"Türk’e durmak yaraşmaz" haberi..

A -
A +
Önceki gün bazı haber sitelerinde güzel bir haber vardı: Norveç'te bir yayıncı (NRK), NRKbeta sitesinde, bazı içeriklerine yorum yapacak olanların, yorum yapmadan önce o içerikle ilgili çoktan seçmeli üç soruya doğru cevap verip sonra yorum yapabilecekleri bir düzenlemeye gideceklerini duyurdu.
Amaçları, yorumcunun, tartışmadan önce içeriği gerçekten okuyup okumadığından emin olmakmış.
Habere göre, NRKbeta gazetecisi Ståle Grut, uygulamaya konulan bu yeni sistemi "İnsanların yorum yapmadan önce aynı sayfada olduklarından emin olmak için üzerimize düşeni yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin, bir makalenin ne ile ilgili olduğuna dair herkes hemfikir olabilirse, insanlar ona yorum yapabilmek için daha iyi bir temele sahip olurlar” demiş.
NRKbeta editörü Marius Arnesen ise;
Kullanıcıların yapmak üzere oldukları yorumları düşünmek için biraz daha zaman ayırmalarının, onları yorumun içeriğine ilişkin daha fazla düşünmeye sevk ettiğini, bir içeriğe 15 saniyenizi ayırırsanız, o 15 saniyenin sizi ‘troll modundan’ uzaklaştırabileceğini söylemiş:
"Tartışmalar için ortak bir zemin oluşturmaya çalışıyoruz" diyen Arnesen, "Bir içeriği tartışacaksanız, o içerikte neyin olup olmadığını bilmek önemlidir. Aksi hâlde, insanlar sadece ‘trollüyor’"
Önce ne güzel bir uygulama.. Bizim siteler de yapsa diye düşündüm. Sonra fark ettim ki bize sökmez. Benzeri bir uygulama olsa bizde şöyle olur muhtemelen: Hemen bir zincir kurulur veya hazır zincirler üzerinden filanca habere yorum yazmak için şu şıkları işaretleyip sövmeye başlayın denir.
....
Dün AYM üyelerinin seçimi konusunda şöyle bir yorum okudum: Anayasa Mahkemesine TBMM'nin seçeceği üyelerde, nitelikli çoğunluk aranacağı için en az iki partinin mutabakatı şart.
Oysa ilgili madde şöyle:
"Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılacak bu seçimde, her boş üyelik için ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılır; üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilmiş olur."
Bu kuralda nitelikli çoğunluk şartı var mı?
Efendim ilk turda var.. İlk turda seçmek şart mı? Değil. İkinci tura bırakır, bir diğer partiye muhtaç olmadan adayını seçersin.
"Peki bu durumda nitelikli çoğunluk aranacağı için..." ifadesi doğru mu, değil.
Bu metin Norveç'te sözü edilen kuralla yayınlansaydı o arkadaşın yorum yapma hakkı olmazdı.
....
"Türk’e durmak yaraşmaz"ın devamı nasıldı? Türk önde Türk ileri..
...
Bence de okuduğumuzu anlamamız şart değil. Nasıl olsa anlayan birileri vardır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.