HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında burs müjdesini verdi

Düzenleyen: /
Cumhurbaşkanı Erdoğan canlı yayında burs müjdesini verdi
TÜGVA, Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan, Haber

GÜNDEM Haberleri

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜGVA Genel Merkezi'nin açılışını yapıyor. Erdoğan, konuşmasında Ocak ayından itibaren lisans öğrencilerine 500 TL burs verileceğinin müjdesini verdi.

TÜGVA Genel Merkezi'nin hem müştemilatı hem de mimarisiyle vakfın misyonuna yaraşır bir yer olduğunu ifade eden Erdoğan, TÜGVA Genel Merkez binasının amacıyla gençlere hizmet olan diğer vakıflar ve dernekler için de bir model teşkil edeceğine inandığını söyledi.

Bugün ofislerin ve çalışma mekanlarının olduğu sıradan bir binayı hizmete almadıklarını belirten Erdoğan, spor salonu, akıllı sınıfı, kıraathanesi, toplantı ve konferans salonlarıyla örnek bir eseri ülkeye kazandırdıklarını dile getirdi.

TÜGVA Genel Merkezi'nin, Türkiye'nin 81 ili ve 404 ilçesine yayılan TÜGVA şubelerinin idari merkezi olma yanında, 10 yaşından 35 yaşına kadar her yaştan genç için de adeta bir çekim merkezi haline dönüşeceğine inandığını anlatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ecdat, 'şerefu'l-mekan bi'l-mekin' yani 'Bir mekanın şerefi oradaki insanlardan gelir.' diyor. Fiziki yapısı ne kadar güzel, ne kadar kullanışlı olursa olsun bir mekana anlamı veren, orada bulunan, orada görev yapan insanlardır. Mekanlar ancak bünyesinde çalışan insanlarla şeref ve ruh kazanır. Ne kadar muhteşem bina yaparsanız yapın, şayet içinde insan yoksa, orası bir beton ve demir yığını olarak kalmaya mahkumdur. TÜGVA Genel Merkezimizi, bir beton yığınına dönüşmekten kurtaracak olan da öncelikle TÜGVA'ya gönül vermiş, bu çatı altında gençliğe hizmet etmeye kendini vakfetmiş arkadaşlarımızdır."

"TÜGVA'NIN KATETTİĞİ MESAFE ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞARI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel merkez binasının her şeyden önce çalışmalar ve gayretlerle anlamını bulacağını dile getirerek, "Bu bina eşyalarla değil, ortaokul çağından üniversiteye kadar farklı yaş gruplarındaki gençlerimizin heyecanı ve samimiyetiyle olduğu zaman gerçek fonksiyonunu icra edecektir. Burası ancak gençler benim vakfım, benim yuvam, benim okulum diyerek sahiplendiği zaman gerçek bir merkeze dönüşecektir." ifadelerini kullandı.

TÜGVA Genel Merkezi'ni, etrafındaki diğer binalardan ayırıcı vasfının, her gün dolup taşan gençler olması gerektiğine işaret eden Erdoğan, bu konuda TÜGVA yönetimine güvendiğini, TÜGVA'ya gönül veren herkesin de meseleye bu şekilde baktığına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kuruluşundan bu yana 4 yıl gibi kısa bir süre geçen TÜGVA'nın katettiği mesafeyi çok önemli bir başarı olarak gördüğünü aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vakfımıza gönül veren kardeşlerimizin gayretleri neticesinde, TÜGVA 81 vilayetimizin tamamında ve 404 ilçemizde örgütlenmesini tamamladı. Gerçekleştirdiği faaliyetlerle bu kurumumuz ülke genelinde 4,5 milyonu aşkın gencimize ulaşmayı başardı. Yurtlarımızdaki doluluk oranı yüzde 58'lerden, yüzde 90'ların üzerine çıktı. Bugün bir kısmı burslu olmak üzere 58 yurdumuzda 7 bin 500 civarında öğrencimize evlerini aratmayacak sıcak, ferah, huzurlu bir ortamda barınma imkanı sunuluyor. Aynı şekilde yaz okullarıyla 71 bin ortaokul öğrencimiz TÜGVA ve TÜGVA'nın temsil ettiği değerler ile tanışma fırsatı buldu."

