Yarın gece Hicrî Yılbaşı gecesidir

A -
A +
İslamiyet'te, güneş yılının ayları içinde sayılı bir mübarek gün yoktur. Bütün ibadetlerde ve dînî faaliyetlerde kameri aylar esas alınır.

Sual: Hicri yılbaşı ne demektir?

CEVAP:
Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571'de 20 Nisan'a rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. Pazartesi sabahı, Mekke'de doğdu. 622'de Mekke'den Medine'ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine'nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların şemsî yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının 1. günü de, hicri kamerî yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi [bu sene için, 13 Ekim Salı'yı, 14 Ekim Çarşamba'ya bağlayan gece]

Müslümanların yılbaşı gecesidir. Hilâl görülemedi diye, yılbaşının günü değişmez. Merhum Enver abimizin bu konudaki konuşmasının ses kaydı, internet sitemizde vardır. ?Zaten Allahü teâlânın nizamında saniye şaşmaz. Türkiye Takvimi'ndeki tarihlerin doğru olduğu, hicrî ayın 7. ve 14. gecesinde Ay'a bakarak kolayca anlaşılabilir. 7. gecede, tam yarım tepsi gibi, 14. gecede ise tam dolunay şeklinde olur.

Çünkü Tam İlmihâl'de deniyor ki:
Hesaplar, kamerî ayın başladığı vakti bulmak için değil, hilâlin görülebileceği geceyi anlamak içindir. Hilâlin doğması, görmekle değil, hesapladır ve hesap sahih olup, hilâl, hesabın bildirdiği gecede doğar. (S. Ebediyye)

Hicrî ayların başlamasında hilâlin gözetlenmesi esas alınırsa ve her ayın başında hava bulutlu olduğu için veya başka sebeple hilâl görülemese, o zaman hicrî aylar ve yıllar da uzamış olur. Dinimiz, Ramazan ayı ve bayramlar için hilâlin gözetlenmesini emrediyor. Diğer aylar için böyle bir şey yoktur.

Hicrî yılbaşı gecesini, Kur'an-ı kerim ve ilmihâl okuyarak, kaza namazları kılarak ihya etmeli ve bu geceye saygı göstermelidir. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhicce ayının son günü ve Muharrem ayının birinci günü oruç tutan, o yılın tamamında oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte, (Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.

İslamiyet'te, güneş yılının ayları içinde sayılı bir mübarek gün yoktur. Mübarek geceler, hicrî kamerî yıl ile kutlanır. Bütün ibadetlerde ve dînî faaliyetlerde kamerî aylar esas alınır. Hac, oruç, kurban ve bayram günleri, kamerî aylara göre tespit edilir. Haccı Allahü teâlânın bildirdiği zilhicce ayında yapmayıp da, miladî bir ayda, mesela ocak ayında yapmak; orucu ramazan ayında değil de, şubat ayında tutmak, dini değiştirmek olur. Bütün mübarek geceler de kamerî aylara göre tespit edilir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.