AK Parti listeyi YSK'ya verdi

AK Parti listeyi YSK'ya verdi

POLİTİKA Haberleri

AK Parti, tek başına iktidar hedefiyle belirlediği aday listesini YSK'ya verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Üst Komisyon'u öğleden önce bir kez daha toplarken, listelerde son rötuşları yaptı. Listeler, sürenin dolmasına dakikalar kala Seçim İşleri Başkanı Bekir Bozdağ tarafından YSK'ya verildi.
EN BÜYÜK SÜRPRİZ TÜRKEŞ OLDU
Bugüne kadar dört genel seçim, üç yerel seçim, iki referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminden galip çıkan AK Parti, 11'inci seçim için hassas bir çalışmayla listesini şekillendirdi. Davutoğlu yine memleketi Konya'dan aday gösterilirken, listenin en büyük sürprizi ise Alparslan Türkeş'in oğlu Tuğrul Türkeş oldu. Doğu ve Güneydoğu listelerinde önemli değişiklikler yapılırken, üç dönem kuralı nedeniyle 7 Haziran'da aday olmayan 24 isim de listede yer aldı. Ali Babacan ve Cemil Çiçek, başvuruda bulunmamasına rağmen, Davut-oğlu'nun davetiyle listelere girdi.
TECRÜBELİ İSİMLERE KAPI ARALANDI
AK Parti listelerinde üç dönem rötuşuyla “tecrübeli" isimlere kapı aralandı. “İlk günkü aşkla" sloganının karşılığını bulduğu listelere “dinamizm" rötuşu yapıldı. Beklenen performansı sergileyemeyen isimler, yenilerle değiştirildi. “Liyakat" kuralına özen gösterilirken, kamuoyu araştırmalarında arka sıralara düşen isimler listeye konulmadı.
ÇÖZÜM SÜRECİ VE PARALEL YAPI HASSASİYETİ
“Paralel yapı" hassasiyetiyine korunurken, çözüm süresinin koordinatörleri Beşir Atalay, Yalçın Akdoğan gibi isimlerin ön planda yer alması dikkat çekti. 7 Haziran seçimlerinde beklenen sonucun alınamadığı Doğu ve Güneydoğu listeleri yeniden düzenlendi.
ÜÇ DÖNEMLİKLERDEN 24 KİŞİ
Üç dönem kuralına takıldıkları için 7 Haziran seçimlerinde listelere konulmayan 68 isimden 24'ü, engelin esnetilmesiyle aday yapıldı. Bu kapsamda; eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Recep Akdağ, Taner Yıldız gibi isimler yeniden aday oldu.
ADAYLARIN YÜZDE 43 DEĞİŞTİ
7 Haziran seçimlerindeki milletvekili seçilen, aday gösterilen adaylardan 312'si yeniden bu seçimde aday gösterildi. 1 Kasım listelerinde 238 aday ise ilk kez listeye girdi. 7 Haziran'da 99 kadın adaya yer verilirken, 1 Kasım listesinde kadın aday sayısı 69 oldu.
SİL BAŞTAN YENİLENDİ
AK Parti, 7 Haziran seçimlerinde milletvekili çıkaramayan illere özel bir çalışma yürüttü. Tunceli, Şırnak, Iğdır, Hakkari ve Ağrı'da milletvekili çıkaramamıştı. Ağrı, Hakkari, Iğdır adayları yenilendi. Şırnak'ta sadece liste başında olan Arslan Tatar listede kaldı. Tunceli'de ise ikinci sıradaki Ali Ulvi Seyrek yine yerini korudu.
RÖTUŞLANAN İLLER
Doğu ve Güneydoğu'da listeler rötuşlandı. Bölgede iller üzerinde titiz bir çalışma yürüten parti yönetimi, kanaat önderleri ve STK'ların görüşleri ile kamuoyu anketleri ve teşkilat temayülü göz önüne aldı. Diyarbakır'da listenin başını Galip Ensarioğlu çekti. Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise memleketi Diyarbakır'dan değil Bingöl'den ilk sıra adayı oldu. Mardin'de 6 isimden 2'si dışında tamamı değişti; Orhan Miroğlu yine ilk sıraya konuldu. Adıyaman'da 5 isimden 1'i değişti; Grup Başkanvekili Ahmet Aydın yine liste başı oldu. Siirt'te Yasin Aktay yine liste başında yer alırken, diğer iki aday değiştirildi.
URFA'DA KÖKLÜ DEĞİŞİM
Şanlıurfa'da da köklü değişim oldu. 7 Haziran'da liste başı olan Nureddin Nebati'nin yerine bu kez Çalışma Bakanı Faruk Çelik geldi. 12 isimden 5'i dışındakiler değişti. Ahmet Eşref Fakıbaba bu kez 4'üncü sırada yer aldı. Batman'da 4 adaydan 2'si değişti. Ataullah Hamidi liste başı oldu. Van'daki 8 isimden sadece 2'si listede kaldı.
İLK PAYLAŞIMI LİSTE İMZASI

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, sosyal medya ağı Instagram hesabı oluşturdu. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Davutoğlu, ahmet_davutoglu kullanıcı adıyla Instagram hesabı oluşturdu. Davutoğlu'nun, sosyal paylaşım ağı Instagram üzerinden paylaşımları, 1 Kasım'daki milletvekili genel seçimleri için hazırlanan partisinin aday listesini imzalarken çekilen fotoğrafları oldu.
ÜÇ DÖNEMLİKLER BU KEZ LİSTEDE
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bekir Bozdağ, AK Parti'de 550 milletvekili adayının 481'inin erkek, 69'unun kadın aday olduğunu söyledi. Bozdağ, “AK Parti'de üç dönemlikler vardı, bu seçimde üç dönemliklerden 24 arkadaşımız aday gösterildi. 7 Haziran'da milletvekili seçilen, aday gösterilen arkadaşlarımızdan 312'si yeniden bu seçimde aday gösterilmiştir" dedi.
ALA'DAN BURSA SÜRPRİZİ
AK Parti listesindeki sürprizlerden biri de Efkan Ala konusunda yaşandı. Eski İçişleri Bakanı 7 Haziran seçimlerinde parlamentoya Erzurum'dan girmişti. Ala, 1 Kasım seçimlerinde ise Bursa'dan aday oldu. Erzurum'a ise eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ 1. sıradan aday oldu.TBMM'ye daha önceki seçimlerde Kırıkkale ve Ankara'dan giren Beşir Atalay, 1 Kasım seçimlerinde Van'a kaydırıldı. Çözüm sürecinin önemli isimlerinden Atalay, Van'dan 1. sıra adayı oldu.



 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...