Şimdi İran düşünsün

A -
A +
ABD Başkanı Trump, Orta Doğu gezisi kapsamında önce Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Sıradaki ülke ise İsrail olacak.
Riyad sokaklarında şaşaalı hazırlıklar ile karşılandı yeni Amerikan Başkanı.
Fotoğrafları şehir merkezini süslerken, kızı Ivanka Trump'ın ismi Suudi Arabistanlı kullanıcılar tarafından saatlerce trending topic oldu.
Görüşmelerin sonucunda imzalanan yüzlerce milyar dolarlık anlaşmaların sonucunda iki taraf da mutlu görünüyordu. Bu mutluluğun en net resmi Trump ve ekibinin, Suudi kraliyet ailesi ile yerel dansa katıldığı sahneler olsa gerek.
Trump, Suudi Arabistan'dan İsrail'e geçecek. İsrail Başbakanı Netanyahu da kendisini en az Suudlar kadar sabırsızlıkla bekliyor...
Trump'ın Suudi Arabistan'da ve İsrail'de böylesi coşkulu karşılanmasının tek nedeni var aslında. O da Obama. Ve Obama'nın Orta Doğu'da müttefikleri arasında oluşturduğu travma.
Bu travmayı bir Arap arkadaşımın yaptığı espri özetliyor aslında. Trump'ın Riyad'da karşılanmasını sorduğumda, verdiği cevap şu oldu: 
“Obama, Arabistan'ın başına Ebu Leheb'den sonra gelen en kötü şey oldu!..”
Obama yönetiminin, Irak ve Suriye'deki İran işgalini teşvik eden politikaları, sadece Türkiye'nin değil, ABD'nin diğer geleneksel müttefiki olan İsrail ve Suudi Arabistan'ın da hem güvenliğini, hem de çıkarlarını tehdit etti.
Trump yönetimi ile ABD, Obama döneminde izlenen politikayı terk edecek gibi görünüyor.
Obama'nın iki döneminde bölgede meydana getirdiği tahribat kalıcı ve ne yazık ki bunu tamir etmenin bir yolu yok. Ancak bundan sonra İran'ı zor günler bekliyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.