Gönül'ün doping yaptığı iddiası gündeme bomba gibi düştü

Düzenleyen:
Gönül'ün doping yaptığı iddiası gündeme bomba gibi düştü

SPOR Haberleri

Kaburgalarından sakatlığı bulunan Gökhan Gönül'e tedavi amaçlı iğne yapıldı, Fenerbahçe de kullanılan 'yasaklı maddeyi' TFF'ye bildirdi Ancak Beşiktaş derbisi sonrasında doping testine giren oyunculardan biri Gökhan olunca Köln'de yapılan kontrolde A numunesi pozitif çıktı

M.EMİN ULUÇ

Sadece Fenerbahçe'nin değil, Türk Milli Takımı'nın da değişmez sağ beki olan Gökhan Gönül'le ilgili ortaya atılan doping iddiası gündemde tam anlamıyla bomba etkisi yaptı. Tecrübeli oyuncunun Kadıköy'de oynanan Beşiktaş derbisi sonrası verdiği idrar numunesinde yasaklı madde tespit edildi. Gökhan'ın Köln Doping Araştırma Merkezi'nde açılan A numunesinde yasaklı madde çıkınca, milli oyuncu Hukuk Kuruluna sevk edildi. Milli yıldız, talimatname gereği bir anda 2 yıla varan men cezasıyla karşı karşıya kaldı. Haberin ortaya çıkmasından sonra ise Fenerbahçe Kulübü ile TFF arasında kriz masası kuruldu. 
Doping değil tedavi amaçlı… 
Kasımpaşa maçında aldığı darbeyle kaburgasında kırık olan Gökhan Gönül, bu sakatlığı sebebiyle Beşiktaş derbisine ağrı kesici alarak çıkmıştı. Sadece, ağrıyı bloke etmek için kullanılan ilaç, göğsünden enjeksiyon yoluyla Gökhan'a verilmişti. İçeriğinde ise doping değil, 'yasaklı madde' vardı. Böyle durumlarda uygulanan prosedür ise maç öncesi kullanılan maddenin yetkililere bildirilme zorunluluğuydu ki, Fenerbahçe Kulübü gerekli bilgilendirmeyi, prosedüre uygun bir şekilde matbu forma yazmak suretiyle detaylı bir şekilde yerine getirmişti. Yani TFF yetkililerinin konuyla ilgili bilgisi vardı.
Ceza Kurulu'na sevk edildi
Ancak problem TFF'nin doping merkezine bunu haber vermemesinden çıktı. Köln Doping Araştırma Merkezi'ne yollanan numuneleri inceleyen yetkililer, Gökhan Gönül'ün durumuyla ilgili bilgi sahibi olmadığı için 'yasaklı madde' raporunu yazıp TFF'ye yolladı. Federasyon yetkililerinin bilgi akışındaki eksikliği fark edip, olayın ceza gerektiren bir durum olmadığını açıklamadan önce, belgenin içeriden medyaya sızması ortalığın karışmasına yol açtı. Fenerbahçe, Gökhan'ın Hukuk Kuruluna sevk edilmesinin ardından oyuncunun kullandığı ilaçlar ile MR ve röntgen sonuçlarının Beşiktaş derbisi öncesi TFF'ye iletildiğine dair tutanağı resmi internet sitesinden yayınladı. 

UZMAN GÖRÜŞÜ

 AV. ABANAZIR: CEZA ALMAZ

Gökhan'ın yaşadığı durumla ilgili değerlendirmelerde bulunan TFF Hukuk Müşavirliğinin eski disiplin müfettişi Avukat Suat Cem Abanazır, usulüne ilgili bildirim yapıldıysa oyuncunun ceza almayacağını söyledi. Abanazır, "A numunesinde bulunan yasaklı madde ile ilgili olarak TFF'nin usulüne uygun olarak bilgilendirildiği hallerde herhangi bir ceza söz konusu olmaz. Hukuk Müşavirliği doping ihlali olmadığına kanaat getirirse de ceza söz konusu olmaz" dedi.

F.BAHÇE KENDİNDEN EMİN
Fenerbahçe konuyla ilgili açıklamasında, Gökhan'ın sakatlığının 23 Şubat 2016 tarihinde yapılan tetkiklerde tespit edildiğini belirtirken, "Doping testi öncesinde, futbolcuya yapılan lokal uygulama bu prosedürler için kullanılan matbu forma yazılmak suretiyle TFF'ye beyan edilmiştir" diyerek bütün işlemlerin kurallar dahilinde olduğunu duyurdu.

TFF: F.BAHÇE BİZE BİLDİRDİ
TFF Basın Sözcüsü Prof. Dr. Mete Düren söz konusu yasaklı maddeyi Fenerbahçe'nin TFF'ye bildirdiğini söyledi. Düren, "Gelen rapora göre Hukuk Kurulu da bir rapor verecek, biz de takip edeceğiz. Yasaklı madde olarak listede yer alıyor ama bu lokal olarak kullanılabiliyor. Bu maddenin normal olup olmadığına Hukuk Kurulu karar verecek" ifadelerini kullandı. 

 

F.BAHÇE MAÇTAN ÖNCE Mİ, TESTTEN ÖNCE Mİ BİLDİRDİ?

TFF'nin Futbolda Dopingle Mücadele Talimatı'nın İlaç Tedavisinin Bildirilmesi başlıklı 16. maddesinin 16.1 bendinde "Takım doktorları her maçtan en geç 90 dakika önce müsabaka kadrosunda bulunan tüm futbolcuların son 72 saat içinde kullandıkları vitamin dahil tüm ilaçları içeren İlaç Bildirim Formunu okunaklı bir şekilde yazıp imzalayarak TFF temsilcisine verirler. Temsilcinin bulunmadığı müsabakalarda bu belgeler hakeme teslim edilir" ifadesi yer almakta. Buna rağmen, Fenerbahçe'nin açıklamasında, "Doping testi öncesinde, futbolcuya yapılan lokal uygulama bu prosedürler için kullanılan matbu forma yazılmak suretiyle TFF'ye beyan edilmiştir" denilmekte. Kural "Maçtan 90 dakika önce" derken, Gökhan'la ilgili bilgilendirme "Doping testi öncesi" yapılmışsa, bu ihmal Gökhan'ı yakabilir. 

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...