Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Bir bardak su ile kolonoskopi

Bir bardak su ile kolonoskopi

SAĞLIK Haberleri

Bir hap büyüklüğündeki kamera bir miktar sıvı ile yutulduktan sonra, vücuttaki yolculuğu başlıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK
Sağlık Bakanlığı'nın istatistiklerine göre en sık görülen ilk 5 kanser arasında yer alan kolon kanseri, erken teşhisle yakalanabilen ve yüksek şifa şansına sahip olan kanserlerden biridir. Ancak kolonoskopi korkusu sebebiyle bu tümörler çoğunlukla atlanmakta ve ileri evrelerinde yakalanabilmektedir. Son yıllarda uygulanmaya başlayan video kapsül endoskopi, kolonoskopi korkusu yaşayanlara ikinci bir alternatifi sunuyor. 1 bardak su ile yutulan küçük bir hap şeklindeki kamera vücuttaki 8-12 saatlik bir yolculuk sonunda bağırsaklar içindeki tümörü tespit edebiliyor. Video kapsül endoskopi yöntemi mevcut standart endoskopik yöntemlerle incelenemeyen ince bağırsakların orta ve alt bölümlerinin de incelenmesine imkân tanıyarak, çoğunlukla gözden kaçırılan bu bölgedeki kanserin de yakalanmasını sağlıyor. 
İNCE BAĞIRSAK TÜMÖRLERİNİ YAKALIYOR
Yemek borusu, mide ve ince bağırsakların ilk kısmını ''üst sindirim sistemi endoskopisi'' ile ve kalın bağırsakların da “kolonoskopi'' denilen alt sindirim sistemi endoskopisi ile değerlendirilebildiğini anlatan Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, aradaki bölgede yer alan oldukça uzun bir ince bağırsak bölümünün hastalıklarının teşhisinin daha zor olduğunu söyledi.  Video kapsül endoskopinin özellikle bu bölgenin hastalıklarının teşhisinde önemli bir gelişme olduğunu belirten Doç. Dr. Binnur Şimşek video kapsül endoskopi uygulamasını şöyle anlattı: “Hastaya, içinde kamera olan 1-2 santimlik bir kapsül yutturuluyor. Hasta kapsülü yuttuktan 2 saat sonra sıvı berrak gıdalar ve 4 saat sonra da hafif bir yemek tüketebiliyor.  Kapsül daha sonra dışkı yolu ile vücuttan atılıyor.”
12 SAATTE?60 BİN GÖRÜNTÜ ALINIYOR
1-2 santim büyüklüğündeki video kamera yutturulan hastaya aynı zamanda bir bel çantası beraberinde kayıt cihazı veriliyor. Yutulan kapsül organın fotoğraflarını da çekiyor ve kayıt cihazına hekimlerin inceleyeceği binlerce fotoğrafı yollayabiliyor. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...