CHP'de 'emanet oy' hesapları

CHP'de 'emanet oy' hesapları

POLİTİKA Haberleri

CHP, 7 Haziran seçimlerinde bazı kentlerde HDP'ye kayan ve 'emanet oy' olarak adlandırılan oyların geri dönüşünü hedefliyor

7 Haziran genel seçimlerinde bir önceki seçime kıyasla yüzde 1 oranında azalma yaşayan CHP yönetimi, 1 Kasım'da Haziran 2011 seçimlerinin de üzerine çıkacak bir oy oranına ulaşmayı hedefliyor. 


Edinilen bilgilere göre CHP kurmayları, partilerinden HDP'ye yüzde 2-3 oranında bir oy kayışı yaşandığını hesaplıyor.
 
Büyük farkla aşıldı
Partide 'emanet oy' olarak tanımlanan oyların önemli bir bölümünün HDP'nin barajı yüzde 3'lük bir farkla aşması nedeniyle geri döneceği görüşü hakim. Partide hakim olan bir başka görüş de, seçmenin yalnızca CHP seçmenin değil HDP seçmeninin de stratejik davranacağı yönünde. Bu görüşe göre, iki partinin de vekil çıkaramadığı kentlerde, seçmen, 7 Haziran sonuçlarını dikkate alarak vekil çıkarmaya yakın olan partiye yönelecek. Yine aynı şekilde, parti kulislerinde bazı illerde kıl payı vekil kazanan partiye de seçmen tarafından bir kayış olabileceği dile getiriliyor.


Kurmaylar, bu konuda partilerin merkez yöneticileri ya da yerel yöneticileri arasında bir temas kurulmadığını ve kurulmayacağını vurguluyor. Ancak, seçmenin 7 Haziran sonuçlarını dikkate alacağını düşünüyor.


Maraş ve Elazığ örnekleri
Kulislerde bu yönde oy kayışının yaşanabileceği kentlere Kahramanmaraş ve Elazığ örnekleri veriliyor. 7 Haziran seçimlerinde Kahramanmaraş'ta Ak Parti 6, MHP ise 2 vekil çıkarmış, CHP ve HDP vekil çıkaramamıştı. Birinci sıra adayını değiştirerek eski RTÜK üyesi Ali Öztunç'u aday gösteren CHP; 7 Haziran'da 49 bin 112 oy almıştı. Yönetim, HDP'nin bu kentte aldığı 29 bin 749 oya işaret ederek, bu oyların CHP'ye kayacağını hesaplıyor.


Elazığ'da 7 Haziran seçimlerinde Ak Parti 3, MHP 1 milletvekili çıkarmıştı. CHP yönetimi Elazığ adayını değiştirerek Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Doç. Dr. Fatih Gürsul'u bu kentte 1. sıra adayı olarak belirlemişti. CHP kurmayları, CHP'den HDP'ye kayan emanet oyların geri dönmesi durumunda Gürsul'un parlamentoya girebileceğine dikkat çekiyor.

Milliyet

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...