İcraata yelken açıldı

A -
A +

Sayın Başbakan’dan, 64’üncü hükümetin 2016 yılı için öngördüğü ‘eylem planı’nı dinledik. Başbakan Davutoğlu; kendinden emin, milletten aldığı müthiş desteğin de verdiği özgüvenle kürsüde keyifle seçim öncesinde meydanlarda halka verdiği sözleri-vaatleri nasıl ve hangi sürelerde gerçekleştireceğini anlattı. Sayın Başbakan, sözünde duruyor olabilmenin, verdiği sözleri gerçekleştiriyor olabilmenin huzurunu-gururunu taşıyordu. Milletle 1 Kasım’da güven tazeleyen AK Parti kurduğu yeni hükümetle ilk günkü aşkla koşmaya başlamış bile. AK Parti millete sunduğu seçim beyannamesinde ne söz verdiyse hepsini almış eylem planına. Başbakan Davutoğlu eylem planını “Seçimde sözümüz senettir demiştik. Bugün o senedi imzalıyoruz” diyerek başladı anlatmaya. Bir taraftan iç ve dış gelişmelerle uğraşırken bir yandan da bu eylem planını uygulamak için var güçleriyle çalışacaklarını söyleyen Başbakan, “Bir yandan 'şeytan' taşlayacağız bir yandan da 'tavaf' edeceğiz” dedi.

Takvime göre 64’üncü Hükümet AK Parti’nin seçimde halka verdiği vaatlerin çoğunu bir haftada, tamamını bir ayda hayata geçirecek. Sayın Davutoğlu hızlı başlıyor. Haftalık-aylık-3 aylık-6 aylık ve yıllık programı belli. Başbakan konuşurken sinevizyonda seçim meydanında verdiği vaatler ekrana getirildi. Ardından Başbakan o vaadin eylem planını-ne zaman hayata geçirileceğini açıkladı. Sözünü yerine getirebilmek harika bir keyif.  ‘Vira Bismillah’ diyerek eylem planını açıklayan Başbakan Davutoğlu, “Bu eylem planını, sözlerimizi gerçekleştirip gerçekleştiremediğimizi-eylem planı takvimine uyup uymadığımızı basın-STK’lar, halkımız takip etsin” diyerek denetime açık olduklarını, eylem planındaki takvime uyacaklarının mesajını verdi.

AK Parti’nin seçim meydanlarında yaptığı vaatlerin 10-15 tanesi önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’nda alınacak kararları müteakip hafta sonuna kadar hayata geçirilecek. Yasal düzenleme gerektirmeyen vaatler bir ay içinde, yasal düzenleme gerektiren vaatler ise Meclis’e taşınacağı için 3 ayda gerçekleştirilecek.

2016 yılı için 3, 6 ve 12 aylık dönemleri içeren bu kapsamlı eylem planını birazcık halkın 7 Haziran’da gösterdiği tepkiyi karşılamaya yönelik reaksiyonel program olarak gördüm. Halkın taleplerini-ihtiyaçlarını önceleyen bir program olmuş.             

Millî gelirden dar gelirlilere ve orta tabakaya daha fazla pay ayıran bir program gördük. Programda emekliden asgari ücretliye; gençlere, kadınlarımıza ve düşük gelir gruplarına öncelik verilmiş. Bu tercihler AK Parti’nin kuruluş felsefesine uygun tercihler. Fakir fukarayı, garip gurebayı önceleyen bir program. Gençlere yönelik icraatlar çok ilgimi çekti. Programda onlara ilişkin önemli düzenlemeler var. Çiftçilerimize satılan gübre ve yemde KDV’nin kaldırılmış olması çok yerinde bir karar olmuş.

Türkiye-AB ilişkilerinin tekrar canlandırılması kararının alındığı bir dönemde hükümet programında çoğu AB’yi ilgilendiren hayati reformlar var. Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan hem bu eylem planının uygulanmasını hem de reformların koordinasyonunu takip edecek.

Kamu yönetimi, şeffaflık, temel hak ve hürriyetler; sosyal politikalar ve çalışma hayatı, ekonomi, ticaret ve finans gibi alanlarda çok önemli reformlar planlanmış. Bu reformlar bir yıl içinde gerçekleştirilirse Türkiye-AB müzakere süreci bayağı hızlanır.

Başbakan Davutoğlu hesap verilebilirlik, şeffaflık ve adalet konularında çok hassas. O başlıkları anlatırken gözleri parlıyordu. Kararlı bir ses tonu ile “Adalet terazisi uygulanacak. Devletin esası adalettir. Herhangi bir kamu görevlisi adalet terazisinden şaşarsa bize gelin” çağrısında bulundu. Programda adalet sistemimizin kanayan yaralarına neşter vuran reformlar var. En sıkıntılı alan ama önemli yenilikler ve düzenlemeler geliyor.

Yeni gelir vergisi kanunundan tutun vergi mevzuatının gözden geçirilmesine kadar mali alanda birçok yenilik yapılacak. Bürokrasinin azaltılması; birçok bürokratik işlemin internet üzerinden yapılabilmesi bunlardan bazıları.

En güzel icraat, şehirlerde kişi başına 10 metrekare olan yeşil alan şartının 15 metrekareye çıkarılacak olması. Yeni Seçim Kanunu ve yeni Siyasi Partiler Kanunu müjdesi de bence en değerli müjdelerden ikisi.

Sayın Başbakan en önemli ihtiyacın yeni anayasa ihtiyacı olduğunu düşünüyor. Tüm muhalefet partilerine birlikte yeni sivil bir anayasayı hazırlama çağrısı yaptı. “Gelin, ana gibi herkesi kucaklayan bir anayasayı birlikte yapalım!” dedi. Önümüzdeki günlerde muhalefet partilerinin liderlerini ziyaret etmeyi planlayan Başbakan, onlara Hükümet programı konusunda bilgi verecek. Birlikte Meclis İç Tüzüğünü değiştirmeyi ve yeni anayasa için birlikte çalışmayı önerecek. Yüksek yargı organları arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi, HSYK’nın yeniden yapılandırılması, yargı üst yönetiminin belirlenmesinde Meclis’in etkisinin artırılması ve özel üniversitelerle ilgili bazı düzenlemeler için onlardan destek isteyecek. Umarım muhalefet partilerimiz, 1 Kasım’dan gerekli dersleri çıkarmanın sağduyusu ile iş birliğine yanaşırlar.

64. Hükümet 2016 yılı Eylem Planı hayırlı olur inşallah. Davutoğlu Hükümeti bu programa uyarsa tam bir icraat ve reform hükümeti olacak...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.