Rasim Kara: Yabancılar sülük gibi

Düzenleyen:
Rasim Kara: Yabancılar sülük gibi

SPOR Haberleri

Türk teknik adamların yabancıları geçtiğini söyleyen tecrübeli hoca, "Alıyorsun, atamıyorsun. Bir de üstüne bir çuval tazminat ödüyorsun" dedi

Hasan Sarıçiçek

Rasim Kara, futbolumuzun kara kutusu... İdealist ve mütevazı biri. TFF Futbol Gelişim Direktörlüğü Bölgeler Sorumlusu olarak futbolumuzun doğru yapılanması için çalışıyor. Kariyerinde yok yok... Olimpik, U-21 ve A Milli takımlarda Sepp Piontek ile Fatih Terim'in yardımcılığını yaptı. Akdeniz Oyunları şampiyonluğu yaşadı. A Milli Takım ile 1996 finallerine gitti. Yurt içi ve yurt dışında birçok takım çalıştırdı. Antalyaspor, Beşiktaş, Bursaspor, Ç.Rizespor, Kocaelispor, Yozgat Yimpaş gibi kulüplerin yanı sıra Kanada'nın Ottowa Wizzard ve Azerbaycan'ın Hazar Lenkeran ile Karabağ takımlarını çalıştırdı. TFF yetkilileri, "Tecrübelerini futbolunun yapılanması için aktar" diye davet edince, tereddüt etmeden kabul etti ve o gün bugündür aşkla çalışıyor. Kara, TGRT FM'de 'Söz Sözü Açtı' programında; Ataullah Arvas ve Hasan Sarıçiçek'in sorularını cevapladı. İşte derslik açıklamalar: 
Lucescu'dan başkası yalan!
"Gordon Milne sonrası Beşiktaş'ta 13 yabancı hoca görev yaptı, bu süreçte sadece 4 şampiyonluk var, biri Daum'a diğeri Lucescu'ya ait. Bu ikisi dışında başarılı olan yabancı yok. Daum'u da bu tasnifin dışında tutmalıyız, çünkü 2 defa geldi ve şampiyonluğu ilk döneminde yakaladı ki, o da son 20'ye girmez. Son 20 yılda Beşiktaş'a şampiyonluk kazandıran Lucescu dışında ikinci bir yabancı yok. Beşiktaş'a bu süreçte iki şampiyonluğu Mustafa Denizli ve Şenol Güneş kazandırdı. Türk hocalar artık yabancıları geçti. UEFA'da eğitim ne ise TFF'nin müfredatı da o, fazlası var, eksiği yok."
 Bizi sülük gibi sömürdüler
"Yabancılar kaynaklarımızı sülük gibi sömürdüler. Araştırın, bir servet ödendiğini göreceksiniz. Dört büyük kulüp, 'başarısız sayıp da' göndermek istediği yabancılara "ayrılık tazminatı" olarak tam 25 milyon avro ödedi. Gerisini siz hesap edin. Öyle ki, sadece Del Bosque'nin tazminatı; 8.5 milyon avro. Bu para dahi; Beşiktaş'ta Ertuğrul Sağlam, Rıza Çalımbay, Samet Aybaba, Tayfur Havutçu, Mehmet Ekşi, Fuat Yaman ve Mustafa Denizli'ye ödenenin çok üstünde. Kendimi katmadım, çünkü biz Süleyman abi ile parayı hiç konuşmadık, futbolcuyken de, teknik adam iken de. Nitekim 1976'da Bursa'dan geldiğimde, 'Beşiktaş için bir kibrit de sen yak' kampanyası vardı. Teknik adamlığımızda ise 'feda' dönemiydi. Varlığımız, Beşiktaş'a feda olsun."
 Şenol Hoca devrim yaptı!
"Şenol Güneş mütevazı bir bütçe ve kadro ile 114 milyon avroluk Fenerbahçe ve üç kupalı Galatasaray'ın arasından sıyrılarak büyük bir başarı gerçekleştirdi. Bu; Türk teknik adamlığı adına; Milli Takım'ın 2002 Dünya Kupası'ndaki üçüncülüğü gibi küresel vizyon kazandıracak bir devrim. Allah yolunu açık etsin. Bu hislerimi hocayla paylaştım. "Daha iki maç var" dese de bu iş bence bitmiştir. O, hepimizin gururudur. Çünkü bu sadece şampiyonluk başarısı değil, iyi bir oyun sistemi, centilmen ve geleceği olan ve her şeyin para olmadığını anlatan model olacak mutlu bir takım kazanımdır. Öyle ki, bugün Beşiktaş'ı 7 yaşındaki çocuklar bile ezbere sayar oldu. Geçmişte bu yoktu. Pereira onca imkâna rağmen bunu başaramadı."
Kaleciden de hoca olur! 
"Şenol Hoca, 'Kaleciden iyi teknik direktör olmaz' algısını da yıktı. İkimiz de kalecilikten gelen teknik adamlarız. Kaleci, oyunu geriden idare eden saha içindeki gizli teknik direktördür; Volkan Demirel, Tolga Zengin, Volkan Babacan gibi iyi kalecilere dikkat edin, hep kaptandır, liderdir. Kaptan olarak oyunu idare etmek için teknik ve taktik analiz gerekir. Dikkat edin, kontratak gollerinde büyük artış var. En son katıldığım UEFA seminerinde, 2014 Dünya Kupası'nın analizlerinde yükselen 3 trend ortaya çıktı. Birincisi hentbolde olduğu gibi oyunu geriden kurmak ki, burada kaleciye büyük görev düşüyor. Diğeri pas oyunu ve tempolu futbol ki, Beşiktaş zaten bunu oynuyor."
Mario Gomez bir yere gitmez!
"Eğer bugün bazı isimleri çok konuşuyorsak, hepsi Şenol Hoca'nın eseridir. Gomez'i Alman Milli Takımı'na döndüren odur. Oğuzhan'ı kulübeden çıkarıp, yükselten de, Sosa, Quaresma ve Atiba'nın yeteneklerinin karşılığını bulmasını sağlayan da odur. Tolga'ya sahip çıkıp, kazandıran da odur. Gomez, Beşiktaş'ı, Şenol Hoca'yı bırakıp da nereye gidecek, Çin'e mi, iddia ediyorum hiçbir yere gitmez! Buradaki mutluluğu ve parayı hiçbir yerde bulamaz. Cenk Tosun ile de örnek alınacak bir koordinasyonları var. Akılı adamdır Gomez."
88 gol rekorumu kırsınlar isterdim!
"Beşiktaş'ın efsaneleri var. Gordon Milne, onlardan biri… Süleyman abi ile mükemmel bir uyum içinde çalıştılar ve üst üste şampiyonluklar yaşadılar. Bu dönem de bu uyumu; Fikret Orman ile Şenol Güneş gösteriyor. Kanaatim o ki; uzun yıllar bu başarıyı sürdürürler. Çünkü dağları aştılar. Vodafone Arena önemli bir kazanım; Bursa ve Kayseri maçlarını takip ettim, psikolojik olarak yüzde 50 rakibi sindiriyorlar. Osmanlıspor'un o atmosferde puan çıkarması zor. Bence şampiyon belli. Ancak isterdim ki, benim Beşiktaş'ta teknik adamlık yaptığım dönemdeki 88 gollük rekoru bu sezon kırsınlar ama olmadı, onu da seneye kırarlar.  