"ON BİNLERCE GENÇ İÇİN İKİNCİ BİR OKUL"

Erdoğan, TÜGVA'nın gençlere sadece barınma imkanı sunmakla kalmayıp, aynı zamanda yaşları, eğitim seviyeleri birbirinden farklı on binlerce genç için ikinci bir okul ve ikinci bir üniversite olduğunu belirterek, bu çatı altında gençlerin hem kendilerini geliştirdiğini hem de milli ve manevi değerlerle ziynetlendiğini söyledi.

Yurtlarda kalan, bu çatının gençlere kazandırmak istediği prensipleri özümseyen, buranın imkanlarını en güzel şekilde değerlendiren gençleri birer "TÜGVA mezunu" olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan, "İnşallah eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkemizin ve dünyanın değişik bölgelerinde hayatlarını devam ettirecek TÜGVA mezunlarının, vakfımızı ve misyonunu çok daha ileriye taşıyacaklarına inanıyorum." dedi.

Gençliğin, gelecek ve istikbalin teminatı olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları anlattı:

"Gençlik, çok daha güçlü ve çok daha müreffeh bir Türkiye'nin garantisidir. Gençliğini ihmal eden, geleceğini de tehlikeye atıyor demektir. Öyle ki gençliğine değer vermeyen, gençlerine ihtimam göstermeyen bir devletin ayakta kalması mümkün değildir. Bu anlayışla son 16 yıldır gençlerimize sahip çıkmanın, onları her açıdan en güzel şekilde yetiştirmenin mücadelesini veriyoruz. Bugüne kadar gençlerimiz için pek çok yatırımı hayata geçirdik. 76'dan devraldığımız üniversite sayısını 130 ilave ile 206'ya çıkardık. 190 olan yükseköğretim yurt sayımızı 776'ya, 182 bin yurt yatak kapasitemizi 663 bine çıkardık. 16 yıl evvel burs kredi olarak aylık sadece 45 lira alan bir lisans öğrencimize ocak ayından itibaren 500 lira vermeye başlıyoruz. Yüksek lisans öğrencilerine bu meblağın iki katını yani bin lira, doktora öğrencilerine 1500 lira ödüyoruz. Karşılıksız burs verdiğimiz öğrenci sayısı sadece bu yıl 150 bini buldu."

Erdoğan, 3 bin 567 spor tesisi, 286 gençlik merkezi ile gençlere sosyal ve kültürel gelişimleri için her türlü imkanı sunduklarını anlatarak, gençlere ticaretten bilişime, yurt dışı eğitimlerden mesleki eğitimlere kadar çok farklı sektörlerde önemli teşvikler verdiklerini söyledi.

Ülkenin bilgi temelli gelişimine katkıda bulunmak için astronomi, uzay bilimleri ve teknolojilerini, hidrojeoloji mühendisliğini, tohum bilimi ve teknolojisini, veterinerlik fakültelerini YÖK başarı bursları kapsamına aldıklarını anlatan Erdoğan, gençler ile hayalleri arasındaki engelleri kaldırmaya gayret ettiklerini, bunu da gençlerin özgürlük alanlarını genişleterek, onların kendilerini serbestçe ifade edebilecekleri, düşüncelerini hayata geçirebilecekleri bir iklimi ülke genelinde tesis ederek yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

"28 ŞUBAT DÖNEMLERİNİN UTANÇ SAHNELERİNE SON VERDİK"

Erdoğan, milletin desteğiyle darbe dönemlerinin baskıcı, faşist, insanı ezen anlayışını rafa kaldırdıklarını, 28 Şubat dönemlerinin üniversitelerdeki utanç sahnelerine son verdiklerini söyledi.

