Rıza Kayaalp: 'Hiç bu kadar sevinmemiştim'

/ Kaynak: AA
Rıza Kayaalp: 'Hiç bu kadar sevinmemiştim'

SPOR Haberleri  / AA

Rıza Kayaalp, "Normalde bir gün sevinir, sonra şampiyonluğu unuturum ama bu dünya şampiyonluğu benim için çok farklı oldu" dedi.

ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda altın  madalya alarak, ikinci kez dünya şampiyonluğu sevincini yaşayan milli sporcu, AA  muhabirine, güreşe nasıl başladığını, Kübalı güreşçi Mijain Lopez Nunez'den  rövanşı alış hikayesini ve hedeflerini anlattı. 
"Kendimi bildim bileli güreşçi olmak istiyordum" diyen Rıza, çocukken  yaşıtlarına göre iri olduğu için kendisine "pehlivan" diye seslenildiğini  söyledi.  
Köyde zor şartlarda büyüdüğünü belirten Yozgatlı milli güreşçi, şöyle  devam etti:  
''Yürümeye başladığımız günden itibaren çalışmaya başladık. Köyde yaşam  daha zordur. Biz de o hayatın zorluğuyla büyüdük. Bu nedenle güçlü bir çocuktum.  İlkokul öğretmenim ve amcamın desteğiyle güreşe başladım. Ailem ilk başta  istemedi. Köyde iş çok olduğundan çalışmamı istiyorlardı. 10 yaşındayken  seçmelere girdim ve Yozgat'ta güreşe başladım." 
 
"Kendimi iyi görmüyorum"  
2012 Londra Olimpiyatları'nda bronz madalya kazanan 26 yaşındaki  güreşçi, mili takıma ilk kez 2005 yılında yıldızlar kategorisinde seçildiğini  anlattı. 
Rıza, ilk Avrupa şampiyonluğuna o sene ulaştığını belirterek,  "2005'ten itibaren 2015'e kadar katıldığım her Avrupa ve dünya şampiyonasında  madalya kazandım. Bir kez de olimpiyatlarda madalya aldım. İstikrarlı bir  kariyerim var. 19 yaşından itibaren büyükler de dahil 6 Avrupa ve dünya  şampiyonasından madalyalarla döndüm" diye konuştu. 
 
Kariyerinde hiçbir zaman gerileme yaşamadığının altını çizen Rıza,  şunları kaydetti:  
"Her zaman hedefimi yüksek tuttum. Hiçbir zaman kendimi iyi görmedim,  görseydim, bu beni kibirlendirirdi. Son dünya şampiyonuyum ama kendimi şu an bile  iyi görmüyorum. Bu daha çok çalışmamı sağlıyor. Böyle düşündüğüm için 10 yıldır  Avrupa ve dünya şampiyonalarından elim boş gelmedim." 
 
"Lopez'e yenilseydim, bana artık inanmayacaklardı"  
Rıza Kayaalp, Las Vegas'ta Kübalı rakibi Mijain Lopez Nunez'den geçen  yılın rövanşını aldığı için mutlu olduğunu söyledi.  
Lopez'in performansında, ilerleyen yaşından dolayı düşüşler olacağına  işaret eden Rıza, "26 yaşındayım, performansımı yükseltmeye devam ediyorum. Ancak  Lopez 33-34 yaşında. Bunu da bildiğim için avantajı iyi kullandım" dedi. 
Rıza, Lopez'in karşısına onu yeneceğine inanarak çıktığını  vurgulayarak, final müsabakası hakkında, şu ifadeleri kullandı:  
"Geçen yıl Dünya Şampiyonası'nda Lopez'e yenilmiştim. 'Bu kez  yapacağım' dedim. Biraz tereddüt oldu ama bu şampiyonada daha farklı bir maça  çıkışım vardı. Yenilsem insanların bana karşı inancı azalacaktı. Seneye olimpiyat  şampiyonu olabileceğime inanmayacaklardı. İyi konsantre oldum. Kafamda kurduğum  taktikleri maçın içinde yaptım. Son dakikaya kadar saldırdım, hiçbir zaman geri adım atmadım. Ne kadar konsantre olduysam, hiç yorulduğumu hissetmedim. Rakibimi  pasif duruma düşürdüm. Hiçbir şampiyonluğa bu kadar sevinmemiştim. Normalde bir  gün sevinir, sonra şampiyonluğu unuturum ama bu dünya şampiyonluğu benim için çok  farklı oldu. Şu an bile çok sevinçliyim, maçtan çıkmış gibi." 
 
"Rio'da beklentilerin üstüne çıkacağız"  
2012 Londra Olimpiyatları'nda Türk güreşinin 1 bronz madalya ile  beklentilerin altında kaldığını kaydeden Rıza, 2016 Rio Olimpiyatları için  iddialı konuştu.  
"Türk güreşinin bu kez gereğini yapacağına canı gönülden inanıyorum"  diyen Rıza, Rio'da beklentilerin üstüne çıkacaklarını dile getirdi.  
Milli güreşçi Rıza, "2016 Rio Olimpiyatları'nda, Türkiye adına güreşin  en başarılı branş olacağını düşünüyorum. Geçen olimpiyatlarda da böyle bir başarı  bekleniyordu ama olmadı. Rio'da 2 altın alacağımıza gerçekten inanıyorum"  ifadelerini kullandı.  
İstikrarını koruyup, olimpiyatlarda altın madalya almak istediğinin  altını çizen Rıza, "Benim en büyük hedefim, küçüklükten bu yana olimpiyat.  Olimpiyat şampiyonu olmadan, istersem 10 kez dünya ve Avrupa şampiyonu olayım,  hiçbir zaman hedefim bitmeyecek ve kendimi iyi görmeyeceğim. Ne zaman olimpiyat  şampiyonu olursam, o zaman biraz iyiyim diyebileceğim" diye konuştu. 
 
"Başarımızın gölgede kalmasına razıyız"  
Rıza, art arda gelen şehit haberleriyle buruk bir sevinç yaşadıklarını  belirtti.  
Milli güreşçi, şampiyonluğu şehit annelerine armağan ettiğini  belirterek, "İnşallah, biraz az olsun Türk halkına moral verebilmişizdir. Keşke  şehit haberleri gelmese de bizim başarımız hep gölgede kalsa" dedi. 
 
"Cumhurbaşkanı bizi seviyor"  
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sporun içinden geldiğine  dikkati çeken Rıza, Erdoğan'ın kendileriyle yakında ilgilendiğini ifade etti.  
Rıza, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de  düzenlenen 1. Avrupa Oyunları'nda altın madalya kazandığı final maçını uçakta cep  telefonuyla izlediğini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Bizleri birçok kez kabul ve tebrik etti. Yakından tanıdığı bir  sporcuyum. Bizlerden çok başarı bekliyor. Biz de gerekeni yapıyoruz. İnanıyorum  ki ABD'deki maçımı da izlerdi. Final müsabakam saat farkından dolayı Türkiye'de  saat 07.00'ye doğruydu. Eğer kendisine bilgi verilseydi yatağından kalkıp, büyük  bir ihtimal benim maçımı izlerdi. Belki de izlemiştir, bilmiyorum. Çünkü sporun  içinden gelen biri ve bizi seviyor." 

SPOR
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...