Kopyacı profesöre intihal cezası

Kopyacı profesöre intihal cezası

GÜNDEM Haberleri

Yargıtay, yüksek lisans öğrencisinin tezinden alıntılar yaparak kitap yayınladığı öne sürülen profesörü, 13 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Üniversitede psikoloji bölümünden mezun olan öğrenci, yüksek lisans tezi olarak 'adli dava dosyalarına konu olmuş ensest vakalarını' tez konusu olarak seçti. Daha sonra, tez hocası olan profesörün yayınladığı "Aile İçi... " isimli kitabı alıp okuduğunda, kendi tezinin küçük eklemelerle kopya edildiğini düşünen öğrenci, soluğu mahkemede aldı. Davalı profesör, bu kitap benzeri birçok kitap olduğunu, 3 yıl adli tıp kurumu başkanlığı yaptığını, tezden intihal yapmasına ihtiyacı olmadığını bildirdi. Ancak mahkeme, emek, zaman ve çaba gerektiren çalışma sonucu elde edilen bilgilerin, profesör tarafından davacının ismine ve eserine atıf yapmadan orantısız biçimde kullandığını tespit etti. Kitabın tamamı alıntılardan oluşmadığından mahkeme, davacıya Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Borçlar Kanunu'na göre 10 bin TL maddi, 3 bin TL de manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Ayrıca kitabın sonraki yayınlarını da durdurdu. Profesörün temyiz itirazlarını haklı bulmayan Yargıtay 11. Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin kararını onadı. nbsp;Dilek GEDİK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...