Yüksek öğretim kurumları dahil, eğitim ve öğretim kurumlarını vesayetçi zihniyetin esiri olmaktan kurtardıkları vurgulayan Erdoğan, "Hiçbir evladımızın inancından, kılık kıyafetinden, dış görünüşünden dolayı horlanmadığı bir özgürlük atmosferini ülkemizde hakim kıldık. Bu süreçte sadece kendimize veya tabanımıza değil, bizimle aynı dünya görüşünü paylaşsın paylaşmasın, milletimizin tamamına hizmet etmenin çabasını güttük." diye konuştu.

Erdoğan, çoğu zaman haksızca ve insafsızca eleştirildikleri halde kendilerine yapılanların hiçbirini başkalarına yapmadıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Son 16 yılda hareket alanı daralanlar sadece terör örgütleri ve yandaşları olmuştur. Son 16 yılda mevzi kaybedenler sadece vesayet odakları olmuştur. Son 16 yılda gelir kaynakları kesilenler sadece çalışmadan, üretmeden, hiçbir riske girmeden para kazanmaya alışmış asalaklar olmuştur. Son 16 yılda güçten düşen sadece millete tepeden bakmayı alışkanlık haline getiren bir avuç seçkin olmuştur. Bunların dışında hiçbir kimsenin, hiçbir vatandaşımızın, hiçbir etnik veya dini grubun özgürlük alanı daralmamış, hayatına müdahale edilmemiştir. Türkiye'nin son 16 yılından rahatsız olanlar da senelerdir kendilerini imtiyazlı vatandaş konumuyla görmeye alışanlardır. Her ne kadar birileri gerçekleri ters yüz ederek anlatmayı alışkanlık haline getirmiş olsa da biz demokrasinin geliştirilmesi, hak ve özgürlük alanlarının özellikle de genişletilmesi yolunda çalışmaya devam edeceğiz."

"BU ÇEVRELERİ DİKKATE ALMIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002'den bu yana hayata geçirdikleri reformlarla ülkenin 2053 ve 2071 vizyonlarını sırtlanacak gençleri yetiştirmek için gerekli altyapıyı, bunun için ihtiyaç olan zemini kurduklarını düşündüğünü söyledi.

Göreve geldiklerinde gençlerin karşılaştığı pek çok sorunun artık sadece acı bir hatıra olarak hafızalarda yaşadığını dile getiren Erdoğan, kendileri ve bundan sonraki nesillerin boğuşmak zorunda kaldığı sıkıntıların hiçbirinin artık gençlerin önünde bir engel olarak durmadığını kaydetti.

"YENİ BİR DÖNEMİN ARİFESİNDEYİZ"

Millet olarak yeni bir dönemin arefesinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, "Bu dönemin adı, yeniden diriliş, yeniden şahlanış dönemidir. Bu dönem yeniden büyük Türkiye idealimizi pratiğe dökme dönemidir. Elbette bu idealin bir yanı coğrafyamızla ilgilidir. Ancak bu asla yayılmacı bir ideal değildir. Bizim ideallerimize bu tarz kulp takanların gayesinin meseleyi anlamaktan ziyade daha başından yaftalamak, mahkum etmek olduğunu biliyoruz. Gayesi üzüm yemek yerine bağcıyı dövmek olan bu çevreleri nazarı dikkate almadık, almıyoruz. Biz kendimizle beraber kardeşlerimizin, dünyadaki tüm mazlum ve mağdurların huzur, barış, güven içinde yaşadığı bir küresel sistemin savunuculuğunu yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Erdoğan, demokrasiden başka talepleri olmayan Suriyelilerin varil bombaları altında can vermediği, gelişmiş ülkelerin de buna seyirci kalmadığı biz düzenin inşası için çalıştıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

