlar var. Şu an hâlâ devam ediyor. 460 artçı deprem oldu. Depremin denizde olması daha tehlikeli. Tsunami gerçekleşmiş ama 30 santimetreyi geçmemiş. Dalga boyunu geçseydi Japonya’daki gibi hayatını kaybedenler olabilirdi. Ancak, denizde olması can kaybını da azalttı. Deprem artık bu ülkenin bir gerçeği. Bu gerçekle yaşamayı öğrenip binalarımızı da ona göre kaliteli yapmamız lazım. Biz her şeyi devletten bekliyoruz. Biz vatandaş olarak ‘Bu kanunu nasıl deleriz, binamızı nasıl ucuza yaptırabiliriz’ mantığıyla hareket edip, kaliteden ödün veriyoruz. Devlete de vatandaşın yardımcı olması lazım” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...