Devlet başkanına hakaret ciddi suç

Düzenleyen:
Devlet başkanına  hakaret ciddi suç

POLİTİKA Haberleri

AB ülkeleri, devlet başkanına hakaret edenlere 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verebiliyor

Ebru Karatosun ANKARA 
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik skandal niteliğindeki sözleri tartışılırken, Cumhurbaşkanı'na hakaretin sadece ülkemizde değil AB üyesi birçok ülkede suç olduğu ortaya çıktı. Türk Ceza Kanunu’na göre Cumhurbaşkanına hakaret 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılıyor. Söz konusu durumun İtalya, Almanya, Hollanda gibi ülkelerde de “hapis cezası” olarak öne çıkması dikkat çekti. Bu konuda bazı ülkelerde verilen cezalar şöyle:
İtalya: Cumhurbaşkanının şerefini veya itibarını küçük düşüren kişiler 1 ila 5 yıl arasında hapisle cezalandırılır.
Polonya: Cumhurbaşkanına aleni olarak hakaret eden kişi 3 yıla kadar hapisle cezalandırılır.
İngiltere: Hakaret suçunun herhangi bir kişiye karşı işlenmesiyle seçilmiş ya da atanmış kamu görevlisine veya Kraliçe'ye karşı işlenmesi arasında herhangi bir ayırım yok. 
Almanya: Devlet başkanına hakaret 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiil sadece cumhurbaşkanının izni üzerine soruşturulmakta veya kovuşturulmaktadır.
İspanya: Krala, usul veya füruuna, eşine, kraliyet mensuplarına veya mirasçılarına hakaret eyleminin ciddiyet derecesine göre 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya 6 aydan 12 aya kadar para cezası ile cezalandırılıyor.
Fransa: Parlamento üyelerine karşı hakareti düzenleyen kanun maddesi bulunuyor. Yani Fransız cumhurbaşkanına hakaret edildiğinde bu madde işletiliyor.
Belçika: Krala hakaret suçunun cezası, 6 ay ila 3 yıl arasında değişen miktarlarda hapistir. Sanığa, bunun yanında para cezası ve siyasi haklarını kullanmaktan men cezaları da verilebiliyor.
Yunanistan: Devlet başkanına hakaret suçunun müeyyidesi, 3 aya kadar hapis cezasıdır. Yayım yoluyla işlenmesi halinde, bunlara el konulabiliyor.
Malta: Devlet başkanına hakaret suçunu işleyen kişi Basın Kanunu’na göre 3 aya kadar hapis veya 465 Avro para cezası ile cezalandırılabilir. Sanığın 18 aya kadar özgürlüğü kısıtlanabilir.
Hollanda: Krala hakaret suçunun karşılığı, 5 yıla kadar hapis ve 20 bin 250 avro para cezası.
Slovenya: Devlet başkanına hakaret suçtur ve cezası 1 yıla kadar hapistir. 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...