Erdoğan: Biz değil Rusya özür dilemeli

Düzenleyen:
Erdoğan: Biz değil Rusya özür dilemeli

POLİTİKA Haberleri

Erdoğan, “Türkiye özür dilesin” diyen Putin’e anında cevap verdi: “Birisinin özür dilemesi gerekiyorsa, bu biz değiliz. Hava saha-mızı ihlâl edenlerdir!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşürülen Rus jeti için, “Aynı ihlal bugün yapılsa, Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır. Bu konuda ihlale maruz kalan değil, ihlali yapan ülkenin kendisini sorgulaması lazım” dedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “Muhtarlar Toplantısı”nda konuşan Erdoğan, yaşananların Rusya’yı hedef alan bir olay şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizerek, “İnanın bana Suriye’deki tüm hadiseler gibi bu olay da bizi ziyadesiyle üzmüştür. Çünkü biz en başından beri bölgede kimse ölmesin, kimsenin burnu kanamasın diye uğraşıyoruz, çaba gösteriyoruz. Buna rağmen Rusya tarafından yapılan açıklamaları ve konuyla ilgisi olmayan alanlarda ortaya konulan tepkileri üzüntüyle takip ediyoruz. Bizim Rusya ile stratejik ortaklığımız var, üst düzey istişari konseyimiz var ama bizim bu birlikteliğimiz dayanışmayı gerektirir. Bu birlikteliğimiz bizim birbirimizi bu anlamda tehdit etmemizi gerektirmez. Bu bizi üzmüştür. Biz bölgede yeni gerilimler çıkarmak değil, barışı ve huzuru temin etmek için çaba gösteriyoruz. Rusya ile Suriye politikasında anlaşamıyor olmamız başka bir şeydir, angajman kurallarımızın işletilmesi başka bir şeydir. Tüm dünyanın, bizim haklı olduğumuzu kabul ettiği bir hadisenin, siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi kapsayacak şekilde genişletilmesini de doğru bulmuyoruz. Aynı ihlal bugün yapılsa, Türkiye yine aynı karşılığı vermek durumundadır. Bu konuda ihlale maruz kalan değil, ihlali yapan ülkenin kendisini sorgulaması, hadisenin tekerrürünü önlemek için tedbirlerini alması lazımdır.”
Konuşmasında Putin’in ‘Türkiye DAEŞ’ten petrol alıyor’ iddiasına da cevap veren Cumhurbaşkanı, “Çok ayıp. Yazıklar olsun. Türkiye’nin, şu anda petrolünü de doğalgazını da aldığı yerler bellidir. Biz en büyük ithalatı Rusya’dan yapıyoruz. İkinci derecede İran’dan yapıyoruz. Azerbaycan’dan doğalgaz alıyoruz. Kuzey Irak’tan aynı şekilde alıyoruz. Bunun yanında Cezayir ve Katar’dan alıyoruz. Onlar, bu iddialarını ispatla mükelleftir aksi takdirde bu ülkeye kimse iftira atamaz ben onları müfteri olmakla sıfatlandırırım. DAEŞ, çıkardığı petrolü Esed’e satıyor, Esed’e. Destek verdiğiniz Esed ile bunları konuşun. Oraya satıyor. Parayı oradan alıyor, para kaynağı da belli zaten. Biz bu noktaya gelmek istemezdik. DAEŞ’in hem silah finans gücünün arkasında illa bir yer aranacaksa ilk bakılacak yer Esed rejimi olmalıdır, onunla birlikte hareket eden ülkeler olmalıdır” ifadesini kullandı.
“Milletimizin ve coğrafyamızın işte bu köklü geçmişini bilmeyenler, bizim Suriye’ye yönelik samimiyetimizi de anlayamayabilirler” ifadesini kullanan Erdoğan, şu görüşlere yer verdi: “Onlar sadece ‘bizim siyasi partimizin menfaati nedir’ bunun hesabını yaparlar. Biz millet için bakıyoruz, kararlarımızı da buna göre veriyoruz. Ülkenin ve milletin mukadderatını ilgilendiren konularda başkaları gibi düşünenler değerlerinden kopmuş mankurtlardır bunu böyle biliriz.”
Erdoğan, CNN International’a verdiği röportajında ise Rusya Devlet Başkanı Putin’in, “Türkiye’den hâlâ özür bekliyoruz” sözüne cevap verdi. Erdoğan, “Eğer özür dilemesi gereken bir taraf varsa bu biz olmayacağız. Özür dilemesi gerekenler hava sahamızı ihlal edenlerdir. Pilotlarımız ve silahlı kuvvetlerimiz kendilerine verilen görevlerini yerine getirmiştir. Esas olan budur” ifadelerini kullandı.
Öte yandan France 24 kanalına konuşan Erdoğan, “Rus uçağının düşürülmesi olayından sonra Rusya Devlet Başkanı Putin’i aradım, telefona cevap vermedi. Bu bir Rus uçağı olduğu belli olmuş olsaydı belki uyarıların türü farklı olabilirdi” dedi.
ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞEBİLİR
Bu arada Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, 15 Aralık’ta Rusya’nın St. Petersbug kentinde yapılacak Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının ve burada planlanan Erdoğan ile Putin görüşmesinin iptal edildiğine dair resmi bir açıklama yapmadıklarını belirtti. Ancak Rus uçağının düşürülmesi sonrasında ziyaretle ilgili birçok soru işaretinin ortaya çıktığını söyleyen Peskov, “Erdoğan ve Putin’in, 30 Kasım’da Paris’te düzenlenecek İklim Zirvesi’nde ise ayrıca bir görüşme yapması öngörülmüyor” bilgisini verdi. 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...