Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Beşiktaş Rusya'da kritik randevuda

/ Kaynak: AA
Beşiktaş Rusya'da kritik randevuda

SPOR Haberleri  / AA

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi'nde H Grubu'nun üçüncü maçında yarın deplasmanda Rusya'nın Lokomotiv Moskova takımı ile karşı karşıya gelecek.

Lokomotiv Stadı'nda oynanacak ve saat 20.00'de başlayacak  karşılaşmada, Belçikalı hakem Serge Gumienny düdük çalacak. Gumienny'nin  yardımcılıklarını Jimmy Cremers ve Thibaud Nijssen yapacak. Mücadelenin dördüncü  hakemi olarak da Dirk Gilon görev alacak. 
 
H Grubu'nun diğer maçında ise Portekiz'in Sporting Lizbon takımı,  sahasında Arnavutluk temsilcisi Skenderbeu ile yine aynı saatte karşılaşacak. 
 
"Kara Kartallar" liderlik için sahaya çıkıyor 
 
Beşiktaş, Lokomotiv Moskova karşısında sahadan galibiyetle ayrılması  durumunda liderliğe yükselecek. 
 
Gruptaki ilk maçında deplasmanda Skenderbeu'yu 1-0 mağlup eden, ikinci  maçında ise evinde Sporting Lizbon ile 1-1 berabere kalan siyah-beyazlılar,  üçüncü haftada konuk olacağı Lokomotiv Moskova karşısında kazanması halinde  grupta liderlik koltuğuna oturacak. 
 
"Kara Kartallar", alacağı bir beraberlikte de gruptan çıkma yolunda  önemli bir avantaj yakalayacak.
 
Gruptaki ilk maçında deplasmanda Sporting Lizbon'u 3-1 yenen, ikinci  maçında ise sahasında Skenderbeu'yu 2-0 mağlup eden Lokomotiv Moskova, üçüncü  hafta mücadeleleri öncesi grupta 6 puanla lider durumda bulunuyor. 
 
Olcay Şahan cezalı 
 
Beşiktaş'ta, Lokomotiv Moskova karşısında kart cezası bulunan Olcay  Şahan forma giyemeyecek. 
 
Siyah-beyazlılarda geçen sezon UEFA Avrupa Ligi 3. turunda Belçika'nın  Club Brugge takımı ile oynanan ve 3-1 kaybedilen rövanş maçında kırmızı kart  gören ve UEFA'dan 3 maç ceza alan Olcay Şahan, cezasını Lokomotiv Moskova maçıyla  tamamlayacak. 
 
Olcay Şahan, teknik direktör Şenol Güneş'in görev vermesi halinde  bundan sonraki Avrupa maçlarında takımdaki yerini alabilecek. 
 
İlk 11'de çok fazla değişiklik beklenmiyor 
 
Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş'in, Lokomotiv Moskova karşısında  ilk 11'de çok fazla değişiklik yapması beklenmiyor. 
 
Tecrübeli teknik adamın, son oynanan Çaykur Rizespor maçında ilk 11'de  forma giyen İsmail Köybaşı'nın yerine Dusko Tosic'e, cezalı Olcay Şahan'ın yerine  de Ricardo Quaresma'ya görev vermesi bekleniyor. 
 
Beşiktaş'ın, Lokomotiv Moskova karşısındaki muhtemel 11'i şu şekilde: 
 
Tolga Zengin, Beck, Rhodolfo, Ersan Gülüm, Tosic, Hutchinson, Gökhan  Töre, Oğuzhan Özkayup, Quaresma, Sosa, Gomez. 
 
Lokomotiv Moskova ligde 2. sırada 
 
Lokomotiv Moskova, Rusya Premier Lig'de lider CSKA Moskova'nın 5 puan  arkasında ikinci sırada bulunuyor. 
 
Ligde yaptığı 12 maçta 8 galibiyet, 3 beraberlik alan Rus temsilcisi,  sadece bir kez sahadan yenilgiyle ayrıldı. 
 
UEFA Avrupa Ligi'ndeki 2 maçından da galibiyetle ayrılan Lokomotiv  Moskova, Rusya Süper Kupası'nda da adını son 8 takım arasına yazdırdı. 
 
Fernandes Beşiktaş'a karşı forma giyecek 
 
Lokomotiv Moskova'nın Portekizli futbolcu Manuel Fernandes, yarınki  maçta teknik direktör Igor Cherevchenko'nun görev vermesi halinde eski takımı  Beşiktaş'a karşı forma giyecek. 
 
Siyah-beyazlı ekibe 2010-2011 sezonunun devre arasında kiralık olarak  gelen Fernandes, daha sonra bonservisi alınarak 3 sezon daha Beşiktaş forması  giymişti. 
 
Beşiktaş formasıyla 3,5 sezonda 112 maça çıkan ve 20 kez fileleri  havalandıran tecrübeli futbolcu, son iki sezondur forma giydiği Lokomotiv  Moskova'da ise 38 maçta 7 gol kaydetti. 
 
Niasse en büyük kozu 
 
Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı bir diğer isim olan Oumar  Niasse de Lokomotiv Moskova'da forma giyiyor. 
 
