Kilo verirken 5 yıl öncesini hedefleyin

Düzenleyen:
Kilo verirken 5 yıl öncesini hedefleyin

SAĞLIK Haberleri

Diyet Uzmanı Dilara Koçak: Diyet başarısızlıklarının en önemli sebebi doğru hedefler konulmaması. 40 yaşında 20 yaşın kilosuna dönmek kolay olmaz. Şişmanlamaya başladığınızdan 5 yıl öncesine ulaşmaya çalışın.”

ZİYNETİ KOCABIYIK

Malum önümüz yaz. Kışın kilolar alındı. Şimdi herkes kışın aldıklarını verme telaşında. Diyet tavsiyeleri, beslenme programları havada uçuşuyor. Ama bir de işin gerçeği var. Günümüzün moda tabiriyle “Hayaller: Adriana Lima, Hayatlar: Sibel Can!” Evet bir beden incelelim, 5-10 kilo verelim hem de sağlığımızı kaybetmeyelim ama nasıl?... İşin nasılını Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Koçak’a sorduk. Kilo verirken hedefleri neye göre koyalım? Kilo verirken cinsiyet fark eder mi? Kilo verme sürecinde motivasyonumuzu nasıl koruyacağız? Zayıflamaya yardımcı yiyecekler var mı?..
İDEAL KİLO DİYE BİR ŞEY VAR MI?
Dilara Koçak’la konuşurken hayallerimizin aslında ne olması gerektiğini öğrendik:
“Sağlıklı ve ideal kilonun hesaplanmasında birçok faktör var. İdeal kilo için, yağ oranınız, yaşam tarzınız, hastalık öykünüz, yaşınız ve son 5 yıl içindeki en düşük ve en yüksek kilonuz çok büyük önem taşıyor. 40 yaşındaki birinin, 20 yaşındaki kilosuna inmek için ısrar etmesi sağlık açısından doğru ve gerçekçi bir hedef olmaz. Gerçekçi olmayan hedefler de motivasyonun düşmesine ve diyet bittiğinde verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasına neden oluyor.”
HAYALLER… HAYATLAR…
Bu noktada doğru kiloyu hedeflemek gerektiğini söyleyen Koçak, aşırı kilonun bir sağlık problemi olduğunu hatırlatarak, “Eğer hedef birkaç kilo vermekse, yediklerimize dikkat ederek, bol su içerek, yaşımıza uygun spor yaparak belki bu kiloları verebiliriz. Ancak bahsettiğimiz çok büyük kilolarsa, mutlaka hekim kontrolünde bir beslenme uzmanıyla çalışmak gerekir. Bilinçsizce yapılan bir diyet metabolizmada ve organlarda geri dönüşü mümkün olmayan problemlere sebep olabilir. Bu sebeple kişinin ideal kilosunu belirlerken sadece boyuna değil, kişinin bel çevresine, laboratuvar değerlerine, yağ oranına, yaşam tarzına, yaşına ve son 5 yıldaki kilosuna bakmak gereklidir” diyor.
ERKEKSEN ŞANSLISIN
Kadın olmak zor… Ergenlik dönemi, gebelik, emzirme dönemi, menopoz, osteoporoz...Üzülürsün yersin, sevinirsin yersin... Ardından sabah banyodaki basküle bakarsın... EYVAH...
Kadınların kolay kilo aldığını ve  her zaman kilolarına dikkat etmek zorunda olduklarını söyleyen Koçak,  “Bunun sebebi vücut yağ oranının kadınsal bir hormon olan östrojen nedeniyle daha yüksek olmasıdır. Erkekler bizden çok daha fazla yemek yerler ama hemen kilo almazlar çünkü onların metabolizmaları daha hızlıdır, daha yüksek kas oranı ve geniş vücut yüzeyi onların yediklerini daha çabuk yakmalarını sağlar.
Erkekler aynı zamanda kadınlara göre daha kolay kilo verirler. Çünkü bütün gün dışarıda oldukları için daha düzenlidirler. Belli bir yaştan sonra kadınlar için spor zor bir uğraştır. Oysa erkekler özellikle olgun yaşlarda spora daha çok yönelirler. Erkeklerin yağsız doku kitlesi yani kas ağırlığı daha fazladır oysa kadınların yağ kütlesi daha fazladır, kadınlarda ise doğum, menopoz ve her ayın neredeyse yarısı hormon değişiklikleri ile geçer” diye konuşuyor.
GÖBEKLİYSEN KALP KRİZİ RİSKİN VAR
Sağlıklı bir vücut ağırlığının göstergesi tek başına kilo olmadığını hatırlatan Koçak,  Bel çevresi kalp hastalığı riskini belirlemede önemli bir gösterge. Kadınların 88 cm. erkeklerin 102 cm sınırını geçmemesi gerekir. Zayıflamama tedavisinde hedef yağ kitlesinin azaltılması olmalıdır.