"İşte ana muhalefetin başı. Dün İngiltere'de ne diyor? Türkiye'deki Suriyelileri, biz geldiğimizde tekrar Suriye'ye göndereceğiz, diyor. Bunun insanlıktan nasibi var mı? İnsanlıktan nasibini almamış olan bir kişi ancak bunu söyleyebilir. Bunlar muhacir, biz ise ensarız. Ensarla muhacir nedir, bu adam bilmez. Bu hassasiyeti anlamaz. Bunlarda böyle bir kavram, böyle bir anlayış yok. Çünkü bunlar her zaman zulümle iç içe olmuşlar. Bunlar her zaman geçmişlerinden bu yana hep zulmetmişler. CHP'nin tarihini biz iyi biliriz. Onların, yakın siyasi tarihimizde Adnan Menderes'i, arkadaşlarını nasıl idam ettikleri biz gayet iyi biliriz. Tarih buna şahittir. Ama onlar bundan zevk duyanlardır. Onlar kollarında teröristlerle beraber Ankara'dan İstanbul'a yürüyebilirler. Biz ise rahmet erleriyle şefkat erleriyle yürürüz, yürümeye de devam edeceğiz."

"İNSANİ BİR SİSTEM İÇİN TER DÖKÜYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika'nın yeraltı zenginliklerinin batılı müstekbirlerce gasbedilmediği, insanların, elması, altını, petrolü için sömürülmediği bir yapının tesisi için mücadele verdiklerini belirterek, Gazze sahilinde oynayan çocukların bombaların hedefi olmadığı, ciğerparelerini korumak için babalarının vücutlarını İsrail kurşunlarına siper etmek zorunda kalmadığı insani bir sistemin hayat bulması için ter döktüklerini kaydetti.

"Bay Kemal, sen onlarla beraber yürümeye devam et. Biz mazlumlarla, mağdurlarla beraber yürümeye devam edeceğiz." diyen Erdoğan, insan ve Müslüman olarak bu mücadelenin boyunlarının borcu olduğuna inandıklarını ifade etti.

Erdoğan, çocukların ve kadınların güvende olmadığı bir dünyada hiç kimsenin güvende olmadığını vurgulayarak, umut yolculukları karanlık sularda sona eren mazlumların cesetlerinin çocuklarıyla birlikte sahile vurduğu dünyada hiç kimsenin kendisini emniyette hissedemeyeceğini dile getirdi.

"Demek ki Bay Kemal ediyor." ifadesini kullanan Erdoğan, gençlerin, terör, uyuşturucu veya ahlaksızlık bataklığında can verdiği dünyada hiç kimsenin geleceğine umutla bakamayacağını söyledi.

Özgürlük adına belli uyuşturucu maddelerin serbest bırakıldığı bir sistemde hiç kimsenin istikbalini garantide göremeyeceğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Hiç şüphesiz bu idealimizi sadece devlet olarak gerçekleştirmemiz de mümkün değildir. Sivil toplumun omuz vermediği, TÜGVA gibi gönüllü kuruluşlarımızın destek olmadığı, milletimizin topyekun sahiplenmediği bir mücadelenin başarı şansı yoktur. Bu noktada sizlere, binlerce yıllık vakıf geleneğimizin gönümüzdeki mirasçıları olan kurumlarımıza büyük görevler düşüyor. Biz TÜGVA'ya hiçbir zaman sıradan bir vakıf olarak bakmadık, bakmıyoruz. Burada görev yapan tüm arkadaşlarımızı geleceğimizin Dede Korkutları, Alparslanları, Nizamülmülkleri, Fatihleri, Yavuzları, Akşemseddinleri velhasıl siyaset ve gönül erleri olarak değerlendiriyoruz. Bu çatı altında eğitimlerine devam eden kardeşlerimizi gerektiğinde halkına önderlik edecek birer Aliya İzzetbegoviç olarak görüyoruz."

Okumak ve diploma sahibi olmak kadar hayatta insani vasıflarını kaybetmemenin önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, talebeliğin diploma avcılığı değil, beşikten mezara kadar sürecek ilim ve hikmet yolculuğu olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle bizi biz yapan hasletlerin örselendiği günümüz dünyasında gençlerin bu bakış açısına sahip olması önemli." diye konuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...