03 Eylül 2010 Cuma Yıl:41 Sayı:14415
 
02.09.2010 USD(A) USD(S) EUR(A) EUR(S) 03.09.2010 12:43 USD(A) USD(S) EUR(A) EUR(S) İMKB
MERKEZ BANKASI 1.505 1.512 1.929 1.939 PİYASALAR 1.505 1.506 1.932 1.933 60882
 
İHLAS GAZETECİLİK KURUMSAL
 E-TÜRKİYE
 ANASAYFA
 GÜNDEM
 EKONOMİ
 DÜNYA GÜNDEMİ
 SPOR
 MAGAZİN HATTI
 SAĞLIK
 KADIN VE AİLE
 GÜNÜN İÇİNDEN
 KÜLTÜR SANAT
 YAZARLAR
 YAZI DİZİSİ-RÖPORTAJ
 İNSAN VE TOPLUM
 ARŞİV VE ARAMA
 KÜNYE
 EMAIL
 SERİ İLANLAR
 ABONELİK
 TELEFONLARIMIZ
 RSS
 
 
Yılmaz 
Öztuna
 
 Son haftaya girerken
Nuri 
Elibol
 
 Yargı siyasallaşıyor mu?
Rahim 
Er
 
 Aziz Nesin’in hikâyesi
Muammer 
Erkul
 
 Simit ve can...
Necmettin 
Batırel
 
 EVET coşkusu
Mahmut 
Bulut
 
 Başbuğ’un tespiti ve Erdoğan’ı...
Lütfi Köksal 
Şerif Akçan
 
 ÇALIŞAN DÜNYASI
Ömer 
Söztutan
 
 SÖZ’ün gelimi...
M. Ali 
Demirbaş
 
 Kefaret namazı
Vehbi 
Tülek
 
 Cezûlî ve saliha hanım...
Mehmet 
Oruç
 
 “Cennet için söz veriy...
Ahmed 
Doğrusözlü
 
 Kadir Gecesinin fazîle...
Abdüllatif 
Uyan
 
 “Bana Şâd-ı dil’i çağı...
Ünal 
Bolat
 
 “Vicdanın mı rahatlıyor?..”
 
 
Öcal 
Uluç
 
 Acı üstüne, acı!..
Ömer Faruk 
Ünal
 
 Avrupa’da cirit atıy...
İSTANBUL
Serbest Kürsü
Behçet Fakihoğlu
behcet.fakihoglu@tg.com.tr
14 Eylül 2009 Pazartesi
Ahıskalı Türklerin problemleri çözüm bekliyor!

Sayıları yaklaşık 350 bin olan Ahıskalı Türkler, Türkiye, Rusya, Ukrayna, ABD, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve BDT’ye (Bağımsız Devletler Topluluğu) üye diğer ülkelerde dağınık hâlde yaşıyorlar.
Ahıskalı Türklerin, Gürcistan’daki tarihi vatanı olan Ahıska Vilayeti’ne dönmeleri ile ilgili konu, Gürcistan’ın 1999 yılında Avrupa Konseyi’ne üye olması ile birlikte, gündeme geldi. Gürcistan Hükumeti, uluslararası hukuk kurallarına göre, Ahıskalı Türkleri 2011 yılına kadar kendi topraklarına kabul etmeyi taahhüt etti. Ancak, Türkiye, Rusya, Ukrayna, ABD, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve BDT’ye üye diğer ülkelerde dağınık hâlde yaşayan Ahıskalı Türklerin karşılaştıkları problemler gün geçtikçe artıyor.
TBMM’de, 02.07.1992 tarihinde kabul edilen 3835 sayılı “Ahıska Türkleri’nin Türkiye’ye Kabulü ve İskanına Dair Kanun’un ve Hükümet’in 1992 yılında kabul ettiği 3706 nolu kararın uygulanması isteniyor.
1990 yılından itibaren Türkiye’ye göç etmiş olan Ahıskalı Türklerin yaptıkları vatandaşlık müracaatları için yardımcı olunmalı. İkamet izni ile birlikte çalışma izninin verilmesi gerekmektedir.
Doktor, mühendis, öğretmen ve diğer meslek sahipleri olan Ahıskalı Türklerin, diplomaları için denklik almaları konusunda, YÖK tarafından kolaylık sağlanmalı.
Ahıskalı Türklerin eğitim, sağlık, istihdam, konut ve sosyal güvenlik problemlerinin çözümü için; ABD, Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Gürcistan Hükümetleri ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında bir anlaşmaya varılmalıdır.
Ahıskalı Türklere, T.C. Vatandaşlığı ve Çifte Vatandaşlık hakkının verilmesi için, ilgili ülkelerle koordinasyon sağlanmalıdır.
ABD ve BDT’ye üye olan ülkelerde yaşayan Ahıskalı Türk çocuklarının, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi ile Diyanet İşleri Başkanlığı ve diğer ilgili kuruluşlar kanalıyla, Türkiye’deki Üniversitelerde eğitim almaları sağlanmalıdır.
Ahıskalı Türklerden isteyenlerin kendi toprakları olan Gürcistan’ın Ahıska Bölgesine yerleşmesi için, Türkiye, ilgili ülkelerle Gürcistan arasında bir anlaşmayı temin etmelidir.
Türkiye’nin; Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi, BM, AGİT ve diğer uluslararası kuruluşlarda, Ahıskalı Türklerin haklarının korunması ve problemlerinin halledilmesi için girişimlerde bulunmalıdır.
Muhammet İzzetoğlu


