Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

“Türkiye dünyada 4. Avrupa'da 1. sırada”

Düzenleyen:
“Türkiye dünyada 4. Avrupa'da 1. sırada”

SAĞLIK Haberleri

Türkiye'de her yıl yaklaşık 70 bin kalp ameliyatı yapıldığını, bunların %10'unun robotla gerçekleştirildiğini belirten Prof. Cem Alhan, Türkiye'nin robotik kalp cerrahisinde Avrupa birincisi olduğunu söyledi, "Ancak ne yazık ki ülkemizde minimal invaziv kalp ameliyatları halen istenilen oranlarda yapılmamaktadır" dedi.

İstanbul'da yapılan 2. Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Sempozyumu’na yerli ve yabancı yaklaşık bin kalp cerrahı katıldı.

Kalp cerrahisinde en çok yapılan ameliyatların by-pass ameliyatı olduğunu söyleyen Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Cem Alhan, “Ancak artık çok yaşlı, çok kırılgan ve şeker, tansiyon, böbrek yetersizliği gibi ilave problemleri olan hastalar giderek artmakta. Bunun yanında maalesef giderek daha fazla genç hasta da ameliyat etmek zorunda kalıyoruz. Kalp ameliyatlarında hastalarımızın halen en çok korktuğu şeylerin başında göğüs kemiğinin kesilmesi geliyor. Bu fikre alışmak birçok hastamız için çok güç. Bu sebepten dolayı da biz kalp cerrahları bu kemiği kesmeden ameliyat edebilmenin yollarını bulmak ve hastalarımızın bu süreci mümkün olduğunca konforlu geçirebilmeleri için sürekli arayış içindeyiz” dedi.

"ROBOTLA KALP AMELİYATI DEVRİM NİTELİĞİNDEDİR"

Hastaların ameliyat sonrası uykusuzluk, halsizlik, çarpıntı, enfeksiyon problemleri yaşayabildiğini vurgulayan Prof. Alhan, göğüs kafesini kesmeden robotla kalp ameliyatı yapmanın “devrim” niteliğinde olduğunu belirterek şöyle konuştu: 

“Robotik kalp cerrahisi ile hastalarımızda göğüs kemiğini kesmeden ameliyat yapabiliyoruz. Bu sayede hastalarımızda, kanama, kan nakli gereksinimi, ağrı, enfeksiyon gibi problemler çok daha az görüldüğü gibi, günlük yaşama dönüş süreleri ise ciddi bir şekilde kısalmaktadır. Kapak, by-pass, kalp tümörleri, kalpte delik onarımı, ritim bozukluğu gibi ameliyatlar günümüzde robotla yapılabilmektedir. Bugün kalp ameliyatlarının yaklaşık % 10'luk bir bölümü robotla yapılabilirken yakın bir gelecekte bu oranın % 50-60'lara çıkma potansiyeli mevcuttur.”

"MİNİMAL İNVAZİV KALP AMELİYATLARI İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL"

2. Minimal İnvaziv ve Robotik Kalp Damar Cerrahisi Sempozyumu'nun amacının genç cerrahları yüreklendirmek olduğunu belirten Alhan, “Robotik kalp cerrahisinde dünyada 4. Avrupa'da ise 1. sırada olmamıza rağmen ne yazık ki ülkemizde minimal invaziv kalp ameliyatları halen istenilen oranlarda yapılmamaktadır. Bu sorunun birçok gerekçesi var. Bunlar yeterli eğitim olanaklarının olmaması, maliyet, altyapı yetersizlikleri olarak sıralanabilir. Bu sempozyumun amacı gerek meslektaşlarımızı yüreklendirmek, gerekse halkımızda farkındalık oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Cem Alhan, Dr. Gregory Fontana‘nın küçük kesilerden kalp ameliyatının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki öncüsü olduğunu vurgulayarak “Dr. Fontana halen Uluslararası Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Cemiyeti başkanı olup ABD'de New York Lennox Hill hastanesinde çalışmaktadır. Kendisi minimal invaziv kalp cerrahisinin Amerika'daki öncülerindendir” dedi.

"KAMU HASTANELERİNDE FARK ALINMADAN AMELİYAT YAPILIYOR"

Basın toplantısında konuşan Prof. Dr. İhsan Bakır ise Türkiye de yapılan robotik kalp cerrahisi vakalarının diğer ülkelere oranla çok yüksek olduğunu söyledi. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’na ait kamu hastanelerinde fark alınmadan robotik kalp ameliyatlarının yapılmasının, hastalar açısından önem taşıdığını vurguladı.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...