PKK'yı sadece Batı mı destekliyor?

A -
A +
AB'nin ve ABD'nin PKK'ya olan tavrı malum. Bir yandan terör listesinde gördükleri PKK'ya, farklı yollar üzerinden askerî, siyasi destek sağladıkları ve bu barbar örgüte meşruiyet sağladıkları son derece açık.
ABD'nin Suriye'de PYD'ye askerî destek sağlaması, PKK'nın Avrupa başkentlerinde gösteri yapabilmesi ve finansman sağlayabilmesi ne müttefiklik hukukuna sığar, ne de herhangi bir güvenlik politikasına. DEAŞ'ı öven tweetleri atanları hapse atan AB ülkeleri, kendi başkentlerinde PKK'nın şov yapmasına izin verebiliyor.
Bu durum Türkiye kamuoyu nazarında net. Türkiye'de son dönemde artan Batı karşıtı dalganın altında yatan en büyük sebeplerden biri Batı'nın PKK'ya yönelik bu ikiyüzlü tutumu.
Bir NATO ülkesinin başkentinde sivilleri katleden, İstanbul'u bombalayan, güneydoğu illerini harabeye çeviren vahşi bir örgüte bu şekilde destek sağlanmasının açıklaması yok. Bu ne insan haklarıyla, ne demokrasiyle, ne de ahlakla açıklanabilecek bir durum değil.
Buraya kadar manzara net.
Lakin şunun not düşülmesi lazım: PKK'ya tek destek Batı'dan gelmiyor!..
Bu hafta Savunma Bakanı Fikri Işık'ın bir açıklaması bu anlamda önemli: “Rusların, biz PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz diye yaklaşımları var. Rusya, PKK'yı da resmen terör örgütü olarak tanımlamıyorlar. Ancak biz PYD'nin bölge için ne kadar tehlikeli olduğunu, hem Rus mevkidaşlarımıza hem Amerikalı mevkidaşlarımıza anlatmaya devam ediyoruz. PYD ile eğer iş yapılırsa bölgenin belki DEAŞ'tan temizleneceğini; ama DEAŞ sonrasında daha büyük bir kaosun içerisine girme riskiyle karşı karşıya olduklarını anlatıyoruz...”
Keza, İran'ın PKK ile teşrik-i mesaisi malum. Bu ilişki bizzat PKK komutanları tarafından bile deklare edilmişti. Murat Karayılan, İran'ın barış süreci döneminde Kandil'e silah bırakmaması yönünde telkinde bulunduğunu açıklamıştı.
Yani PKK'nın uluslararası desteği sadece Batı'dan gelmiyor. Belli konularda Batı ile sözde ters düşen Rusya, İran, Bağdat hükûmeti gibi aktörlerden gelen bir destek de mevcut.
Bu da Türkiye'nin elini zorlaştıran bir durum. PKK'nın yönetici kademesi profesyonel terör kadrosu, bu grubun zaten silah bırakmaya niyeti yok. Bu örgütü silah bırakmaya zorlayacak yegane şey uluslararası baskı.
Hem Batı'dan, hem de Batı dışı aktörlerden destek alan PKK'nın bırakın böylesi bir baskı ile karşı karşıya kalmasını, üstüne bir de sırtının sıvazlanması Türkiye'nin işini zorlaştırıyor muhakkak ki.
PKK, özellikle Orta Doğu masasında aktör olan unsurlar tarafından, Türkiye'nin her hamlesine karşı kullanılan bir taşeron örgüt.
Ve hem Batı'dan, hem de Doğu'dan gelen destekle bu rolü oynamaya devam edecek...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.