Ahmet Davutoğlu yeniden genel başkan oldu

Ahmet Davutoğlu yeniden genel başkan oldu

POLİTİKA Haberleri

Ahmet Davutoğlu geçerli oyların tamamını alarak bin 353 oyla yeniden AK Parti Genel Başkanlığına seçildi.

AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılıyor. Kongre için binlerce AK Parti'li, sabahın erken saatlerinden itibaren salona gelmeye başladı. Ankara dışından otobüslerle gelen partili, oluştrulan kontrol noktalarından geçti. Partililer, tezahüratlar eşliğinde kongrenin düzenleneceği salona yürüdü.

Kongreye katılacak vatandaşlar için spor salonunda 8 güvenlik noktası oluşturuldu. Partililer, detaylı üst aramasından geçirildikten sonra alana alındı.

DAVUTOĞLU YENİDEN GENEL BAŞKAN

AK Parti'nin, Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılan 5. Olağan Büyük Kongresi'nde genel başkanlık için yapılan seçim sonuçlandı.

AK Parti Genel Başkanlığına Başbakan ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, geçerli oyların tamamını alarak bin 353 oyla yeniden seçildi.


7 OY GEÇERSİZ SAYILDI


Kongre Divan Başkanı Bekir Bozdağ, seçim sonuçlarına göre kayıtlı bin 445 delegeden bin 360'ının oy kullandığını, bin 353 oyun geçerli, 7 oyun geçersiz sayıldığını bildirdi. Bozdağ, Başbakan ve Konya Milletvekili Davutoğlu'nun, bin 353 oyla, geçerli oyların tamamını alarak yeniden genel başkanlığa seçildiğini duyurdu. 

PARTİ ORGANLARININ SEÇİMİNE GEÇİLDİ


Kongrede, genel başkanlığın ardından parti organlarının seçimine geçildi. Delegeler, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu ve Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu üyelikleri için oy kullanıyor.

İLK KONUŞMA SALON ÖNÜNDE: SEFERE HAZIR MIYIZ?

Kongre salonuna eşi Sare Davutoğlu ile birlikte gelen Ahmet Davutoğlu, salon önünde kurulan platformda bir konuşma yaptı.

"Biz biriz, beraberiz ve hep birlikte Türkiye'yiz" diyen Davutoğlu, "Bugün vatanın birliği, ülkenin istikbali için hiç korkmadan, cesaretle şer odaklarına, terör odaklarına karşı yürüyen yiğitler gibi sizler de Ankara'ya o yiğitlerin emanetine güç vermeye geldiniz. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz" diye konuştu.

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: 

“Bir anda PKK'sı, DHKP-C'si, DEAŞ'ı dışarıdaki odaklarla birlikte düğmeye bastılar ve 12-13 yıllık AK Parti iktidarının bütün kazanımlarını yerle bir etmek için harekete geçtiler. Onlar Türkiye'de kaos senaryosu için harekete geçerken, AK Parti kadroları huzur için, AK Parti kadroları izzet için, AK Parti kadroları istikbal için yürüyor.

Kimlerin kardeşi kardeşe kırdırmak için, kimlerin bu ülkeyi parçalamak için harekete geçtiğini gördü ve onlara karşı AK Parti kadrolarının yanında yer aldı. Aynı şekilde kimlerin Türkiye'de güçlü bir yönetime ihtiyaç varken, iktidardan kaçtığını gördü.
Biz ne kurulan tuzaklara fırsat veririz ne de millet güçlü iktidar, güçlü yönetim istediğinde onlardan kaçarız.

Sefere hazır mısınız? Menzili görüyor musunuz? Büyük Türkiye hedefine yürüyor muyuz? 1 Kasım'da hep beraber milli irade diyecek miyiz? İşte AK Parti kadroları, işaret aldıklarında tereddüt etmezler. İşte AK yürekler. 

Seferimiz hayırlı menzilimiz yakın olsun. Vakitler hayrola, hayır feth ola, şerler def ola diyoruz. AK Parti kadrolarının kutlu mübarek yürüyüşü hayırlı mübarek olsun.”

EŞİ İLE BİRLİKTE SELAMLADI

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından kongre salonuna girdi.

