Aslı rüşvet vermiş

Düzenleyen:
Aslı rüşvet vermiş

SPOR Haberleri

Alptekin'in Papa'nın kardeşi Khalil Diack içinse yine örtbas için 25 bin avro harcama yaptığı belirtildi

2012 Londra Olimpiyat Oyunları’nda doping yaptığı gerekçesiyle ceza alan Aslı Çakır Alptekin’in Uluslararası Atletizm Birliği Federasyonu’dan (IAAF) iki yetkiliye dopingin üstünü örtmesi için para verdiği ortaya çıktı. Dünya Anti-Doping Ajansı’nın (WADA) yayınladığı geniş kapsamlı raporda yer alan bilgiler ortalığı ayağa kaldırdı. 2012 Olimpiyat Oyunları’nda 1500 metrede altın madalya kazanan Alptekin ile IAAF yetkilileri arasında geçen rüşvet pazarlığı bir bir ortaya döküldü. IAAF eski başkanı Lamine Diack’ın oğulları Khalil Diack (KD) ve Papa Massada Diack (PMD) ile Aslı Çakır Alptekin üçgeni arasında yaşananlar, Hollywood filmlerini aratmayacak türden. Alptekin'in ikiliye görüşmeler boyunca yüklü paralar göndererek, yol ve konaklama masraflarını karşıladığı ortaya çıktı. Khalil ve Papa Massada Diack'ın doping konusunun kapanacağını garanti ederek ilk etapta 650 bin avro istediği, daha sonra bu rakamın 350 bine düştüğü belirtildi. 

Adım adım skandal...

∂ Wada raporundaki iddiaya göre Alptekin’in altın madalya kazanması sonrası devletten 500 bin avro’luk ödül alması iki IAAF yetkilisini harekete geçirir. Bu iki kişi, artık “rüşvetçi başkan” olarak anılan IAAF eski başkanı Lamine Diack'ın oğlu Papa Diack (geçtiğimiz günlerde ömür boyu men cezası aldı) ile Khalil Diack kardeşlerdir.   
İlk görüşme 13 Kasım 2012'de
∂ Papa ilk olarak Alptekin’in kulüp temsilcileriyle 13-17 Kasım 2012’de Monaco’da görüştü. Dopingin örtbas edilmesi için Alptekin’den 650 bin avro istedi, ancak daha sonra bu miktarı 300 bin avroya kadar düşürdü. Aslı'nın o dönemki kulüp temsilcileri ödeme yapmayı reddetti.
∂ Üç gün sonra Papa bu kez İstanbul’a geldi. Otel masraflarını Alptekin ödedi. Akşam Alptekin, eşi ve antrenörü ile birlikte otele geldi. Kulübün başkanı ve Fransızca bilen kulüp doktoru da yanındaydı. Raporda Alptekin cephesinin 100 bin-250 bin avro arasında bir meblağı ödemeyi kabul ettiği savunuldu. Alptekin’in 35 bin avroyu nakit olarak ödediği raporda yer alan bir diğer iddia. Kalan kısım iş bittikten sonra ödenecekti.
Bu ceza da nereden çıktı?
∂ PMD, 21 Kasım 2012’de İstanbul’dan ayrılır. 1 hafta 10 gün sonra Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), Dolle imzalı belgeyle Aslı’nın savunmasının yetersiz olduğunu ve ömür boyu men cezası talep edildiğini öğrenir. Alptekin şoke olur; dolandırılmışlardır.
∂  Yaklaşık 1 yıl sonra ise bu sefer diğer kardeş KD, devreye girer. TAF’ın 19 Aralık 2013’te yaptığı “Aslı doping yapmamıştır ve ceza uygulanmayacaktır” açıklamasının ardından KD harekete geçer. Eski bir federasyon başkanı, Aslı ile KD arasında bağlantı kurar ve PMD’nin aslında bir yalancı olduğunu, KD’nin ise güvenebilceklerini savunur. 28 Aralık 2013’teki görüşmede KD, ceza alınmayacağı garantisini verir. Bu sefer para konuşulmamıştır ama ödeme yapılması kesindir.
∂ Aslı, KD’yi dinlemekle bir şey kaybetmeyeceğini düşünür ve KD ve eşinin Türkiye’deki masraflarını karşılar. Buna uçak biletleri ve pasaport ücretleri de dahildir. 10-12 Şubat 2014 tarihlerinde Aslı’nın 20-25 bin avro arası bir ödeme yaptığı ortaya çıkar. Aslı, KD ile görüşmesinde PMD’ye yaptığı 35 bin avroluk ödemeyle dolandırıldığını ifade eder.
∂ KD’nin IAAF’in Monaco’daki merkezine en yakın yer olan Nice’e sayısız seyahat yaptığı ve burada yetkilileri ikna etmek için bir dizi görüşme yaptığı ortaya çıkar. KD, babasıyla (Lamine Diack) görüştüğünü ve bir problem çıkmayacağını Aslı’ya iletir. 12 Şubat 2014’te İstanbul’dan ayrılır.

VARAN1: WADA RAPORUNDA KORKUNÇ İDDİA

Aslı rüşvet vermiş

İşte raporda imzası olanlar

Bağımsız Komisyon Başkanı: Richard W.Pound
Üyeler: Ricahard H.McLaren, Günter Younger
Soruşturma Baş Araştırmalar Sorumlusu:
Jack Robertson

VARAN 2 : LAMİNE DİACK'IN HER YERDE PARMAĞI VAR

Wada raporunda ülkemiz açısından acı bir iddia daha gündeme getirildi. Üst düzey IAAF yetkililerinin, kimi organizasyonların adaylık aşamasında çıkar sağlamaya çalıştıkları şüphesinden bahsedilen raporda, Türkiye'nin, Japonya'nın Tokyo şehrine kaybettiği 2020 Olimpiyatları ev sahipliğine dair bölüm dikkati çekti. Raporda, "2020 Olimpiyatları'nın adaylık sürecinde Türk yetkililer ile eski IAAF Başkanı Lamine Diack'ın IAAF'de bağımsız danışman olarak çalışan oğlu Khalil Diack arasındaki görüşmeler, Türkiye'nin, Elmas Lig ya da IAAF için istenen 4 ile 5 milyon dolarlık sponsorluk ücretini ödemediği için Lamine Diack'ın desteğini kaybettiğini göstermektedir. Japonya ise ödeme yapmıştır. Bağımsız komisyon, görev alanına girmediği için meseleyi daha ileri boyutta soruşturmamıştır" ifadelerine yer verildi. İstanbul, 2013'ün eylül ayında yapılan oylamada, Japonya'nın başşehri Tokyo ve İspanya'nın başşehri Madrid ile yarışmıştı. İlk turu geçen İstanbul, 2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliğini, finalde 96 IOC üyesinden 60'ının oyunu alan Tokyo'ya kaybetmişti. 

 

VARAN 3: DUDAK UÇUKLATAN RÜŞVET

 

Putin'den  25 milyon dolar!

Dünya Anti-Doping Ajansı Wada’nın raporunun 2. bölümü ilkine göre çok daha sarsıcı. Raporda, Rusya Devlet Başkanı Putin de dopingli atletlerin dosyalarının örtbas edilmesi için, eski başkan Lamine Diack ile anlaşma yapmakla suçlanıyor. Diack ile Putin arasındaki anlaşma sonrası, Rusya’nın 6 milyon dolar olan yayın hakları için 25 milyon dolar ödediği de, raporda yer alan bir başka çarpıcı konu başlığı. 

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...