Bilim evrende Karanlık Enerji'yi arıyor

/ Kaynak: AA
Bilim evrende Karanlık Enerji'yi arıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Dünyanın şimdiye kadar üretilen en yüksek çözünürlüğe sahip kamerası, evrenin yaklaşık yüzde 75'ini oluşturan gizemli gök cisimlerini belirlemeye başladı. DECam adı verilen teleskop bilim insanlarının şimdiye kadar çözemedeği ve evrenin genişlemesine neden olduğuna inanılan Karanlık Enerji'nin varlına ulaşmak

Amerikan, İngiliz, Brezilyalı, İspanyol ve Alman astronomlar tarafından yürütülen ''Karanlık Enerji Araştırması''nın 570 milyon piksellik kamerası, evrenin hızla genişlemesinden sorumlu olduğu ileri sürülen karanlık enerjinin doğasını keşfetmek amacıyla 5 yıl içinde 300 milyon galaksinin yanı sıra 100 bin galaksi takımı ve 4 bin süpernovayı tarayacak.

Şili'deki Atacama Çölü'nde yer alan Cerro Tololo Gözlemevi'ndeki Victor M Blanco teleskobunun üzerine yerleştirilen Karanlık Enerji Kamerası (DECam), ilk görüntülerini 12 Eylül'de Fornax galaksi takımında çekti. Telefon kulübesi büyüklüğündeki DECam, yaklaşık 8 milyar ışık yılı uzaklıktaki kozmik nesneleri daha iyi incelemek için kırmızı ve kızılötesi ışıklara duyarlı. Şimdilik test aşamasındaki DECam, araştırmasına aralık ayında resmen başlayacak ve 5 yıl içinde gökyüzünün sekizde birini taramış olacak.

Kamera, aynı zamanda galaksi takımlarının üç boyutlu haritasını çıkaracak. ABD Enerji Bakanlığı'ndan bilim adamı James Siegrist, DECam'ın çekeceği görüntülerin insanoğlunun karanlık enerjinin gizemini çözmesine yardımcı olacağını söyledi.

Karanlık enerji, evrenin yapı taşlarını birbirinden uzaklaştırıyor. Yapısı bilinmediği, sadece gözlemler sonucu tahmin edilebildiği için, bu gizemli enerjiye, ''Karanlık enerji'' adı veriliyor. Evrenin hızla genişlemesine neden olan karanlık enerjinin, evrenin yüzde 74'ünü oluşturduğu düşünülüyor. Evrenin, yüzde 23'ünün karanlık maddeden ve sadece yüzde 4'ünün ise insanoğlunun bildiği tür maddelerden oluştuğu sanılıyor.
Karanlık enerjinin varlığıyla ilgili çalışma, 2011'de Saul Perlmutter, Brian Schmidt ve Adam Riess'a Nobel ödülü getirmişti. Perlmutter, Schmidt ve Riess, ''Süpernova'' adı verilen yıldız patlamalarını izleyerek, evrenin sürekli genişlediğini keşfetmişti.

TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...