Salona, eşi Sare Davutoğlu ile gelen Davutoğlu, kurulan platform üzerinde salonu dolaşarak partilileri ve delegeleri selamladı. Davutoğlu, platform üzerinden inerek engelli vatandaşlarla tokalaştı. 

Davutoğlu'nun salona girişi sırasında ekranda "İlk günkü aşkla" yazısı belirdi.

"O DEV AYAĞA KALKTI ARTIK DİZ ÇÖKTÜRÜLEMEZ"

Başbakan Davutoğlu, salondaki partililere seslenmek için kürsüye geldi.

Davutoğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

"Önceki kongrede Bu bir veda kongresi değil, vefa kongresidir. Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu harekete katkıda bulunanları huzurunuzda saygıyla selamlıyorum.

Hepimiz omuz omuza bir hareketin kardeşleriyiz, omuz omuza bir hareketin yürüyen yürekleriyiz. AK Parti, bir yürek hareketidir. AK Parti, bir vicdan hareketidir. AK Parti, susturuldu zannedilen, uyudu zannedilen bir devin ayağa kalkmasının adıdır. O dev ayağa kalktı artık diz çöktürülemez. O dev ayağa kalktı artık tereddüt yok, artık herhangi bir şekilde durmak yok.

"ÎKTİDAR OLAMADIK, DÜĞMEYE BASTILAR"

Her sınav bize bir bereket, bir zafer vesilesi oldu. Biz zor günlerin hareketiyiz. Her zaferimiz bir sınama, her sınama bir zafer getirdi. 7 Haziran seçimiyle yeni sınamalar geldi önümüze. Tek başına iktidar olamadık, bunu görenler düğmeye bastı. Bütün çakallar meydana çıktı, AK Parti kadroları ayağa kalktı. Biz bu ülkenin kaderini kimseye bırakmayız.

"NE DİKTA YÖNETİMLERİNE NE DE TERÖR ÖRGÜTLERİNE TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

Birinci sınavımız terör olaylarına karşı dimdik durmaktır. Türkiye'de ne dikta yönetimlerine ne de terör örgütlerinin baskı ve zulmüne karşı taviz vermeyeceğiz. Onlara karşı dimdik ayakta milli iradeyi, özgürlükleri, demokrasiyi savunacağız.

Terör örgütüne yönelik operasyonlar) Bu operasyonlarımız kesinlikle hiçbir şekilde 90'ların güvenlikçi anlayışı ile ilişkilendirilemez. O yıllar faili meçhuller vardı. O yıllarda kendi yaylasında, mezrasında yaylasına çıkamayanlar vardı. O yıllarda birçok baskı ile kendi anadilinde ağıt yakamayanlar vardı. Ama şimdi Türkiye'nin her yerinde Türk, Kürt, Sünni, Alevi 78 milyon bütün özgürlüklerle tanıştı. Bu özgürlüklerle birlikte vatandaşlarımızı bağrımıza bastık.

Türkiye'nin her köşesindeki vatandaşlarıma sesleniyorum, 'Omuz omuza veriniz. Selamı, barışı, kardeşliği egemen kılalım'. Diyorlar ki 'Kürtlerin devleti neresi ' Net bir sesle söylüyorum, Türklerin de Kürtlerin de Sünnilerin de Alevilerin de devleti Türkiye Cumhuriyeti devletidir.

20 Temmuz ile 23 Temmuz arasında ülkemizi kaosa sürüklemek için harekete geçenlere karşı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak, devraldığımız ağır sorumluluğun farkında olarak net ve açık bir talimat verdik ve şunu söyledik, 'Türkiye'nin her köşesinde sadece ve sadece meşruiyet hakim olacak. Türkiye'nin her köşesinde kim vatandaşlarımızın huzurunu, sükununu bozmak ister, Türkiye'yi kaosa sürüklemek isterse onlara karşı en şiddetli ceza verilecek'.

Ve o günden bugüne bunların Kuzey Irak'taki karargahları da Türkiye içinde odaklandıkları her merkez de her şer odağı da Türkiye Cumhuriyeti'nin ve onun meşru emniyet ve güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla temizleniyor.

Kamu düzeni mutlak surette sağlanırken, sivil vatandaşlarımıza Doğu'da, Güneydoğu'da yaşayan kardeşlerimize en küçük bir şekilde, demokratik hukuk devleti kuralları içinde en küçük bir zarar verilmeyecektir, kardeşlerimiz korunacaktır.

Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşlarımıza sesleniyorum, sizler Hakkari'de hakkınız olduğu kadar Edirne'de de hakkınız var. Batı'daki kardeşlerime sesleniyorum, Kuzey'deki, Güney'deki kardeşlerime de, sizlerin Edirne'deki hakkınız kadar Hakkari'de de hakkınız var. Bu toprakların her bir santimetrekaresinde bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu koruyacağız.

CİZRE'DEKİ DURUM

Cizre'de vatandaşlarımıza geçmişte terör baskısı uygulayanlar, şimdi orada stoklanan silahları, kazılan hendekleri görmüyorlar ve bizim hükümetimizin aldığı tedbirlere karşı söz beyan etmeye kalkıyorlar. Bilsinler ki; Cizre de aynen Keşan gibi ya da Bergama gibi ya da Of gibi Türkiye'nin kuzeyindeki, güneyindeki, batısındaki ilçeler gibi, Türkiye Cumhuriyeti'nin aziz bir toprağıdır ve her ilimizde, her ilçemizde mutlak surette kamu düzeni sağlanacak, kardeşliğimiz pekiştirilecektir.

"YÜZDE 60'LIK BLOK MASALI TUTMADI"

Yüzde 60'lık blok masalı tuttu mu? Gerçekleşir mi, gerçekleşmez. 

(Koalisyon görüşmeleri) Her getirdiğimiz teklife hayır diyen siz değil misiniz? 

12 yıllık AK Parti hükümetleri tam bir inşa, ihya ve imar hükümetleridir. Hiçbir şekilde, herhangi bir tarzda bu birikimi yok sayacak şekilde bir koalisyona giremezdik. Birileri bütün AK Parti iktidarlarını tam bir başarısızlık gibi gösterip, restorasyondan bahsederse biz ona kendi imar ve inşa planımızı, ihya planımızı anlatırız.

Biz 1 Kasım seçimlerine AK Parti'nin aldığı bir kararla gitmiyoruz. En başından söyledik. Biz hiçibr seçimden kaçmayız. Her seçime milletle birlikte gideriz. Türkiye yeni bir seçime gitmesin diye çok çabaladık. Tabanımızdan gelen taleplere rağmen, elimizden gelen bütün çabayı gösterdik.

İKİ YENİ GÖREVLENDİRME

İki önemli genel başkan yardımcılığı daha kuruyoruz. Birisi, insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcılığı diğeri de şehir, çevre ve kültür işlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı. Daha önce başka birimlerde deruhte edilen bu görevler, bugün başlı başına kendi birimlerini oluşturacak şekilde organize edilecekler.

ÜÇ DÖNEM KURALINA İSTİSNA GETİRİLİYOR

Yine tüzüğümüzle birlikte, bu dönemin, 25'inci dönemin kısa olması sebebiyle 3 dönem kuralına bazı istisnalar getiriyoruz.

Bugün tüzüğümüzde bazı değişiklikler yapacağız. Her şeyden önce kurucu değerlerimizin bütün parti kitlelerine, teşkilatlara, belediyelere ve bütün parti kadrolarına yayılabilmesi için yeni bir kurul oluşturuyoruz, Siyasi Erdem Yönetim Kurulu. AK Parti bir siyasi erdemliler hareketi olarak başladı. Siyasi gücü alırken erdemle birleştirdik, hikmetle, irfanla birleştirdik. Şimdi de bu birleşmeyi kalıcı kılmak ve partimizin kadroları içinden gelen tecrübe birikimini yeni siyaset nesillerine aktarmak için Siyasi Erdem ve Etik Kurulu oluşturuyoruz.

Şehitlerimizin toprağa düştüğü bugünlerde, bu şehitlerimizin mirası üzerinde herhangi bir siyasi hesap yapan olursa, onların karşısında AK Parti kadroları dimdik duracak. Kim Türkiye'yi kana bulamak isteyen, kim Türkiye'de kardeş kavgası çıkarmak isteyen olursa onun karşısında da dimdik duracağız. 1 Kasım seçimleri yeni bir milattır. 5. Olağan Kongremiz bu miladın doğum işaretlerini veriyor.

DİVAN BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, bin 445 delegeden bin 275'inin salonda hazır olduğunu ve böylelikle kongrenin açıldığını ilan etti.

