Sam Amca korkuyor

A -
A +
"Amerikalılar korkuyor" şeklinde başlıyor "Neden Amerika'nın terör korkusu gerçekle bağdaşmıyor" başlıklı makalesinde Patrick Howell O'Neill. Ve ekliyor: "... Amerikan seçmenlerinin çoğunluğu terörü uluslarının önündeki en önemli mesele olarak görüyor."

Bu önemli bir veri. ABD seçmeni ne zorlu badirelerden geçen ülke ekonomisinin, ne de kötü performansı konusunda mutabık olunan sosyal hizmetlerin ülkelerinin en önemli meselesi olduğunu düşünmüyor. Veya sık sık alarm veren ırkçılık kaynaklı problemlerin. Küresel ölçekte ise ne Rusya'nın dizginsiz yayılmacılığı, ne de İkinci Dünya Savaşından sonraki en akut mülteci krizi Amerikan seçmeninin top 3 önem listesine girmiyor.

Amerikalılar korkuyor. Ve bu korkunun sebebi radikal terör. 

Peki bu gerçek bir korku mu? Veya şöyle soralım: Amerikalıların terörden bu kadar korkması normal mi? Rasyonel mi?

11 Eylül'den sonra Amerika'da ideolojik saiklerle yapılan terör saldırısı sonucu ölen toplam kişi sayısını bilmiyorum. Lakin "radikal İslamcı" olarak tabir edilen grupların düzenlediği saldırılarda ölen kişi sayısı 45. Evet toplam 14 senede 45 kişi. 

Peki 11 Eylül'den beri ırkçı saldırılarda kaç kişi öldürülmüş? 19 saldırıda toplam 48. New America Vakfının verilerine göre. 

Peki misal bir silah cenneti olan ABD'de "silah şiddetinden" ölen kaç kişi var? Sadece bir senede, 2015 yılında ABD'de toplam 49.640 silahlı şiddet vakası olmuş. Toplam ölen kişi sayısı 12.556, yaralanan ise 25.395. Ölen çocuk sayısı 659, genç ise 2.487... 

Ancak Amerikalı seçmen bunun en mühim mesele olduğu kanaatinde. 

O'Neill yazısına şöyle devam ediyor: 

"Bu yıl yıldırımın isabet etmesi sonucu ölen Amerikalı sayısı (26,) 'İslamcı terör'den ölen Amerikalı sayısından (19) fazla. Fakat bilim adamları 'neredeyse hiçbir Amerikalı yıldırım düşmesinden dolayı ölmedi' diye kutlama yaparken politikacılar Amerika topraklarındaki terör 'krizi' hakkında gümbürtülü konuşmalar yapıyor. Köpekler bu yıl 'İslami terör'ün neden olduğundan daha çok Amerikalının ölümüne neden oldu (28 kişi). Köpekler bir yılda ortalama 32 kişi öldürüyor bu da 'İslami terör'ün öldürdüğünün (3.2) 10 katı..." 

Bu tuhaf ve absürd korku algısı Amerikan toplumunun bir korku toplumu olduğu anlamına gelmiyor mu?

Korkması gereken şeylerden yeterince korkmayan ama aslında topluma diğer problemlerden daha az tehdit oluşturan bir olgudan fazlasıyla korkan bir toplum. 

Amerikan toplumu üzerine yıllardır empoze edilen nefret ve korku tohumlarının semeresi alınıyor. 

ABD, İslamofobi ile zehirlenmiş bir kamuoyu sayesinde yanlış politikalarını tartışmaya kapatıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.