Süper Lig'de 2013-2014 sezonunda Akhisar Belediyespor'da oynayan ve bu  ekipte gösterdiği performansla Lokomotiv Moskova'ya transfer olan 25 yaşındaki  futbolcu, Rus temsilcisinin en dikkati çeken futbolcularının başında geliyor. 
 
Takımıyla bu sezon lig, Avrupa ve Rusya Süper Kupası'nda toplam 12  maça çıkan Senegalli forvet oyuncusu, bu karşılaşmalarda 9 gol attı. 
 
Öte yandan Lokomotiv Moskova, Avrupa kupalarında evinde oynadığı son 8  maçta sadece 2 kez mağlup oldu. Rus ekibi, söz konusu karşılaşmalarda 5 galibiyet  ve bir beraberlik elde etti. 
 
 
Beşiktaş, Avrupa kupalarında 181. maçına çıkıyor
 
Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi H Grubu'nda Rusya'nın  Lokomotiv Moskova takımıyla yarın yapacağı maçla Avrupa kupalarındaki 181.  karşılaşmasına çıkacak. 
 
Siyah-beyazlılar, bugüne dek Avrupa kupalarında yaptığı 180 maçın  67'sini kazanıp, 35'inde berabere kaldı, 78 müsabakada ise rakiplerine yenildi.  Avrupa arenasında rakip fileleri toplam 226 kez havalandıran "Kara Kartallar",  kalesinde ise 255 gol gördü. 
 
Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi  15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa  Kupa Galipleri Kupası, 13 kez de UEFA Kupası ve Avrupa Ligi'nde  temsil etti. 
 
Deplasmanda 91. maç 
 
Beşiktaş, Lokomotiv Moskova ile yapacağı maçla Avrupa kupalarında  deplasmanda 91. karşılaşmasına çıkacak. 
 
Avrupa kupalarında, dış sahada bugüne dek 90 maça çıkan  siyah-beyazlılar, bu karşılaşmaların 20'sinde galip geldi, 16'sında berabere  kaldı, 54 mücadelede ise sahadan yenilgiyle ayrıldı. 
 
"Kara Kartallar", söz konusu maçlarda rakip fileleri 96 kez  havalandırırken, kalesinde ise 166 gol gördü. 
 
Son 7 deplasman maçında 2 galibiyet 
 
Beşiktaş, Avrupa kupalarında oynadığı son 7 deplasman maçında sadece 2  kez kazandı. 
 
Siyah-beyazlılar, geçen sezon UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme  turunda Hollanda'nın Feyenoord takımı karşısında aldığı 2-1'lik galibiyetin  ardından "Devler Ligi" ve UEFA Avrupa Ligi'nde oynadığı 7 karşılaşmada 2  galibiyet, 2 beraberlik ve 3 de yenilgi aldı. 
 
Geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde deplasmanda Sırbistan'ın Partizan  takımını 4-0'lık skorla yenen "Kara Kartallar", bu sezon ise Avrupa kupalarındaki  ilk maçında Arnavutluk'un Skenderbeu takımını 1-0 mağlup etti. 
 
Beşiktaş, diğer karşılaşmalarda İngiltere'nin Tottenham takımıyla 1-1,  Yunan temsilcisi Asteras'la da 2-2 berabere kalırken, İngiliz ekipleri Arsenal ve  Liverpool'a 1-0, Belçika'nın Club Brugge takımına da 2-1 yenildi. 
  
Siyah-beyazlı takım, Avrupa kupalarında oynadığı son 7 maçın 6'sında  rakip fileleri havalandırmayı başardı. "Kara Kartallar", buna karşın gol bulduğu  söz konusu karşılaşmalarda birden fazla gol kaydedemedi. 
 
Deplasmandaki en farklı skorlar 
 
Beşiktaş, Avrupa kupalarında dış sahadaki en farklı galibiyetini Bosna  Hersek'in Saraybosna, en farklı yenilgisini ise İngiltere'nin Liverpool takımı  karşısında aldı. 
 
Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. turunda eşleştiği  Bosna Hersek'in Saraybosna takımını 2-2 biten ilk maçın rövanşında deplasmanda  5-0 yendi ve dış sahadaki en farklı galibiyetine imza attı. 
 
"Kara Kartallar" ayrıca, 2010-2011 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde  Faroe Adaları'nın Vikingur ve Finlandiya'nın HJK Helsinki takımlarını, geçen  sezon da Sırbistan'ın Partizan takımını 4-0'lık skorlarla mağlup etti. 
 
Beşiktaş, 2007-2008 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi grup mücadelesinde  konuk olduğu İngiltere'nin Liverpool takımına 8-0 yenilerek dış sahadaki en  farklı mağlubiyetini yaşadı. 
 
Siyah-beyazlılar, 2001-2002 sezonunda ise UEFA Şampiyonlar Ligi grup  mücadelelerinde İngiltere'nin Leeds United takımına 6-0, İspanya'nın Barcelona  ekibine ise 5-0'lık skorlarla kaybetti. 
 
