Tarih ödenek bekliyor

/ Kaynak: İHA
Tarih ödenek bekliyor

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / İHA

'Eski Vali Konağı'nın restore edilmesi için 1.5 yıldır aşkın süredir ödenek bekleniyor.

Ordu'nun Taşbaşı Mahallesi Sıtkıcan Caddesi'nin girişinde yer alan, 19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisiyle yapılan, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren 1970'li yılların başına kadar valilik konutu olarak kullanılan, daha sonra İl Özel İdaresi'nce satılan ve özel mülkiyete geçen 'Eski Vali Konağı'nın restore edilmesi için 1.5 yıldır aşkın süredir ödenek bekleniyor.
Ordu'nun ilk Valisi Fazıl Özelçi'den itibaren, 1973 yılına kadar 31 valinin konut olarak kullandığı 'Eski Vali Konağı', kaderine terk edilmiş halde, harabe bir vaziyette yıkılmayı beklerken, Orduluların yoğun talebi ve dönemin Valisi Orhan Düzgün'ün çabaları sonucu yeniden hayat buldu. Orhan Düzgün'ün Ordu'da göreve başladığı ilk aylarda Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden birisi olarak dikkatini çeken tescilli yapılarından birisi olan 'Eski Vali Konağı' binası yoğun uğraşlar sonucu mahkeme kararıyla kamulaştırılarak özel mülkiyetten tekrar kamu mülkiyetine geçirildi.


Bu işlemin tamamlanmasının ardından geçen yıl proje ihalesi gerçekleştirildi. Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2013 yılı Temmuz ayı başında gerçekleştirilen proje ihalesini alan şirket, projeyi aynı yılın Eylül ayı sonunda Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sundu. Kurul, projeyi 2014 yılı Nisan ayında onayladı. Tarihi Vali Konağı halen restorasyon için ödenek bekliyor.
Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı emlak vergilerinden yüzde 10 katkı payı aldıklarını, tarihi binaların restorasyonu için bu ödeneği kullandıklarını söyledi. Halen bu ödenekte toplanan paranın Kahraman Sağra Konağı'nın restorasyonunda kullandıklarını belirten Toparlak, "Kahraman Sağra Konağı'ndaki restorasyon biter bitmez Vali Konağı'nın restorasyonuna başlayacağız. Bir yandan da Bakanlıktan ödenek bekliyoruz" dedi.


OBB, VALİ KONAĞI'NA TALİP OLDU
Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi Vali Konağı'na talip olduğunu da belirten Toparlak, "Ordu Büyükşehir Belediyesi tarihi Vali Konağı'na talip oldu. Konuyla ilgili görüşme ve yazışmalar sürüyor. Eğer devir işlemi gerçekleşirse Ordu Büyükşehir belediyesi Vali Konağı'nı restore edip sosyal tesis olarak günümüze kazandıracak" diye konuştu.


TARİHİ KİLİSE ARKEOLOJİ MÜZESİ OLUYOR
Taşbaşı'nda bulunan tarihi kilise binasının arkeoloji müzesine dönüştürüleceğini de belirten Uğur Toparlak, "Tarihi 5. ve 6. yüzyıla dayanan Kurul Kalesi'nde 2010 yılında başlayan arkeolojik kazılarda çıkarılan eserlerin Ordu'da sergilenmesi için bir arkeoloji müzesi ihtiyacı ortaya çıktı. Taşbaşı tarihi kilise binasının arkeoloji müzesi olarak değerlendirilmesi yönünde hazırlanan proje Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Şimdi bununla ilgili Bakanlıktan ödenek bekliyoruz. Kazılar halen Ordu Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda sürüyor. Kilise binası arkeoloji müzesi olursa Ordu'dan çıkarılan veya alınıp başka müzelerde sergilenen eserlerimizi Ordu'ya getirerek bu müzede sergilemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...