HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

'Karagöz Festivali' başlıyor

Düzenleyen: /
'Karagöz Festivali' başlıyor
Karagöz Festivali, Haber

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

UNESCO tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras" olarak tescil edilen Karagöz sanatı, "Karagöz Festivali" ile ilk kez, İstanbul'un pek çok ilçesinde seyirciyle buluşacak - Türkiye'de Karagöz Sanatını icra eden 20 sanatçının katılacağı festivalde, 20 bin çocuğa plastik Karagöz tasviri hediye edilecek.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) tarafından "Somut Olmayan Kültürel Miras" olarak tescil edilen Karagöz sanatı, "Karagöz Festivali" ile ilk kez, İstanbul'un pek çok ilçesinde seyirciyle buluşacak.

Karagöz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olan Karagöz ve kukla sanatçısı Enis Ergün, bir otelde gerçekleşen basın toplantısında gazetecilere yaptığı açıklamada, Karagöz'ün geçmişten günümüze kadar ulaştığını belirterek, toplumun yüzündeki gülümseme olduğunu söyledi.

İstanbul'un pek çok yerinde etkinliklerin düzenleneceğini belirten Ergün, "Eş zamanlı olarak kültür merkezleri ve parklarda etkinlikler düzenleyip, İstanbul'da bir hafta boyunca Karagöz rüzgarı estireceğiz." dedi.

Ergün, dernek olarak bu yıl ilk kez gerçekleşen festivali, gelecek yıllarda tüm Türkiye'de düzenlemek istediklerini belirterek, şöyle devam etti: "Festival kapsamında düzenleyeceğimiz ödül töreninde, Karagöz sanatına katkı sağlayan kişi, kurum ve kurumlara 'yaşam boyu onur', 'emek' ve 'destek' ödüllerinin yanı sıra Karagöz alanında seçilen üç sanatçıya ise 'yaşayan insan hazinesi' ödüllerini takdim edeceğiz. UNESCO tarafından 'Somut olmayan kültürel miras' olarak tescil edilen Karagöz sanatını, daha görünür kılmak ve tüm renklerini seyirciyle buluşturmak hedefiyle gerçekleştireceğimiz festivale, tüm Karagöz severleri davet ediyorum."

-20 BİN ÇOCUĞA PLASTİK KARAGÖZ TASVİRİ

Eniz Ergün, Karagöz Derneği ve Kulis Tiyatro dergisinin sponsorluğunda gerçekleşecek festivalde, Türkiye'de bulunan Karagöz usta ve sanatçılarının İstanbul'da buluşacaklarını aktararak, gösteri, atölye ve sergilerle keyifli ve eğlenceli bir zaman yaşatacaklarını anlattı.

Çocuk ve gençlere yönelik "Karagöz Tasvir Yapım Atölyeleri" düzenleneceğini ifade eden Ergün, "Böylece geleneksel mirasımızın, gelecek nesillerle buluşturulması sağlanacaktır.

İstanbul'un kültür ve sanat hayatına renk getirecek olan Karagöz Festivali kapsamında, 20 bin çocuğa plastik Karagöz tasvirini hediye edeceğiz." dedi.

Ergün, festivalin 3 bölümden oluşacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Birinci bölümde, Karagöz gösterileri gerçekleştirip ardından Karagöz dağıtımımız olacak. İkinci bölümde, çocuklar ve yetişkinler için Karagöz yapım atölyeleri gerçekleşecek. Üçüncü bölümümüzde ise Karagöz Musikisi olan 'Hayalname'yi sanatseverlere sunduktan sonra 'Karagöz Festivali Ödülleri' ile etkinliklerimizi tamamlamış olacağız."

Karagöz Sanatçısı Metin Özlen'in onur konuğu olarak katılacağı festivalde, Karagöz sanatçıları Ahmet Uysal, Alican Balakin, Alpay Ekler, A. Duygu Tansı, Bülent Aksu, Cafer Sadık Hadimioğlu, Cengiz Samsun, Deniz Karalar, Deniz Özgökbel, Enis Ergün, Ercan Sönmez, Göher Ergün, Hüseyin Dilan, Nazım Öney Olcaytu, Özgür Atkın, Ramil Balakin, Sibel Tomaç, Seçkin Güneş ve Tevfik Dinç yer alacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...