Kongrede divan başkanı ve üyelikleri için seçim yapıldı. Divan Başkanlığına, eski Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ seçildi.

Divan Başkan Yardımcılığına da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, üyeliklere de AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı, AK Parti Kadın Kolları Genel Merkez Başkanı Azize Sibel Gönül ve AK Parti Gençlik Kolları Genel Merkez Başkanı Abdurrahim Boynukalın getirildi.
Divan seçiminin ardından İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.

Salonun bahçesine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun büyük boy fotoğrafları ile Türk bayrağı asıldı.

Davutoğlu'nun platformda yaptığı konuşma esnasında, partililerce "Türkiye seninle gurur duyuyor" tezahüratları yapılırken, konuşma aralarında da sık sık tekbir getirildi. 

Konuşma sona ererken de "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganı atıldı.

Spor salonun bahçesinde kongreyi izlemek için gelenlere yiyecek ve içecek dağıtılıyor, ayrıca sağlık ekipleri de alanda hazır bulunuyor.

MÜZİK YAYINI YOK

Salona giremeyen partililer için dışarıda dev ekranlar kuruldu, ekranların önünde oturma düzenekleri oluşturuldu.

Kongre salonunda delegeler, engelliler, gazeteciler ve köşe yazarları için ayrı platformlar bulundu..

Şehitlerin aziz hatıralarına saygı gereği, kongrede müzik çalınmadı.

TEK ADAY, TEK LİSTE

Başbakan Ahmet Davutoğlu kongrede tek aday olacak. Parti yönetimi için de tek liste olacak.

Faaliyet raporunun okunması ve tüzük değişikliğinin ardından, yabancı konuklar için resepsiyon verilecek.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Genel Başkan'ın teşekkür konuşmasıyla kongre sona erecek.

HDP'YE DE DAVET

Kongre için aralarında HDP'nin de bulunduğu 11 siyasi partiye davetiye gönderildi.

ABDULLAH GÜL YOK


Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de bizzat arayarak davet etti. Ancak Abdullah Gül, kongreye katılmama kararı aldı.

Abdullah Gül'ün kongreye gönderdiği mesaj salonda okundu.

MKYK LİSTESİ

Olağan Büyük Kongre'de bin 445 delege oy kullanacak. Kongrede önce genel başkan ardından Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) seçimi yapılacak.

TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Parti tüzüğü, 7 Haziran'da üç dönemi dolanların aday olmasına imkan verecek şekilde değiştirilecek.

Partide, kurucu değerlerin gözetilmesi amacıyla yeni bir de mekanizma kurulacak.

Yeni heyet, milletvekillerinden teşkilata kadar partililerle ilgili şikayetleri değerlendirilecek.

ALTI DİLDE ÇEVİRİ

Kongredeki konuşmalar, işitme engelliler için işaret diliyle anlatılırken, yabancı konuk ve gazeteciler için Kürtçe, Rusça, Fransızca, Almanca, İngilizce ve Arapça'ya çevrildi.

Konuşmalar, salon dışında kurulan büyük ekrandan da takip ediliyor.

TABLET DAĞITILDI

Öte yandan, kongrede delegelere içinde seçim beyannamelerinin de bulunduğu tabletler dağıtıldı.

12 BİN KİŞİ SALONDA

AK Parti kongresi için 81 ilden 1071 otobüs kaldırıldı. Kongreye yaklaşık 40 bin kişinin katılması bekleniyor. 12 bin kişi kongreyi salonda takip edecek.

İKİ BİN 500 POLİS GÖREV YAPIYOR

Bu arada, AK Parti Olağan Büyük Kongresi nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı.

Çevik kuvvet, güvenlik şube, terör, trafik ve özel harekat ekipleri başta olmak üzere toplam 2 bin 500 polis, görev yaptı.

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Cumhuriyet Caddesi Gar Kavşağı ve Baruthane Kavşağı giriş çıkışları ile Hipodrom Caddesi (Ulaştırma Kavşağı ile Gar Kavşağı arası alt geçit hariç), gece saat 00.00'dan kongre sona erene kadar trafiğe kapatılırken, araçlar diğer güzergahlara yönlendiriliyor.

Öte yandan, kongre süresince bir polis helikopterinin de havadan denetim yapacağı öğrenildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...