Abur cubur reyonunu pas geçin

Düzenleyen:
Abur cubur  reyonunu  pas geçin

SAĞLIK Haberleri

“Cipsleri, gazlı içecekleri alırsanız, televizyon karşısında yersiniz, misafiri bahane edip yersiniz...

Canan Eraslan

“Cipsleri, gazlı içecekleri alırsanız, televizyon karşısında yersiniz, misafiri bahane edip yersiniz. Çocuğunuz da sizi taklit eder. Bu da obeziteye doğru büyük bir adımdır” diyor uzmanımız... Tavsiyesi ise şu: Abur cubur reyonunun önünden dahi geçmeyin...

 

Obezite, çağımızın en büyük problemi...        Bir tarafta dünyanın dört bir yanında milyonlarca aç insan, diğer tarafta obezite ile mücadele için dökülen milyarlarca dolar. Hesaplamalar gösteriyor ki, israf önlense, onlarca kilo almak pahasına yapılan yanlışlar olmasa, o bedeller ihtiyaç sahipleriyle paylaşılsa, milyonlarca aç insan sağlıklı beslenecek, hatta belki de refah içinde yaşayacak...
Evet, bunlar dev küresel sıkıntılar... Birey olarak her geçen gün büyüyen bu problem karşısında çaresiz kalıyoruz belki ama en azından ailemiz ve çocuklarımız için yapacağımız şeyler hiç de az değil...
Öncelikle ailemize ‘obezite’ gibi bir tehlikenin girişini önleyebiliriz. Bunun için ailenin bütün bireyleri önemliyse de, annelere, büyükannelere, yani kadınlara büyük iş düşüyor. Dünyaya tertemiz, normal kiloda, doğrulara ve doğru gelişmeye açık olarak gelen çocukları biz yetiştiriyoruz. Beslenmesi, eğitimi, gelecek planlaması da büyük oranda bize bağlı.
Evet, eğitim gelecek planlaması çok önemli ama buna geçmeden evvel, çocukların doğru gelişmesi, sonra da toplumun obezite gibi bir dertten mümkün olduğu kadar az etkilenmesi için yapabileceklerimizden bahsetmek istedim bu hafta.
Okullarda gazlı içecekler ve cips türü yiyecekler yasaklandı ama yasakla tam sonuç elde etmek mümkün değil. En iyisi çocukları bu yiyeceklerle hiç tanıştırmamak; bu da mümkün değilse en az zararla kurtulmaya çalışmak en doğrusu... Tecrübe önemliyse de konu hakkında ‘uzman bir diyetisyene danışmak şart’ diyerek, Uzman Diyetisyen Işın Sayın’ı dinledim. Sayın’ın ilk tavsiyesi, “Öncelikle alışveriş sırasında abur cuburların olduğu reyonlara uğramayın, yolunuzu değiştirin” şeklinde oluyor. Sayın’ın tespit ve tavsiyelerine ise birebir katılıyorum.

TEHLİKELİ RAFLAR

¥ Yağlı, şekerli, gazlı hazır gıdalar obeziteyi tetikliyor. Obezitede hep genler sorumlu tutulur ama bazı durumlarda tedbir mümkün.  
¥ Okul kantinleri için toplu mücadele çok önemli. Bu alanlar gözaltında olmalı.
¥ Gıda alışverişine çocuklarla çıkarken, ambalajlı abur cuburlar, çikolata, hamur işleri, kızarmış patates, paketli cipsler, gazlı meşrubatlar satın alıp televizyon karşısında bunları tüketiyor olabilirsiniz. Önerim, abur cubur reyonlarının önünden dahi geçmeyin, yolunuzu değiştirin. Görürseniz alırsınız.
¥ Sepete giren, mutfakta görünür yerde olur. Görürseniz, televizyon karşısında yersiniz, misafiri bahane edip yersiniz, çocuk için der, yine yer ve zehirlenirsiniz.
¥ Çocuklar birer fotokopi makinesidir. Yanlış dediğiniz şeyi kendiniz yaparsanız onu da suçlayamazsınız.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...