"İstikbal tarımda" diyen adam...

A -
A +
Beş sene önce "Emtia Gurusu" olarak şöhret olmuş bir isim gelmişti Türkiye'ye. Bir bankanın düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılmıştı. 
"Mevcut Piyasa Şartlarında Nasıl Para Kazanılır" konulu bir konferans.
Jim Rogers, önümüzdeki yıllarda lüks arabalara borsacılar değil çiftçiler binecek, deyince ilgi çekici bir haber olmuş, konudan haberdar olanların sayısı artmıştı.
4-5 sene önce böyle konular konuşulup tartışılabiliyordu. Sonraki yıllarda hep hainlerle yatıp kalktığımız için veya yatırılıp kaldırıldığımız için güle oynaya tartıştığımız bir konu kalmadı.
...
Neyse.. İddialı konuşan adamların söylediklerine aradan birkaç yıl geçince bir daha bakmak -bana göre- ilgi çekici oluyor.
Bu abi, (Jim Rogers) demiş ki;
* Çinlilere komünist diyenler var. Çinliler, en iyi kapitalistler olmasalar bile, dünyanın en iyi kapitalistleri arasında. Gelirlerinin yüzde 35'ini tasarruf ediyorlar. İyi yaşamak, yatırım, tasarruf yapmak istiyorlar. 
* Çin'in sürekli yükselme dönemlerinden geçmiş bir ülke; dünyayı değiştirmeye devam edecek.
*Çocuklarınıza ve torunlarınıza Çince öğretin.
* ABD en borçlu ülkelerden biri. Türkiye de geçmişte para krizi yaşadı ve gelecekte de yaşanacak, başka ülkelerde de bu olacak. Gelecekte daha yeni krizler yaşanacak. Çünkü dünyada büyük dengesizlikler, büyük borçlanmalar olacak.
*1920'li, 1930'lu yıllarda yaşanan dönüşümün ardından ABD güç hâline geldi ancak politika hataları ve finansal kriz nedeniyle bu değişti. Tarihî bir dönüşüm yaşandı, güç dengesi ABD'den Asya'ya geçecek.
*Kızlarımın ABD'de değil, İsviçre'de banka hesapları var, kızlarım 21. yüzyıla hazırlanıyorlar. Şirketlerinizi, kendinizi, tarihî değişikliğe hazırlamanız gerek.
*Tarımdaki fiyatlar çok artacak, Lamborghini'lere çiftçiler binecek
*Maden kaynakları sona eriyor. Güney Afrika, altın kıtası diye bilinirdi, 10-20 yıl sonra Güney Afrika altın ihracatçısı olmayacak, çünkü bitiyor. Tarım envanterleri azalıyor. Tarım ürünlerinin fiyatları artacak. Gıda ürünlerini artık herhangi bir fiyata alamayacağız. Tarım sektöründeki fiyatlar çok artacak. Lamborghini'lere binen borsacılar değil, çiftçiler olacak. Yeni bir kariyer arıyorsanız, tarım sektörüne girin. Para orada.
*Bütün emtialarda kıtlık başlayacak ve bu kıtlıklardan herkes payını alacak. Kıtlıklar nedeniyle, emtiadan elde edeceğiniz gelir, çok para edebilir. Benim yatırımlarımın çoğu emtiada. Kızlarımın hisse senedi, yok emtiası var. Emtia, 10-15 yıl içinde yükselmeye devam edecek.
*Türkiye'ye baktığımızda, şu an ticaret dengenizde sorun var. Ciddi bir açık var, hakikaten ciddi. Bu, sıklıkla soruna neden olur. Ya para birimiyle ilgili, ya da borsayla ilgili sorun çıkar böyle bir cari açığın sonucunda. Bu çözülürse tekrar Türkiye'de yatırım yapmak isterim. Daha önce yaptım. Şu an sadece izliyorum. Hükûmetler bütün dünyadaki tarihleri yaparlar ama yüzlerine gözlerine bulaştırırlar çoğu kez. 50 yıl önce ABD en fazla kredi veren ülkeydi ama en büyük borcu olan ülkeye dönüştü. Hükûmetler yüzlerine gözlerine bulaştırabilirler. Böyle olmazsa, ben de Türkiye'de yatırım yapabilirim. 
*Çin'de bazı hisse senetlerim var, bunlara Kasım 2008'de “Çin'de her şey çöktüğünde” yatırım yaptım, Japonya'da tsunami sırasında birkaç hisse senedi aldım, bunların dışında hiçbir yerde yatırım yapmadım.
*Benim altınım var. Eğer fiyatı düşerse, daha fazla alacağım. Altının değeri, 11 yıl boyunca artarak devam etti, büyük çıkış yaptı. Çok dikkatli davranıyorum ama bu durum nasıl devam edecek bilmiyorum. Daha fazla insan altından korkmaya başlayıncaya kadar altın böyle devam edecek. Önümüzdeki aylarda daha fazla altın ve gümüş almayı başaracağımı umuyorum.
*Korkunç bir çöküş olsa da emtiada az kaybedeceksiniz.
*Altının ons fiyatının 10 yıl içinde 2.400 dolara çıkacağını tahmin ediyorum. (Bu tahmini 2012'de yapmış)
*Yatırımlarımda çeşitlendirme yapmıyorum. Çin'de de dünyada da problemler bekliyorum ama yine de emtiaya yatırım yapmayı tercih ediyorum. Bir çöküntü karşısında, ne kadar çeşitlendirirseniz çeşitlendirin, borsada başarılı olamazsınız. Korkunç bir çöküş olsa da, emtiada az kaybedeceksiniz.
*Hayatınızda bir tek ülkeye gidip ziyaret edecekseniz, Hindistan'a gidin.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.