BİR YANLIŞ

DİYET MAHRUMİYET DEMEK DEĞİLDİR

Dilara Koçak: “Diyet denilince genelde akla ‘kısıtlama, mahrumiyet’ ve bir kamp dönemi geliyor. Aslında diyet kelimesi, Latinceden alınan ‘’yaşam tarzı’’ anlamındaki “Dieta”dan gelir. Diyet kelimesi yaşam tarzı olarak algılandığında, zayıflamak da, dengeli beslenmek de, kiloyu korumak da aynı çatı altında toplanır ve hem bedeninizi hem de ruhunuzu beslenmiş olursunuz. Unutmayın ki diyette yasak yok sadece ölçü ve denge var. Ben bütün kitaplarımda bunun önemini vurguluyorum. Sadece aldığınız kalorilere değil yaktığınız kalorilere de odaklanmanız gerekiyor. Günde ne kadar enerji harcadığınız da çok önemli.

BİR DOĞRU

BATTI BALIK YAN GİTMESİN!

“Diyet yaparken motivasyon ilk haftalarda en yüksek noktadadır ve disipline olmak çok kolaydır. Başta kilo verirsiniz. Ancak süre ilerledikçe zorlanmaya başlarsınız. Burada danışanlarıma sık sık söylediğim bir sözüm var ‘’Diyette başarısız yoktur, vazgeçen vardır’’. Bu noktada yanlış veya eksik bir şey yaptığınızda ‘battı balık yan gider’ diye değil ‘şimdi neyi daha iyi yapabilirim’ diye düşünmek ve vazgeçmemek en büyük motivasyondur.”

Bu yiyecekler yağ yakıyor

Kilo verdiren tek bir besin yok ama kilo kaybetmenizi destekleyecek muhteşem içerikli besinler var. Örneğin yumurta, süt, yoğurt, gibi besinlerin yağ yakımını hızlandırdığı, tokluk süresini uzatarak kilo vermeye yardımcı olduğuna dair yapılan çalışmalar bulunuyor. Bunun yanında karabiber ve kırmızı bibere acısını veren kapsaisin adlı madde sayesinde kan dolaşımını hızlandırarak ısının artmasına ve dolaylı yoldan kilo vermeye yardımcı olduğu da söyleniyor. Yapılan başka bir araştırmada fasulye gibi kuru baklagiller açısından zengin olan diyet uygulayanların önemli derecede yağ kaybı, daha düşük kolesterol, daha düşük kan basıncı ve daha yüksek enerji üretimi oranı gibi sağlık açısından olumlu gelişmeler görülüyor. Benzer etkiler Hindistan cevizi ve yeşil çay da da görülüyor. Özellikle yeşil çayın içerisindeki etkili bileşenlerden ‘epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak isimlendirilen biyolojik öğenin yağ yakıcı etki gösterdiği uzun zamandır biliniyor. 

Kilo verirken 5 yıl öncesini hedefleyin

Erkek elma kadın armut

Kadınlarda yağ dokusu fazlalığı estetik açıdan dezavantaj  olsa da sağlık açısından erkeğe göre avantajdır.  Erkeklerin göbeğinde biriken yağlar daha tehlikelidir. Diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklara yol açar. Bu sebeple “Bel/Kalça oranı” önemli bir parametredir. Bu oran erkekte 1, kadında ise 0.8 değerinin üzerine çıkmamalıdır. Erkek tipi şişmanlık genelde karın çevresinde biriken yağlarla karakterizedir ve elma tipi diye bilinir. Kadınlarda daha sık görülen ise armut tipi olandır.

‘Cepten diyet’i 90 bin kişi indirdi

Dilara Koçak ve Mezura ekibinin hayata geçirdiği “Dilara Koçak Mobil Uygulaması” geçtiğimiz günlerde kullanıma girdi. Kısa sürede yaklaşık 90 bin kişinin indirdiği uygulama; AppStore’da ücretsiz uygulamalar kategorisinde, pek çok dünya devini geride bıraktı. Ayrıca sağlık ve fitness alanında en popüler uygulama olarak birinci sırada kendine yer buldu.

5 günde 2 kilo verdiren diyet

Bazen özel günler için kısa sürede biraz forma girmeye ihtiyaç olur. Bunu alışkanlık hâline getirmeden arada bir yapabilirsiniz

Kilo verirken 5 yıl öncesini hedefleyin

VİCDAN ÇORBASI
2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 2 yemek kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 demet nane, 1 demet maydanoz, 1 demet dereotu, kuru nane, istenirse pul biber, sarımsak az tuz 5-6 bardak su ile haşlanıp blenderdan geçirip veya taneli olarak büyük bir kase içilebilir.

 

ÖNEMLİ NOT: Bu listeyi 5 günden fazla uygulamayın. Bu örnek liste sağlıklı yetişkinler için planlanmıştır en doğrusu beslenme uzmanı ve hekim kontrolünde size özel planlanmış tedavidir. Herhangi bir sağlık probleminiz var ise hekiminize danışmadan lütfen uygulayamayınız.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...