HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Başbakan zirve sonrası müjdeyi verdi

Düzenleyen: /
Başbakan zirve sonrası müjdeyi verdi
Ahmet Davutoğlu, Türkiye Ab Zirvesi, Ab Zirvesi, Haber

POLİTİKA Haberleri

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tusk ve Junker Türkiye-AB zirvesi sonrası açıklamalarda bulundu.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

Suriye'de durumun daha kötü gelmesi nedeniyle Türkiye üzerinden Ege denizi üzerinden mülteci akını devam etti. Bizim sağlam kararlar almamız lazım. Konuyu çok dikkatli bir şekilde etüt ettik, teklifler getirdik. Yapıcı tekliflerdi bunlar. Bizler aldığımız kararları uygulamaya devam edeceğiz ama cesur bir karar aldık.
'ARTIK İNSANLARIN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ'
Bütün düzensiz göçmenlerin Türkiye'den gidiyorlarsa onları geri almayı kabul ettik ırkları ne olursa olsun. Türkiye tarafından Yunanistan adalarından alınacak olan her bir Suriyeli mülteci yerine Avrupa'ya bir mülteci gönderilmesine karar verdik. İnsan kaçakçılarının önünü alacaktır bu. İnsani bir amaçtır bu. Ege denizinde artık insanların ölmelerini istemiyoruz. 
'5 YENİ FASLIN HIZLICA AÇILMASINI İSTİYORUZ'

Suriyeli mülteciler kabul etmekle yasadışı göçü minimize etmek amacındayız. Bizden planlanandan önce vize serbestliğinin Türkiye'ye tanınmasını istiyoruz. Vize serbestleştirilmesini en geç Haziran'ın sonunda kararlaştırılmasından dolayı çok mutluyuz. En geç Haziran sonunda vizesiz seyahat edebilecek Türk vatandaşları.

5 tane yeni faslın açılmasını istiyoruz. 29 Kasım'dan sonra söylemişti bunları bana, hızlıca açılmasını istiyoruz bunları. 
'TEK BİR KURUŞ BİLE TÜRKİYE VATANDAŞLARINA HARCANMAYACAK'

3 milyar Euro'luk bir yardım vardı, Suriyeli mültecilere. Tek bir kuruşu bile Türkiye vatandaşlarına harcanmayacak. Türkiye kendisi için bir para istemiyor. Her bir kuruş Suriyeli mülteciler için harcanacak. Biz bu sürecin önümüzdeki günlerde başlamasını istiyoruz. Okullar, hastaneler kuracağız. Ek fonlamada olacaktır çünkü bizim 29 Kasım'daki bildirgemizdeki 3 milyar Euro, başlangıç için ortaya konmuştu. Ek fona ihtiyaç duyduğumuz zaman, bazı başlıklar gördüm, Türkiye daha fazla para istiyor diye başlık çıktı. Türkiye kendi bütçesinden para harcıyor mültecilere. Biz adil bir yük paylaşımı istiyoruz. Türkiye bu insani trajedinin sorumlusu değildir, AB de değildir. Bu trajediden sorumlu olan ateşkesi yapmak zorundadır." 
TUSK: VİZE SERBESTİSİ HAYATA GEÇECEK
''Avrupa'ya düzensiz göçün olduğu günler artık bitmiştir. Batı Balkanlardaki rotadan geçişler artık kapanmıştır. Vize serbestisi hayata geçecek.''
JUNCKER: İLKE OLARAK ANLAŞMAYA VARDIK

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker konuşmasından satırbaşları şöyle:

''İlke olarak anlaşmaya vardık. Bütün yasa dışı göçmenleri Yunanistan'a varmış olanları geri alacak. Ve alınan Suriyeliler karşılığında da Türkiye'den yasal olarak Avrupa'ya geri alınacak. Birçok açıdan oyunu değiştirecek bir şeydir bu. Suriyelilerin Ege denizindeki kaçakçıları ellerinde ne varsa önüne geçeceğiz. Bu da tabii ki Yunanistan'ın üzerindeki baskıyı azaltacaktır. Bunlar ilke olarak anlaştığımız şeylerdir, uygulanabilir olmalarını bekliyoruz ilerleyen dönemde. İlke olarak bu noktada bunu kabul ettik, 10 gün içinde AP çalışmalarına devam edecek. 
'STANDARTLAR DEĞİŞMEYECEK'

Vize kolaylaştırmasıyla alakalı. Bu süreci hızlandırmak istiyoruz ancak tabii ki standartlar değişmeyecek. Daha önce üzerinde kaldığımız standartlar uyarınca yapılacak. Normal işlevinin devam ettirilmesi için bütün çalışmalar yapılacak. Liderler olarak zorlu zamanlardan geçiyoruz. Mültecilerin ilk giriş yaptığı ülkeleri yalnız bırakamayız tabii ki. Yunanistan'a 700 milyon Euro'luk yardım yapmayı kabul etmiştik zaten.''

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...