BEŞİKTAŞ'IN SON 20 YILDAki  HOCALARI

yabancılar
1993-1996    Christopf Daum
1996-1996    Ronald Koch
1997-1998    J.Benjamin Toshack
1998-1999    Karl Heinz Feldkamp
1999-2000    Hans-Peter Briegel
2002-2004    Nevio Scala
2001-2002    Christoph Daum
2002-2004    Mircea Lucescu
2004-2005    Vicente del Bosque
2005-2007    Jean Tigana
2010-2011    Bernd Schuster
2011-2012    Carlos Carvalhal 
2013-2015     Slaven Bilic
yerliler
1996-1997    Rasim Kara 
2005-2007    Rıza Çalımbay
2007-2009    Ertuğrul Sağlam
2008-2010    Mustafa Denizli
2011-2012    Tayfur Havutçu
2012-2013    Samet Aybaba
2015-2016    Şenol Güneş

YABANCI TEKNİK ADAMLARA ÖDENEN TAZMİNAT

 V.Del Bosque 8.5 milyon
 Jean Tigana 3 milyon
 Bernd Schuster 1 milyon 
 Luis Aragones 3 milyon
 Cristoph Daum  2.4 milyon
Cesare Prandelli 2 milyon
 Eric Gerets 1.1 milyon
 Frank Rijkaard 3 milyon
 Mircea Lucescu 200 bin 
Vahid Halilhodzic 1 milyon

Teknik Direktörlerin aldığı tazminatlar avro üzerinden hesaplanmıştır. Toplam ödenen miktar  25.2 milyon avrodur.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...