Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Sahurda hangi gıdaları tercih etmeliyiz?

Düzenleyen:
Sahurda hangi gıdaları tercih etmeliyiz?

SAĞLIK Haberleri

Ramazan ayı öncesi öncelikle mutlaka Sahur öğünü yapılmasını öneren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, “Mutlaka yeterince sıvı, özellikle su için. Kolay acıkmayacak uygulamalar yapın. Özellikle sahurda şeker içeren yiyecek ve içeceklerden uzak durun” dedi.

Damardan ya da parmak ucundan alınıp ölçülen kan şekeri düzeyinin 50 mg/dl veya altına düşmesine hipoglisemi yani düşük kan şekeri denildiğini anlatan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, kan şekerinin düşmesi yani Hipoglisemi nedenleri hakkında şunları söyledi; “Yemekleri ve ara öğünleri düzensiz saatlerde yemek, uzun süre yemek yememek, öğünlerde gereksinimden az karbonhidrat almak, her zamankinden fazla egzersiz yapmakSoğuk/ılık ortamdan çok sıcak ortama geçmek, sindirim güçlüğü, mide boşalmasının gecikmesi, “Şeker Hastalığında” kullanılan ilaçların fazla miktarlarda ve düzensiz kullanılması, kan şekerlerinde kontrolsüz düşmelere neden olabilir.” 

Sahurda hangi gıdaları tercih etmeliyiz?

AÇLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Açlığın belirtilerinin şiddeti hafif, orta ve ağır olabileceğini kaydeden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, “Açlığın şiddetine göre şikâyet şiddetleri farklıdır: Hafif şiddette açlıkta; titreme, terleme, dudakta ve dilde karıncalanma, solukluk, çarpıntı, huzursuzluk olabilir.Orta şiddetteki açlıkta; baş ağrısı, karın ağrısı, bulanık görme, uyuşukluk, konuşma zorluğu, çarpıntı, sinirlilik, solukluk, terleme olabilir. Ağır şiddetteki açlıkta; bilinç kaybı, kasılmalar olabilir.Oruç tutma halimiz devam ederken hafif-orta düzey açlık belirtileri fark edilirse hemen tedbir almalı. Çalışıyorsak istirahat etmeli, sıcak bir ortamsa daha serin yerlere geçmeli, mümkünse uyumalıdır.

TOKLUK HALİNİN UZUN SÜRMESİ İÇİN SAHURDA HANGİ GIDALARI TERCİH ETMELİYİZ?

 

Barbunya, nohut, kuru fasulye, mercimek, fındık, elma, portakal (çoğu meyve ve sebze), makarna, Kepekli (siyah) ekmek

Hangi gıdalar çabuk acıkmaya neden olabilir? Ya da başka bir deyişle Sahur öğününde nelerden sakınmalıyız? 
Patates, beyaz ekmek, beyaz pirinç, beyaz şeker, işlenmiş meyve suları, muz(olgun), karpuz, krakerler, mısır cipsi, mısır gevreği. Bu nedenle bu gıdalardan sakınmak yararlı olabilir” diye konuştu. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...