Rüşveti Mihriban Aliyev dağıttı

Rüşveti Mihriban Aliyev dağıttı

GÜNDEM Haberleri

Eurovision Yarışması'nda Azerbaycan'ın jüri üyelerinden oy satın aldığı iddialarında son bomba: Rüşvet organizasyonunu 'first lady' Mihriban Aliyev yürüttü

ESRA DEMİRKIRAN'IN ÖZEL HABERİ

Eurovision Şarkı Yarışması ile ilgili iki tartışma var gündemde. Bir yandan Türkiye'nin bu yıl olduğu gibi, gelecek yıl da Eurovision'a katılmamaya karar vermesi konuşulurken; diğer taraftan da yarışmada bazı ülkelerin oy toplamak adına rüşvet verdiği iddiası gündeme geldi. İsveç basınında çıkan habere göre ismi gizli tutulan bir delege, Azerbaycan'ın, jüri üyelerinin oylarını para karşılığı satın aldığını iddia etti. The Independent gazetesinin de yer verdiği iddiaya göre Azerbaycan aynı zamanda Litvanyalı öğrencilere oy kullanmaları için para ödedi. Bu tartışmalar üzerine yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği, Azerbaycan hakkında soruşturma başlattığını açıkladı.

Rüşvet verildiği iddia edilen Azerbaycan'ın birinci olduğu 2011 yılında Türkiye'yi Yüksek Sadakat temsil ediyordu. Grubun bas gitaristi Kutlu Özmakinacı, "Katıldığımız 2011 senesinde rüşvet ile oy satın alındığına dair söylentilerden haberimiz vardı. Duyduğumuza göre Azerbaycan çeşitli ülkelere oy vermeleri için para dağıtmış. Türkiyeli delegeler, bizimle Azerbaycan'ın Eurovision'da oy almak için jüriye 30 milyon dolarlık rüşvet dağıttığını paylaştı. Organizasyonun başında ise Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi Mihriban Aliyev varmış. Yetkililere sorarsanız, yalanlayabilir, cevap vermek isteyebilir; anlarım. Azerbaycan ile aramızdaki dost ve kardeşlik ilişkisinden ötürü ses çıkarmıyor olabilir. Rüşvet verildiği yarışma esnasında da biliniyordu; Türkiye heyeti bundan haberdardı."

Eurovision'da müzikal adaletten söz edilemez
Türkiye, 2013'te olduğu gibi, gelecek yıl da Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmayabilir. Bunun sebebi mevcut oylama sistemi. Yüksek Sadakat'in bas gitartisi Özmakinacı'ya göre, bu kararda doğruluk ve haklılık payı var: "Doğu bloğu ülkeleri yalnızca birbirlerine oy verdiğinde, ilk 10 sırada 5-6 doğu bloğu ülkesi yer alabiliyor. Eurovision'u düzenleyen ekip de oylamadaki adaletsizliği aşmaya çalışıyor. Eurovision'da müzikal olmayan kriterler var. Türkiye'nin de kriterleri var. Şarkı karga gibi kötü söylense bile 12 puan verecek ülkeler var. Ülkelerin oylamaları politik olduğu için, Eurovision'ın müzikal adaletinden söz etmek yanlış olur."

Kim ne kadar oy verdi?
Azerbaycan, birinci olduğu 2011'de ülkelerden şu puanları aldı: Rusya 12, Türkiye 12, Malta 12, Ukrayna 10, Romanya 10, San Marino 10, Hırvatistan 10, Moldova 10, Portekiz 8, G.Kıbrıs 8, Estonya 8, B.Hersek 8, İzlanda 8, Avusturya 8, Gürcistan 8, Polonya 8, Arnavutluk 8, Litvanya 8, Macaristan 7, Slovakya 7, Hollanda 6, Fransa 6, Beyaz Rusya 6, Yunanistan 5, Finlandiya 5, İsrail 4, İsveç 3, Belçika 3, Letonya 2, İsviçre 1. İrlanda, İtalya, Bulgaristan, Makedonya, Almanya, Slovenya, İspanya Sırbistan, Ermenistan, Norveç, Birleşik Krallık, Danimarka ise puan vermedi.










UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...