Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Ekranlar rulo halinde katlanabilecek

Ekranlar rulo halinde katlanabilecek
Fotoğraf Başlığı Ekranlar rulo halinde katlanabilecek

Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arpaç ve ekibi tarafından geliştirilen bir proje ile ekranı bulunan tüm elektronik eşyaların katlanabilir hale gelmesine olanak sağlanacak.

Kaydet
a- | +A

AA muhabirine açıklama yapan Arpaç, 12 kişilik ekip olarak ileri teknolojik ürünlerin oluşturulması için çalıştıklarını söyledi.

İleri teknoloji, katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarma gayretiyle çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Arpaç, hacimsel olarak küçük ama getirisi büyük olan ürünleri ve konuları çalıştıklarını kaydetti.

Son olarak Akdeniz Üniversitesindeki laboratuvarlarda dünyada ilk olan, rulo haline getirilebilecek ekran teknolojini geliştirdiklerini ifade eden Arpaç, "Televizyonlar başta olmak üzere ekranı olan her yerde bu teknoloji kullanılabilecek. Bilgisayar, televizyon, cep telefonu, oled (Organik ışık yayan diyotlar) teknolojisinin kullanılabildiği tüm yüzeylerde çok rahat kullanılabilecek bir ekran olarak planladık. Dünyada şu anda bir benzerinin olmamasından dolayı bu ürünü Avrupa başta olmak üzere dünya genelinde patent başvurumuzu yaptık" diye konuştu.

"Katlanabilir ekranlar yapma şansı ortaya çıkacak"

Prof. Dr. Arpaç, ürünün getireceği yeniliklere işaret ederek şöyle devam etti:

"Burada oled teknolojisi kullanıldı. Bu sistemle küçültülmüş, istediğiniz zaman istediğiniz büyüklüğe getirebileceğiniz katlanabilir ekranlar yapma şansı ortaya çıkacak. Hem ekranı hafifletiyoruz hem ekranı küçültüyoruz, bu durum da dünyanın önde gelen teknoloji devlerinin üzerinde çalıştığı bir proje. Piyasada hafif eğimli televizyonlar görüyorsunuz. Bunun tümüyle katlanamamasının sebebi ise oled teknolojisinde yüzeyin oksijen ve nem geçirgenliğinin sıfır olması gerekiyor. Eğer siz folyo kullanacak olursanız katlayabilirsiniz ama o folyonun oksijen ve nem geçirgenliği olduğu için oledin ömrünü sınırlıyor. Yani siz her altı ay veya daha kısa bir sürede televizyon değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunu hiç kimse istemez."

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Teknoloji
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.