Koridorla baskılar boşa çıkarıldı

A -
A +
Esad zulmüne ve IŞİD'in Suriye'deki katliamlarına seyirci kalan ABD yönetimi; IŞİD özellikle Kuzey Irak'taki petrol sahalarını ele geçirmeye başlayınca harekete geçti. Önce Musul'da IŞİD'i bombaladı şimdi de Türkiye'nin ve Kuzey Irak yönetiminin de telkini ile Kobani'de IŞİD'i bombalıyor. Kuzey Irak yönetiminin askerî yardımı ABD uçakları ile Kobani'ye ulaştırılıyor. ABD yönetimi, Türkiye'den de Peşmerge silahlı güçlerinin Kobani'ye geçişi için destek istedi. Türkiye meşruiyetini tanıdığı Kuzey Irak yerel yönetimine ait askerî unsurların Kobani'ye ulaşması konusunda destek veriyor. Türkiye-ABD ve Kuzey Irak yönetimi IŞİD'e karşı mücadelede iyi bir koordinasyon içerisindeler. ABD havadan Kobani'ye silah yardımı yapıyor, Ankara Peşmerge'ye Kobani'ye geçiş imkânı vermeye hazırlanıyor. Bu imkânı kullanırsa sahada Peşmerge PYD ve ÖSO ile birlikte IŞİD'le mücadele edecek. 
Türkiye'nin PYD'ye silah yardımı yapmasını kimse beklemesin. Türkiye için PKK ne ise PYD odur. Türkiye Kobani'ye her türlü insani yardımı yapıyor. Silah ve mühimmat yardımı yaparsa yarın PKK'nın o silahları ve mühimmatı Mehmetçiğe karşı kullanmayacağını kimse garanti edemez. 
Ayrıca aslında PYD Kobani'ye kendisinden başka güç istemiyor. Mesela Özgür Suriye Ordusu, Suriye topraklarının tamamında IŞİD'le mücadele ediyor. Oysa PYD ne Esad'a karşı çıkıyor ne de kendi nüfuz sahasının dışındaki IŞİD tehlikesi ile ilgileniyor. PYD, "O bölgede ne ÖSO'yu ne de Peşmergeyi istiyor. Kendisi oranın tek hakimi olmayı amaçlıyor. PYD'nin derdi IŞİD'le ortak mücadele değil. Onların mücadeleleri güç mücadelesi ve kendi bölgeleri ile sınırlı. Peşmerge ile barışık değiller. PYD, Kuzey Irak yönetimine sıcak değil, yakın değil. Türkiye'nin verdiği geçiş izninin pratikte pek bir karşılığı yok. Çünkü PYD, Peşmergeyi değil silah-mühimmat ve Kandil'deki PKK'lıları istiyor. Birileri Kobani üzerinden Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışıyor. Türkiye "PKK'lıya, PYD'liye geçiş izni yok ama Peşmergeye geçiş izni var" diyerek bu baskıları boşa çıkardı. Buyursunlar geçsinler, ne oldu, kaç kişi geçti Kobani'ye? Şov yapıyor bunlar. Türkiye Kuzey Irak yerel yönetimi ile iş birliği yapabiliyor ama aynı iş birliğinin PYD ile yapılmasını beklemek hayalcilik olur.
Başbakan Davutoğlu, dünkü grup konuşmasında güvenlik reformu ile ilgili açıklamalar yaptı. Yapılması planlanan düzenlemelerle devlet otoritesinin aciz kalmaması sağlanıyor. Batı ülkelerindeki kurallardan daha ileri bir düzenleme söz konusu değil. Bürokratik işlemler kolaylaştırılıyor. İçişleri Bakanlığı'nda önemli yenilikler söz konusu.
Akil adamlar toplantısından umutla ayrılan hükümet bir yandan çözüm sürecini hızlandıracak adımlar atacak, bir yandan da bölgede asayiş ve güvenliği arttıracak. Çözüm sürecinin istismar edilmesine izin verilmeyecek...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.