>> Lisede aldığımız burslar, üniversite yıllarımızda da
devam etsin
Üniversiteyi yeni kazandım. Lise öğrencisi iken, devletimizin yapmış olduğu Bursluluk Sınavını kazandım ve devletimizden Lise Eğitimim süresi boyunca burs almaya hak kazandım.
Ancak üniversiteye gidince, almış olduğumuz burs maalesef kesiliyormuş. Devlet büyüklerimiz, lisede burs alan öğrencilerin üniversitede de burslarının devam etmesi yönünde karar alamaz mı? Bu burs Başbakanlık bursu olarak devam edemez mi?
Artık üniversiteli olduk ve masraflarımız katlanarak arttı. Devlet büyüklerimizden, başta Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımızdan rica ediyor ve ümitle bekliyoruz.
İsmail Demirhan

>> Gübre alımında mağdur edildik!
Başbakanlık Makamına;
Tarım Kredi Kooperatifi’nden, 2009 yılı tahıl ekimi için, Ekim 2008’de borçlanarak gübre aldık. Tarlalarımızı ektik.
2009 yılında gübre fiyatları yarıya düştü. Benim gibi milyonlarca çiftçi mağdur oldu.
Bu aylarda örenmesi gereken gübre borçlarının farklarının, devlet tarafından ödenmesi halinde bile, çiftçilerin mağduriyeti giderilmiş olur.
Mağdur çiftçiler adına Cafer Gün

>> KEY paralarımız neden bu kadar geciktiriliyor?
Maliye Bakanlığı’na;
1994 yılında Fatih’teki Ahmet Rasim Lisesi’nde, Matematik Öğretmenliğinden emekli oldum. KEY (Konut Edindirme Yardımı) paralarımı almak için Ahmet Rasim Lisesi’ne gittim, bir form doldurtarak, 26 Mart 2007’de Fatih Mal Müdürlüğü’ne gönderdiler. Oradan da Ankara’ya, Maliye Bakanlığı’na gönderildiğini söylediler.
SSK’lı vatandaşlar bu paralarını 2 yıl önce aldılar. Bizim bu hakkımız neden geciktiriliyor? Devletin resmi kuruluşlarında bulunan kayıtların toplanması bu kadar mı zor? Bunda bir görev ihmali yok mu?
Lütfen bir açıklama yapın, hakkımız olan paramızı bir an önce ödeyin...
Mahmut Nedim Köker (Kimlik No: 27722277466)


Bu Makaleyi Arkadaşınıza Gönderin!
Sizin Bilgileriniz
Adınız - Soyadınız :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın Bilgileri
Arkadaşınızın Adı - Soyadı :
Email Adresi :
Yorumunuz :

  Yazarın Son 10 Makalesi

Diğer Makaleler için Tıklayınız... 

Bu gazete basın meslek ilkelerine uymaya söz vermiştir. Copyright © İhlas Gazetecilik A.Ş.