Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Erdoğan'dan ABD'ye sert tepki

Düzenleyen:
Erdoğan'dan ABD'ye sert tepki

GÜNDEM Haberleri

Sırbistan'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile vize krizine ilişkin sert açıklamalar yaptı. Krize yol açan ABD konsolosluk çalışanlarını "ajan" olarak niteleyen Erdoğan, vize kararı üzerinden yüklendiği ABD Ankara Büyükelçisi John Bass için ise "ABD bir dakika orada tutmamalı" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

Bugün değerli dostumla gerek ikili gerek heyetler arası çok verimli bir şekilde tamamladık. İş adamları ile bir araya geleceğiz. İş adamlarımızın bir kısmı Sırbistan'da faaliyet gösteren iş adamları. Bir kısmı da şu anda bizimle geldi. Bunlar kendilerini gerek ülkemizde gerekse uluslararası camiada ispatlamış olan iş adamlarımız. Sırbistan'da yatırım yapmalarının önünü açacağız. Aramızdaki ticaret hacmi şu an itibarıyla istediğimiz noktada değil.

Şu anda THY dünyada bir numara ve en fazla destinasyon kullanan bir havayolu olması nedeniyle. Biz geldiğimizde sadece devletin hava yolu vardı.

HEDEFLERE KARARLI BİR ŞEKİLDE YÜRÜYECEĞİZ

Bütün mesele yapılan anlaşmaların yüksek düzeyli iş birliği ile bir yılda ne yaptık, bundan sonra ne yapacağız şeklinde müzakere ederek çalışmalarımıza devam edeceğiz, hedeflere kararlı bir şekilde yürüyeceğiz.

ONLAR AÇ KALSAN SORMAZLAR

Birileri kıskanacak onu da söyleyeyim. Türkiye Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olacaktır. Bizim onların inadına dayanışmamızı artırmamız lazım. Onlar aç kalsan sormazlar. Bizde o günlerde bugünlere geldik. O dönemleri yaşamış bir ülke olarak biz Balkanların tümünde bazı olumsuz gelişmeler için adım atıyoruz. Kim ne der diye bakmayacağız.

ABD İLE VİZE KRİZİ

Bu sorunun faili ABD'nin ta kendisidir. Üst düzey yöneticilerinin özellikle dışişleri Bakanımızla bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara'daki büyükelçinin böyle bir karar alıp ben bunu devletim adına aldım demesi düşündürücüdür. Büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa ABD yönetiminin bu büyükelçiyi orada tutmaması gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz onu orada bir saniye tutmayız. Türkiye Cumhuriyeti'nin verdiği kararı diplomatik hiçbir yetkisi olmayan bir vatandaşın tespit edilmesi ve yargı ile paylaşılması ve neticede tutuklanmış olması, sonra içeride ikinci bir kişinin daha olması bir defa İstanbul Başkonsolosluğunda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor. ABD şunu değerlendirmeli: Bu ajanlar buraya nasıl sızdı? Kim bunları buraya soktu? Hiçbir devlet bu tür ajanlara müsaade etmez. Türkiye bir kabile devleti değildir. Asırlara varan bir deneyimimiz vardır. Böyle bir şeye müsaade etmemiz mümkün değildir. ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, veda ziyaretlerinde bulunuyor ve şu anda da bu büyükelçinin, gerek bakanlarımız gerek parlamento başkanımız ve gerekse şahsım, veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu Amerika Birleşik Devletlerinin Türkiye'deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz bunu da çok açıkça söyleyeyim.

Vucic'in açıklamaları şöyle:

Dostluğumuz iyi neticeler getirecek. Bizim FETÖ örgütü ve lideri ile bir işimiz olamaz. Cumhurbaşkanı olarak, Türk iş adamlarının buradaki yatırımlarına önem veriyoruz. Serbest ticaret anlaşmasını imzaladık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a minnettarız.Türkiye'de 19 bin kilometre bölünmüş yol yapıldığına inanamadım, hayran kaldım. Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu biliyordum, ama bu kadarını beklemiyordum.

ENERJİ BAKANLARIMIZ GAZ MESELESİNİ KONUŞTU

Bir ilerleme kaydettik. Mısır, kuru erik ve diğer ürünler. Bütün bunlar bizim için önemli. Sırbistan ekonomisini geliştirecek üretim ve ticaret söz konusu. Başka konulara da değindik. Enerji Bakanlarımız gaz meselesini konuştular. '2019'dan sonra gaz alanı' ile ilgili konuşuldu, alt yapı projelerini de konuştuk.

TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK ALIYORUZ

Türkiye'de çok fazla havalimanı yapılıyor biz de örnek alıyoruz. Sayın Erdoğan'dan rica ettim, bizim Sırbistan'da çok güzel kaplıcalarımız var ama yeteri kadar değerlendirilemedi. Bu kaplıcaları değerlendirmek isterlerse iş adamlarınızı çağırmak istiyorum. Kaplıcadan bizim 96 derece olan suyu kaybediyoruz. Boşa akıyor ve onu değerlendirmeniz için sizi buraya davet ediyorum. Otoban inşaatımız bittikten sonra buna da geçilebilir.

.

.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...