Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Prof. Dr. Metin Başaranoğlu: Şişmanlık sirozunun tedavisi yok

Düzenleyen:
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu: Şişmanlık sirozunun tedavisi yok

SAĞLIK Haberleri

Trans yağ ve mısır şurubu kökenli sanayi tipi fruktoz karışımı yiyeceklerin tedavisi olmayan karaciğer yağlanmasına sebep olduğu son yıllarda sık sık gündeme gelen sağlık problemlerinden biri.

Yaklaşık 20 yıldır “yağlı karaciğer ve metabolik karaciğer hastalıkları” biyolojisi ve tedavisi üzerinde çalışmalar yapan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Gastroenteroloji Hepatoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, “Karaciğerimizi Fruktoz Şurubundan Neden Korumalıyız?” adını verdiği kitabında bu konuyu bir kez daha gündeme taşıyor. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasının, günümüz beslenme düzeni yüzünden 7’den 70’e herkesin problemi hâline geldiğini anlatan Prof. Dr. Başaranoğlu, “Bugün evlerimize trans yağı sokmasak da ev dışında yediklerimizle vücudumuzu trans yağla dolduruyoruz. Hamburger, döner, patates kızartması, bisküvi, cips, poğaça, çikolata ve früktoz şurubuyla yapılan meşrubatlar karaciğer yağlanmasına ve siroza davetiye çıkarıyor. Günümüzde bel çevresi kalın, tansiyonu yüksek, kan yağları bozuk, kan şekeri yüksek kardiyometabolik riskleri yüksek bir insan grubu ortaya çıktı. Ben buna ‘şişmanlık sirozu’ diyorum ve bunun bilinen bir tedavisi yok” diye anlatıyor. 
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu: Şişmanlık sirozunun tedavisi yok

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...