Rumlar da Osmanlı sayesinde kurtuldu

Rumlar da Osmanlı sayesinde kurtuldu

YAŞAM Haberleri

“Osmanlı Döneminde Kıbrıs” konulu toplantıda konuşan Lokman Çağırıcı, “Osmanlı döneminde Kıbrıs Rumları tarihinde ilk kez söz sahibi oldu” dedi.

MAHMUT?ÖZAY-LEFKOŞA
Akdeniz'in 3. büyük adası Kıbrıs...Osmanlı Devleti, 307 yıl burada hüküm sürdü. Bu dönemde Osmanlı, Ada'nın tarihi, ilmi hayatı, dini, sosyal hayatı ve ekonomik durumu gibi birçok konuda yenilikler getirdi. Tüm bunların irdelenmesi ve tarihe ışık tutulması amacıyla Bağcılar Belediyesi ile Yakın Doğu Üniversitesi, 09-11 Ekim 2015 tarihlerinde Lefkoşa'da uluslararası “Osmanlı Döneminde Kıbrıs” sempozyumu gerçekleştirdi. Sempozyum, 8 ülkeden değişik üniversitelerinden tanınmış akademisyen, tarihçi ve yazarı bir araya getirdi. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, “Tarihi iyi okumamız gerekir” dedi ve şunları söyledi: “307 yıl gibi uzun bir süre Osmanlı egemenliğinde kalan Kıbrıs, huzur ve istikrar içinde yaşadı. Türkler, Katoliklerin kapattığı ibadethaneleri açtı; tamir etti. Kıbrıs Rumları tarihinde ilk kez söz sahibi oldu. Onlara kendi kendilerini yönetme hakkı verildi. Çeşmeler, su kemerleri, medrese ve hamamlar inşa edildi. Şimdi de Türkiye Cumhuriyeti, 66 kilometreden su getirecek. Bu proje hem Türkler hem Rumlar için büyük önem arz ediyor.” Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı Mehmet Apak, Türkiye olarak her daim KKTC halkının yanında olduklarını vurgularken; İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak da, “Kıbrıs davası, bir kurumun sürdürebileceği konu değildir. Türkiye ile Kıbrıs'ın kaderi bir olmuştur” şeklinde konuştu. 


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...