HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Şimşek'ten önemli açıklamalar

Düzenleyen: /
Şimşek'ten önemli açıklamalar
Mehmet Şimşek, Haber

POLİTİKA Haberleri

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Mayıs ayında iş gücü piyasasını yani istihdamı artıracak, iş gücü piyasasının esnekliğini artıracak önemli bir reform yaptık. Temmuzda, ağustosta, özellikle yatırım ortamını iyileştirecek, işletmeler üzerine yükleri azaltacak, tasarrufları artıracak çok önemli düzenlemeler yaptık” dedi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu. Şimşek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin Türkiye’de yüzde 99,8'ini oluşturduğunu belirterek, “Dünyada firmaların büyük bir kısmı mikro düzeydeki firmalar KOBİ düzeyinde. istihdamın yüzde 74'ünü, cironun yaklaşık yüzde 64'ünü, ihracatın yüzde 57'sini, ithalatın yüzde 38'ini. Yani, dikkat ederseniz ekonomik faaliyetin çok önemli bir kısmını KOBİ'ler yerine getiriyor fakat KOBİ'lerin kredi kullanımındaki payı yüzde 26. Dolayısıyla, şöyle bir sorunla karşı karşıyayız: KOBİ'lerin finansmana erişimi önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerini kullandı. 
Türkiye’de KOBİ’lerin krediye erişiminde devlet eliyle çok önemli mekanizmalar oluşturulmakla birlikte, KOBİ’lere yönelik önemli bir adım attıklarını kaydeden Şimşek, “Dünya Bankasının yaptığı bir çalışmaya göre, KOBİ'lerin varlıklarının yüzde 44'ü makine teçhizat, yüzde 34'ü de alacaklardan oluşuyor. Yani, KOBİ'lerin varlıkları nedir diye sorarsanız yaklaşık yüzde 78'i makine teçhizat ve alacaklardan oluşuyor. Fakat bunlar kredi talebinde rehin olarak kullanılamıyor. Dolayısıyla, finansmana erişimin önündeki en büyük engel bu. Hâlbuki, KOBİ'lerin taşınmazlarının toplam varlıkları içerisindeki payı sadece yüzde 22. İşte, o nedenle bu çok önemli bir reformdur” şeklinde konuştu. 
Şimşek şunları kaydetti: 
“Hazine olarak bu reformun -ki bir kısmında da ben kendim toplantıları yönettim- tasarının önemli bir kısmını biz önce çalıştık. Sonra baktık, aslında ilgili Bakanlık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı. Değerli Bakanımızla da bir araya geldik ve tasarıyı kendilerine devrettik. Bu tasarıyı hazırlarken bütün kesimlerle çok yakın bir diyalog kurduk. Yani sadece finans kesimiyle değil, herkesle. Değerli Bakanlığımız da yine o istişarelere devam ettiler ve hakikaten de çok güzel bir tasarıyla karşınızdayız. Aslında, bu sene tabii Türkiye çok büyük badireler atlattı ve genel hava şu: Reformlar konusunda bir ilerleme yok şeklinde bir hava var. Aslında bu yıl şubat ayında AR-GE reformunu yaptık, önemli bir reform. Mayıs ayında iş gücü piyasasını yani istihdamı artıracak, iş gücü piyasasının esnekliğini artıracak önemli bir reform yaptık. Temmuzda, ağustosta, özellikle yatırım ortamını iyileştirecek, işletmeler üzerine yükleri azaltacak, tasarrufları artıracak çok önemli düzenlemeler yaptık ve önümüzdeki dönemde, inşallah, hepinizin desteğiyle, burada yapacağımız yoğun ve güzel çalışmalarla Patent Kanunu gibi, onun benzeri birçok -yani vergi reformundan tutun- reformu inşallah hep birlikte hayata geçireceğiz.” 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...