Zirveden İran'a kınama

Düzenleyen:
Zirveden İran'a kınama

POLİTİKA Haberleri

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 13. Zirvesi’nin sonuç metninde İran’ın üye ülkelerin iç işlerine müdahaleleri ve teröre desteğe devam etmesi kınandı.

Müslüman ülkelerin liderlerinin 5 gün boyunca bir araya gelip, ortak kararlara imza attığı İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) İstanbul’daki 13. Zirvesi dün sona erdi. Zirvenin sonuç bildirisinde ise İran’a yönelik güçlü ikazlar yapıldı.
Bildiride İran’ın bölge ülkeleri ile Bahreyn, Yemen, Suriye ve Somali gibi üye ülkelerin içişlerine müdahalesinden ve teröre desteğini sürdürmesinden üzüntü duyulduğu beyan edildi. Tahran ve Meşhed’deki Suudi Arabistan misyonlarına yönelik saldırıların milletlerarası hukukun açık bir ihlali olduğu vurgulandı.  
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, zirvenin kapanış oturumunda ve sonrasındaki basın toplantısında konuştu. Yine İslam ülkelerine birlik vurgusu yapan Erdoğan, Kosova’nın tanınması ve ortak bir Kızılay kurulması çağrılarında bulundu. Erdoğan, özetle şöyle konuştu:
“Açıkçası Müslümanların sorunlarına çözümler üretemeyen, bu konuda gereken kararlılığı ortaya koyamayan bir teşkilatın varlığı anlamsız hale gelir. Müslümanların meselesini niçin Müslüman olmayanlara havale ediyoruz ki? Müslümanların meselesini Müslümanların çözmesi lazım. İslam ülkelerinde olanlara dikkat edin. Birliğe, beraberliğe, barışa, sonuca ulaşan hiçbir ülke yok. Yapılan ne biliyor musunuz? O ülkede petrol var mı, var. Zenginlikler var mı, var. Onun üzerine gidilmektedir.
Müslüman toplulukların vaziyeti, sıkıntıları, ihtiyaçları konusunda duruşumuzu ortaya koyduk. Özellikle içinde bulunduğumuz kritik dönemde bu tavrın son derece önemli ve anlamlı olduğuna inanıyorum. Doğudan batıya, kuzeyden güneye gözlerini İstanbul’a çeviren İslam aleminin, içinde bulunduğu zor şartların aşılmasında ihtiyaç duyduğumuz en önemli şey, birlik beraberlik ve dayanışmadır. Zirve sırasında sergilediğimiz kardeşlik tablosuyla tüm Müslümanlara ve insanlara önemli mesajlar verdiğimizi düşünüyorum. Burada aldığımız kararlar milyarlarca insana umut vermiştir.” 
AİDATINIZI ÖDEYİN!
Erdoğan, teşkilata 2 milyon lira bağışladıklarını belirtirken aidatını ödemeyen ülkeleri de uyardı: “Borcu olmayan 20 ülke. Ama diğer 26 ülkenin aidatını ödeme noktasında bir sıkıntı var. Toplamda genel sekretere ödenmesi gereken miktar 160 milyon dolar. Görünen o ki şu anda başka açıklamak isteyen ülke yok.”

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...