Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ekranlar rulo halinde katlanabilecek

Düzenleyen:
Ekranlar rulo halinde katlanabilecek

TEKNOLOJİ Haberleri

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arpaç ve ekibi tarafından geliştirilen bir proje ile ekranı bulunan tüm elektronik eşyaların katlanabilir hale gelmesine olanak sağlanacak.

AA muhabirine açıklama yapan Arpaç, 12 kişilik ekip olarak ileri teknolojik ürünlerin oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.

İleri teknoloji, katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarma gayretiyle çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Arpaç, hacimsel olarak küçük ama getirisi büyük olan ürünleri ve konuları çalıştıklarını kaydetti.

Son olarak Akdeniz Üniversitesindeki laboratuvarlarda dünyada ilk olan, rulo haline getirilebilecek ekran teknolojini geliştirdiklerini ifade eden Arpaç, "Televizyonlar başta olmak üzere ekranı olan her yerde bu teknoloji kullanılabilecek. Bilgisayar, televizyon, cep telefonu, oled (Organik ışık yayan diyotlar) teknolojisinin kullanılabildiği tüm yüzeylerde çok rahat kullanılabilecek bir ekran olarak planladık. Dünyada şu anda bir benzerinin olmamasından dolayı bu ürünü Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde patent başvurumuzu yaptık" diye konuştu.

"Katlanabilir ekranlar yapma şansı ortaya çıkacak"

Prof. Dr. Arpaç, ürünün getireceği yeniliklere işaret ederek şöyle devam etti:

"Burada oled teknolojisi kullanıldı. Bu sistemle küçültülmüş, istediğiniz zaman istediğiniz büyüklüğe getirebileceğiniz katlanabilir ekranlar yapma şansı ortaya çıkacak. Hem ekranı hafifletiyoruz hem ekranı küçültüyoruz, bu durum da dünyanın önde gelen teknoloji devlerinin üzerinde çalıştığı bir proje. Piyasada hafif eğimli televizyonlar görüyorsunuz. Bunun tümüyle katlanamamasının sebebi ise oled teknolojisinde yüzeyin oksijen ve nem geçirgenliğinin sıfır olması gerekiyor. Eğer siz folyo kullanacak olursanız katlayabilirsiniz ama o folyonun oksijen ve nem geçirgenliği olduğu için oledin ömrünü sınırlıyor. Yani siz her altı ay veya daha kısa bir sürede televizyon değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunu hiç kimse istemez."

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...