"Kara Kartallar" ayrıca, 1977-1978 sezonunda da Kupa Galipleri Kupası  1. turunda Macaristan'ın Diosgyöri takımına 5-0 mağlup oldu.
 
Türk ve Rus takımları 33. kez karşı karşıya gelecek
 
Beşiktaş'ın, UEFA Avrupa Ligi H Grubu'nda yarın  Lokomotiv Moskova ile yapacağı maçla birlikte Türk ve Rus futbol takımları Avrupa  kupalarında 33. kez karşı karşıya gelecek. 
 
İki ülke takımları arasında daha önce oynanan 32 maçın 7'sini Türk,  17'sini Rus ekipleri kazandı, 8 müsabaka ise berabere sonuçlandı. 
 
Söz konusu karşılaşmalarda Türk takımlarının 31 golüne, Rus ekipleri  45 golle karşılık verdi. 
 
Beşiktaş 7 maç yaptı 
 
Beşiktaş, Rus takımları ile Avrupa kupalarında bugüne dek 7 kez karşı  karşıya geldi. Siyah-beyazlılar, bu karşılaşmaların 3'nü kazandı, 3'ünü kaybetti ve  birinde berabere kaldı. 
 
''Kara Kartallar'', 2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi ön eleme  turunda eşleştikleri Lokomotiv Moskova'yı İstanbul'da 3-0, deplasmanda ise 3-1  yenerek tur atlayan taraf oldu. 
 
UEFA Kupası'nda 2005-2006 sezonunda grup aşamasında karşılaştığı Zenit  ile 1-1 berabere kalan Beşiktaş, 2009-2010 sezonunda da UEFA Şampiyonlar Ligi  grubunda eşleştiği CSKA Moskova'ya iki maçta da 2-1'lik skorlarla mağlup oldu. 
 
UEFA Avrupa Ligi'nde 2011-2012 sezonunda play-off turunda eşleştiği  Alania'yı ilk maçta 3-0 yenen siyah-beyazlı takım, rövanş maçını 2-0 kaybetmesine  rağmen tur atladı. 
 
Lokomotiv Moskova,Türk takımlarıyla 6 maç oynadı 
 
Lokomotiv Moskova, Türk takımlarıyla daha önce 6 maç yaptı. UEFA Kupa Galipleri Kupası'nda 1997-1998 sezonunda ikinci turda  Kocaelispor'la eşleşen Rus ekibi, ilk maçı 2-1 kazandı, ikinci maçtan da 0-0  berabere ayrıldı ve üst tura yükseldi. 
 
Lokomotiv Moskova, 2000-2001 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön  eleme turunda Beşiktaş ile karşı karşıya geldi. Rus temsilcisi, İstanbul'daki  maçı 3-0, sahasındaki karşılaşmayı ise 3-1 kaybederek elendi. 
 
Rus ekibi, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 2002-2003 sezonunda Galatasaray  ile aynı grupta yer aldı. Sahasındaki ilk maçı 2-0 yitiren Lokomotiv Moskova,  İstanbul'daki maçta rakibini 2-1 mağlup etti. 
 
Türk-Rus takımlarının maçları 
 
Türk ve Rus takımları arasında oynanan maçlar ve sonuçları şöyle:  
 
Sezon   Organizasyon  Maç  Sonuç
 
1971-72 Şampiyon Kulüpler Galatasaray-CSKA Moskova 1-1 / 0-3
1971-72 Kupa Galipleri Eskişehirspor-D.Moskova 0-1 / 0-1
1981-82 Kupa Galipleri Ankaragücü-Rostov 0-3 / 0-2
1975-76 UEFA Kupası Galatasaray-Torpedo Moskova 2-4 / 0-3
1993-94 Şampiyonlar Ligi Galatasaray-Spartak Moskova 0-0 / 1-2
1996-97 İntertoto Kupası Antalyaspor-Volgograd 2-1
1996-97 İntertoto Kupası Kocaelispor-Uaralmash 0-2
1997-98 İntertoto Kupası Antalyaspor-Nizhny Novgorod 0-1
1997-98 Kupa Galipleri Kocaelispor-L.Moskova 1-2 / 0-0
2000-01 Şampiyonlar Ligi Beşiktaş-L.Moskova 3-0 / 3-1
2002-03 Şampiyonlar Ligi Galatasaray-L.Moskova 2-0 / 1-2
2005-06 UEFA Kupası Beşiktaş-Zenit 1-1
2007-08 Şampiyonlar Ligi Fenerbahçe-CSKA Moskova 2-2 / 3-1
2009-10 Şampiyonlar Ligi Beşiktaş-CSKA Moskova 1-2 / 1-2
2011-12 Şampiyonlar Ligi Trabzonspor-CSKA Moskova 0-3, 0-0
2011-12 Avrupa Ligi Beşiktaş-Alania 3-0, 0-2
2012-13 Şampiyonlar Ligi Fenerbahçe-Spartak Moskova 1-2, 1-1
2014-15 Avrupa Ligi Trabzonspor-Rostov 2-0, 0-0   
 
Not: Haberde, SSCB dağıldıktan sonra ayrılan ülkelerin takımları  dikkate alınmamıştır. 

SPOR
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...