Baston isteyen kapısına ‘dizi’liyor

Düzenleyen:
Baston isteyen kapısına ‘dizi’liyor

KÜLTüR - SANAT Haberleri

Adilcevaz’da dedesinden ve babasından kalma bastonculuk mesleğini 40 yıldır sürdüren Cumali Birol, yaptığı bastonların birçok dizi ve filmde kullanıldığı söyledi.

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde üç nesildir bastonculuk mesleğini sürdüren Cumali Birol, yıllanmış ceviz ağaçları ve çeşitli boynuz türlerini kullanarak dantel zarafetinde işlediği sedef kakma, ebru, çini, Selçuklu ve Osmanlı motifli bastonlarını, tüm Türkiye’ye ulaştırmayı başarmış. Mesleğini 40 yıldır başarıyla sürdüren Birol “gücün ve asaletin sembolü” dediği bastonculuğu, çocuklarına ve gelecek nesillere aktarmaya da kararlı. Birol, vadilerde kalmış 5 asırlık çeviz ağaçlarından yaptığı bastonların sinemalarda ve dizilerde kullanıldığını söyledi. Fırça sanatıyla yaptığı bastonlarının Türkiye Kalite Birincilik Ödülü aldığını da kaydeden Birol “Yaptığımız işler tamamen el emeği, büyük ilgi görmekte. Ramazan ayında Cumhurbaşkanımıza çinili bir baston hediye ettik. Ata Demirer ve Bülent İnal’ın kullandığı bastonları da biz yaptık. ‘Payitaht Abdülhamid’ dizisinde onayan bastonumuzun üzerinde bir zümrüt ve yakut bulunmakta. Yakutu sedef içine kakma yaptık. Kalp gözü açık demek” şeklinde konuştu.

Baston isteyen kapısına ‘dizi’liyor

GÜÇ VE ASALETİN SEMBOLÜ

Kültürel el sanatlarını gelecek nesle aktarmak zorunda hissettiğini dile getiren Cumali Birol, bastonun “gücün ve asaletin sembolü” olduğunu belirtti. Birol “Baston deyip geçmemek lazım. Bazen gözdür, bazen bir dayanak, bazen de üçüncü bir ayaktır. Güç, asalet ve zarafetin sembolüdür. Sevdiğinize takdim edildiğinde hayırlı ve uzun ömrü ifade eder. 40 yaşından sonra kullanılması sünnet, ayrıca her evde olması gereken bir aksesuardır” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...